אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיתרון לעובדי ההוראה? הוועדה שהוקמה בעקבות מחאת הפיגור בתשלומים הגישה מסקנותיה צילום: נמרוד גליקמן

פיתרון לעובדי ההוראה? הוועדה שהוקמה בעקבות מחאת הפיגור בתשלומים הגישה מסקנותיה

בין מסקנות הוועדה בראשה עמדה מנכ"לית משרד החינוך מיכל כהן: הימנעות מניכויי שכר ללא תיאום וקבל אישור מראש, הסדרת תשלום מלא של כרטיסי חופשי חודשי, בניית מחשבון סימולציית שכר וריכוז שירותי התשלומים בנקודה אחת

15.12.2016, 10:05 | ספי קרופסקי

מנכ"לית משרד החינוך, מיכל כהן, הציגה הבוקר (ה') בוועדת החינוך בכנסת את מסקנות הוועדה לתשלומי שכר עובדי ההוראה. הוועדה התכנסה בעקבות מחאת המורים על ניכויי שכר ופיגור בתשלומים מוקדם יותר השנה.  

קראו עוד בכלכליסט

בין השאר המליצה הוועדה בראשות המנכ"לית כהן לפתוח 'נתיב מהיר' ושירות אישי למנהלים וסגנים בטיפול בנתוני השכר של עובדי ההוראה שבאחריותם; להימנע מניכוי שכרם של עובדי הוראה מבלי שהדבר ייעשה בתיאום מראש ובאישור; הסדרת תשלום מלא של כרטיס "חופשי חודשי" (בתחבורה הציבורית) בחודשי חג ומועד בהתאם לזכאות של עובד ההוראה וזאת לאחר שניכויים בגין הסדרי התחבורה הביאו בתקופת החגים האחרונה לתלושי שכר רבים ששולמו למורים באופן חלקי ביותר.

כמו כן המליצה הוועדה לרכז את השירותים בסוגיות התשלום בנקודה אחת - המשרד מתעתד להעמיד לרשות עובד ההוראה נקודת שירות אחת, בה יינתנו לו כלל המענים הנדרשים בנושא תנאי שכר; לבנות מחשבון סימולציית שכר לעובד ההוראה לצורך חישוב שכרו עוד טרם קבלת התלוש; לבצע עיצוב מחדש של תלוש השכר, כך שיהיה ברור וקריא יותר בעבור עובד ההוראה וכן להעמיק את מאגר השירותים המקוונים, וזאת בעקבות תלונות רבות שהוגשו על ידי המורים על מערכת מסורבלת ומיושנת.

הפגנת המורים מול משרד החינוך (ארכיון), צילום: טל שחר הפגנת המורים מול משרד החינוך (ארכיון) | צילום: טל שחר הפגנת המורים מול משרד החינוך (ארכיון), צילום: טל שחר

בתקופה האחרונה, למרות שמשרד החינוך והעומד בראשו נפתלי בנט הודיעו שהושג פתרון ראשוני לבעיית המשכורות, נמשכו התלונות מצד מורים על אי סדרים בתשלומים המגיעים להם. זאת לאחר שבאוקטובר יצאו המורים במחאה עצמאית נרחבת נגד משרד החינוך בגין אי סדרים במשכורות שלהם. המחאה הגיעה לשיא בהפגנה מול מטה משרד החינוך בתל אביב.

תלושי השכר החסרים הפכו לריטואל שחוזר על עצמו בכל ספטמבר. בפעם האחרונה הוא נגרם כתוצאה מרפורמה בהסדרי התחבורה שגרמה לכך ששכר המורים קוצץ רטרואקטיבית, אבל גם מטעויות המתבצעות בחישוב התלושים כתוצאה מכך שמערכות השכר במשרד החינוך מיושנות ומסורבלות. וכמו תמיד המורים מציינים כי גם בפעמים הקודמות הבטיחו להם הבטחות, הקימו ועדות וכינסו פגישות דחופות, ובספטמבר שוב הגיע תלוש שכר חסר.

מורים שנכחו בהפגנה דיווחו ל"כלכליסט" על סכומים של 3,000 ו־4,000 שקל שנוכו ממשכורתם שאינה גבוהה ממילא. בכל שנה הם צריכים להילחם מחדש על הניכויים וההפרשות מול פקידי המשרד. זה אפשרי, הם אומרים, אבל מאוד מתיש, קשה ומסורבל. הגפרור שהצית את המחאה בפעם הזו, בניגוד לשנים קודמות, היה חלון הזמנים הצר בין פתיחת שנת הלימודים לראש השנה - המורים קיבלו את תלוש השכר המופחת ערב החג האחרון, רגע לפני שיוצאים לקניות, מתכננים חופשות וקובעים ארוחות משפחתיות. כל זאת בזמן שהמשרד עצמו מתהדר ברפורמות חדשות ובתקציב עצום של 57 מיליארד שקל, שני רק למשרד הביטחון.

שר החינוך נפתלי בנט, שנעדר מהדיון הבוקר בוועדת החינוך, מסר עם פרסום המסקנות כי הן "תיקון חשוב וראוי. לוח הזמנים שהקצבתי לוועדה היה קצר והדו"ח הזה ייושם, כי כאשר הדברים מגיעים למעמד המורה בישראל ולזכויותיו, אני מתכוון לפעול בכל הכוח ולהפוך כל אבן. לעובדי ההוראה בישראל מגיע שכר מדויק, בדין ולא בחסד. אנחנו מאמינים במורים, אנחנו מלאי הערכה למורים, לכן החלטנו לפני חודשיים להקים וועדה במטרה ליעל תהליכי עבודה של עשרות שנים במשרד החינוך, כך שמורים באמת יקבלו סוף סוף את המגיע להם אני נחוש ליישם את מסקנות הוועדה".

תגיות