אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גרמניה תכריח את הרשתות החברתיות להסיר תכני שנאה באמצעות קנסות כבדים צילום: Pixabay

גרמניה תכריח את הרשתות החברתיות להסיר תכני שנאה באמצעות קנסות כבדים

החוק הגרמני אוסר על הכחשת שואה ועידוד אלימות ודורש להסיר תכנים בנושא תוך 24 שעות. כעת שוקלים במשרד המשפטים קנסות של עד חצי מיליון יורו על חברות שלא יפעלו בזמן

19.12.2016, 14:40 | הראל עילם

הרשויות בגרמניה שוקלות הטלת קנסות כבדים על רשתות חברתיות שלא יסירו תכני שנאה תוך 24 שעות. תופעת החדשות המזויפות והעלייה בתכני השנאה ברשת עלתה לכותרות אחרי הבחירות בארה"ב וכעת משרד המשפטים הגרמני בודק שורה של צעדים כנגד פייסבוק, טוויטר ויוטיוב.

קראו עוד בכלכליסט

החוק הגרמני אוסר על הכחשת שואה, אנטישמיות פומבית ועידוד אלימות כנגד מיעוטים ופליטים. בהתאם, נדרשות הרשתות החברתיות להסיר תכנים כאלו בתוך 24 שעות. עכשיו הממשל שוקל מדיניות קנסות אכזרית, שיכולה להגיע לקנס של עד חצי מיליון יורו בכל פעם שתכנים אסורים לא יוסרו בפרק הזמן הנקוב.

משרדי פייסבוק בתל אביב. החברה הסירה רק 46% מהתכנים , צילום: איתי סיקולסקי משרדי פייסבוק בתל אביב. החברה הסירה רק 46% מהתכנים | צילום: איתי סיקולסקי משרדי פייסבוק בתל אביב. החברה הסירה רק 46% מהתכנים , צילום: איתי סיקולסקי

דו"ח ממשלתי מספטמבר האחרון, מצא כי בפועל פייסבוק הסירה רק 46% מהתכנים שהיא הייתה אמורה להסיר בתוך 24 שעות – דהיינו כל הפוסטים שכללו שיח שנאה ותויגו ככאלו על ידי משתמשים מהשורה. השיעור היה נמוך אף יותר ברשתות החברתיות האחרות, ועמד על 10% בלבד ליוטיוב ו-1% (!) בטוויטר. זאת למרות ששלושת החברות והממשלה משתפות פעולה באופן רשמי בצוות מיוחד שנועד למגר את תופעת פשעי השנאה.

לפי הדיווח, הממשל מעוניין להתחיל ולדרוש שהרשתות החברתיות לא רק ישפרו את שיעורי התגובה שלהם, אלא גם יפרסמו דוחות בנושא. מאס הכריז כי אם הדו"ח השנתי הבא לא ימצא שיפור משמעותי בביצועי החברות, הוא יתחיל לקנוס אותן. "אנחנו כבר בוחנים את הדרכים שבהן אנחנו יכולים להראות שספקיות תוכן מקוון אחראיות משפטית לתוכן המתפרסם אצלן בהתאם לחוק הגרמני" אמר מאס. "אנחנו צריכים הרבה יותר שקיפות". הוא רוצה שהחברות יפרסמו,בין השאר, כמה תלונות הן קיבלו מלקוחות וכמה מהן טופלו.

מאס גם אמר שהמערכת המשפטית בגרמניה צריכה לנקוט עמדה ברורה יותר בנושא חדשות מזויפות. "הכפשות והשמצות אינן מוגנות על ידי חופש הדיבור. אנחנו חייבים לרדוף אחרי התופעות האלו, גם אם הן קורות באינטרנט. כל מי שמנסה לתמרן את הדיון הפוליטי עם שקרים חייב להיות מודע להשלכות".

"פייסבוק מרוויחה כמויות אדירות של כסף מחדשות מזויפות" הוסיף מאס ברעיון עם המקומון Bild am Sonntag. "חברה שמרוויחה מיליארדים גם נושאת באחריות חברתיות. מקרים של השמצה פלילית חייבים, מיד כאשר הם מדווחים, להימחק". מאס גם ציין שפייסבוק חייבת להקל על משתמשים לדווח על חדשות מזויפות והשמצות – צעדים שהרשת החברתית כבר הכריזה עליהם.

במקביל, גם גרמניה וגם צרפת שוקלותלמנות נציב תלונות ציבור בנושא של תכני רשת. בצרפת, חברי סנאט ושופטים נפגשו לפני כשבוע עם בכירים בגוגל וטוויטר במטרה לדון על רגולוציה ברורה ושקופה בנושא – כזאת שתשפר את זמני הטיפול בתלונות הגולשים, אבל גם תימנע תופעות של צנזורה גלובלית שתגביל את חופש הדיבור, כפי שקרה מספר פעמים לאחרונה גם בארץ, בעקבות צנזורה גורפת של מספר מילים, שהובילה לכך שגם פוסטים לגיטימיים נחסמו. או במקרה של תמונת "ילדת הנאפלם" מוייטנאם, שצונזרה בעבר אוטומטית על ידי פייסבוק עד שתלונה ציבורית הובילה לשינוי בעמדת החברה.

מינוי של נציג תלונות הציבור נועד להבטיח שהאלגוריתמים האוטומטיים של הרשתות החברתיות לא יוצאים משליטה וכי יש מענה אנושי שמסוגל להתמודד עם השאלות הגדולות והמורכבות שעולות משיח הרשת. המשפטנים שהיו מעורבים בהצעת החוק הצרפתית להקמת המשרד החדש הסבירו כי מכיוון שהחוק כיום דורש מספקיות אינטרנט להסיר תכנים לא חוקיים במהירות או שיספגו קנס, הדבר יכול לעודד חברות להסיר תכנים ספק-בעייתיים על מנת לא להתמודד עם בעיות משפטיות.

תגיות