אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה לעשות עם הדירה כשנכנסים לפשיטת רגל צילום: סוזן פיטובסקי

מה לעשות עם הדירה כשנכנסים לפשיטת רגל

אם אתם מצויים בחובות וברשותכם נכס כמו דירת מגורים אל תחששו לפנות להליכים להסדר או מחיקת חובות בליווי משפטי מתאים. חייב ובני משפחתו לא ימצאו עצמם נזרקים לרחוב עקב הסתבכותם הכלכלית

23.12.2016, 08:17 | מלי טייב
חוששים שייקחו את הדירה בגלל הכניסה לכינוס? אל דאגה, הבנקים לא ממהרים לממש. בחינת מספר העיקולים של הבנקים בעקבות אי עמידה בתשלומי המשכנתאות יציב בשנים האחרונות למרות העלייה בהיקף המשכנתאות. היציבות המתמשכת בריבית והרפורמות שיזמו בשנים האחרונות ברשות האכיפה והגביה, הביאו לסגירתם של הרבה תיקים עוד בטרם נכנסו להליך של כינוס.

קראו עוד בכלכליסט

כידוע, אחד החששות הגדולים של אזרחים שנקלעו לחובות הוא לגבי הסיכון שביתם יעוקל עקב אי יכולתם לעמוד בתשלומי המשכנתא. אלא שחייבים רבים נמנעים להיכנס להליך של מחיקת חובות מתוך חשש לדירת מגוריהם.

אך מדובר בחשש מוטעה ומיותר, שכן סעיף 33 לחוק הגנת הדייר קובע כי חייב שהוא הבעלים של דירת מגוריו, אשר זכותו בדירה הופקעה ממנו עקב הליך פשיטת רגל, הינו דייר מוגן. מדובר בהגנה משמעותית על החייב. המשמעות היא שהדירה נמכרת "תפוסה", מה שמוריד מערכה באופן משמעותי והופך את מכירת דירת החייב "ללא כדאית" לנושים.

בית המשפט נוטה לפסוק כי במצבים שבהם מכירת דירת מגורי החייב אינה כדאית, אין מקום למוכרה. מדיניותם של בתי המשפט היא שמאחר שמדובר בפעולה קשה כנגד החייב ומשפחתו וכאשר אין במכירה להביא תועלת רבה לנושים - יש לוותר עליה. בית המשפט מנסה לאזן בין זכויות החייב לזכויות הנושים לבין זכויות צד ג' ביחס לדירת המגורים. יצויין כי נראה שככל שהתמורה שתתקבל בסופו של יום מהמכירה נמוכה יותר, כך יטה פחות בית המשפט להורות על מכירה. כמו כן, ככל שלחייב משפחה גדולה יותר, כך יפחתו סיכויי המכירה ובעיקר כשנתון זה נלווה לתוצאה שמשמעה קבלת תמורה נמוכה ממכירת הדירה.

פשיטת רגל (אילוסטרציה). יש מה לעשות, צילום: bigstock פשיטת רגל (אילוסטרציה). יש מה לעשות | צילום: bigstock פשיטת רגל (אילוסטרציה). יש מה לעשות, צילום: bigstock

נשמע קצת מבלבל ואפילו מלחיץ, אך חייב ובני משפחתו לא ימצאו עצמם נזרקים לרחוב עקב הסתבכותם הכלכלית, בית המשפט מאזן בין זכויות הצדדים ושם את ערך כבוד האדם לפניו כערך עליון ולא מאפשר להגיע למצבים כאלו. אז אם אתם מצויים בחובות וברשותכם נכס כמו דירת מגורים אל תחששו לפנות להליכים להסדר או מחיקת חובות בליווי משפטי מתאים.

כיום ההתמודדות עם חובות, עיקולים והגבלות היא אפשרית יותר מתמיד וחשוב שהחייב ינצל את ההליכים המשפטיים העומדים לרשותו ויסייעו לו לזכות בחיים חדשים.

ישנן דרכי התמודדות נוספות עם החובות וחשוב לפנות לסיוע משפטי בטרם קבלת כל החלטה.

מחיקת חובות - הדרך לעצור את ההידרדרות

אדם שנקלע לחובות והוא מתקשה בהחזר, עלול למצוא את עצמו בפני הליכי הוצאה לפועל. זו יכולה להיות הלוואה שלקחת מבנק והבנק יבקש לממש את התחייבויותיך או חוב לספק שירותים כזה או אחר, לרשות מקומית או למס הכנסה. אמנם כסף אין, אבל יש רכוש והנושים לוטשים את עיניהם אליו ולעיתים מעמיקים את הבור שאליו הם נכנסו בלקיחת עוד הלוואות.

אלא שיש דרך להתמודד. והיא נקראת הליך של מחיקת חובות, שבמסגרתו פונה החייב בבקשה לבית המשפט המחוזי לקבלת צו כינוס.

צו הכינוס קובע את גובה התשלום החודשי של החייב במשך 18 החודשים הבאים. עם קבלת הצו לא ניתן להטיל על החייב עיקולים או הגבלות, הוא זכאי לקבל את משכורתו במלואה, יוכל לחדש את רישיון הנהיגה שלו, לפתוח חשבון בנק עם הוראות קבע - ואפילו לפתוח או להמשיך לנהל "עוסק מורשה".

יש מצבים בהם ניתן לעכב הליכים ולהסיר עיקולים והגבלות תוך 24 שעות מרגע פנייתכם וזאת באמצעות התנהלות ישירה מול לשכות ההוצאה לפועל השונות עוד בטרם קבלת צו הכינוס. בית המשפט ממנה עורך דין מטעמו המכונה "מנהל מיוחד", שתפקידו לבדוק את התנהלותו הכלכלית של החייב וזאת באמצעות בדיקת הדוחות החודשיים של הוצאות והכנסות המוגשים על ידי החייב.

על החייב להראות שהוא עומד בדרישות ההליך ומשתף פעולה בהליך השיקום הכלכלי.

עו"ד מלי טייב מומחית בחדלות פרעון ופשיטות רגל (לשעבר בפרקליטות מיסוי וכלכלה)

תגיות