אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח פנימי של המשרד לביטחון לאומי: עלות החומה בגבול מקסיקו - 21.6 מיליארד דולר צילום: רויטרס

דו"ח פנימי של המשרד לביטחון לאומי: עלות החומה בגבול מקסיקו - 21.6 מיליארד דולר

הדו"ח טרם הוגש רשמית לנשיא - אך הוא נוקב בעלות גבוהה משמעותית מההערכות עד כה של טראמפ עצמו, שנקב בעבר בעלות של 12 מיליארד דולר בלבד. ההערכות הן כי הקמת החומה תארך יותר מ-3 שנים

10.02.2017, 12:55 | שירות כלכליסט

התוכנית הגרנדיוזית של דונלד טראמפ לבניית חומה בגבול ארה"ב-מקסיקו תעלה למשלם המסים האמריקאי 21.6 מיליארד דולר, ובנייתה תארך יותר מ-3 שנים. כך עולה מדו"ח פנימי של המשרד לביטחון לאומי, שהגיע לידי רויטרס. הנחת העבודה של הדו"ח היא שלא מדובר בחומה של ממש לאורך כל הגבול, אלא בחסימה שתורכב מסדרה של גדרות וקטעי חומה.

קראו עוד בכלכליסט

תג המחיר בדו"ח גבוה בהרבה מהעלות של 12 מיליארד דולר שצייץ טראמפ במהלך מסע הבחירות שלו, והערכותיהם של יו"ר בית הנבחרים הרפובליקני פול ראיין ומנהיג הרוב בסנאט מיטץ' מקונל של 15 מיליארד דולר.

הדו"ח יוגש כנראה בימים הקרובים, על אף שהממשל לא בהכרח יאמץ את ההמלצות הכלולות בו. התוכנית בדו"ח מתווה שלושה שלבים לסגירת הגבולות לאורך כ-2,000 קילומטרים, שהאחרון שבשלבים אלו צפוי להסתיים בסוף שנת 2020. כבר עתה ישנה הפרדה כלשהי לאורך 1,046 ק"מ של הגבול, אך החומה החדשה תוקם כמעט לאורך תוואי הגבול כולו.

אומדני עלויות והערכות זמן רבות הועלו מאז שטראמפ החל להבטיח את הקמתה של החומה. הדו"ח שהגיע לידי רויטרס הוא פרי עבודתו של צוות שמונה במשרד, בטרם תדרוש הממשלה את כספי משלם המסים מהקונגרס ותניח את אבן הפינה של החומה.

דובר המשרד לביטחון לאומי אמר שהמשרד "לא נוהג העניק תגובות או אישורים בכל הנוגע למסמכים הנמצאים תחת דיון בעניינים שטרם התקבלה בהם החלטה".

דובר מטעם הבית הלבן מסר כי עדיין "מוקדם" להגיב על דו"ח שטרם הוצג רשמית לנשיא.

הגבול בין ארה"ב למקסיקו, צילום: אימג הגבול בין ארה"ב למקסיקו | צילום: אימג'בנק, Gettyimages הגבול בין ארה"ב למקסיקו, צילום: אימג

הדו"ח מתבסס על הנחה שהמשרד לביטחון לאומי יזכה למימון מהקונגרס עד אפריל או מאי, ויעניק לו די שהות לחתום על חוזים עם קבלנים ולהתחיל את הבנייה בספטמבר הבא. טראמפ אמר שעל הקונגרס לממן את בניית החומה מראש, אולם שמקסיקו תשפה את משלמי המסים האמריקאים על העלויות. מקסיקו הודיעה כי לא תשלם.

מספר משלחות מהקונגרס עורכות החודש ביקורים בגבול עם מקסיקו, כדי לאמוד את צרכי המימון. כך על פי גורמים מספר המקורבים לעניין. הדו"ח מראה כי ממשלתו של טראמפ החלה לנסות ולהשיג כתבי ויתור על חוקים להגנת הסביבה בכמה אתרים. כמו כן, על פי הדו"ח הממשלה החלה לעבוד עם כמה מהקבלנים הקיימים ומתכננת כבר לרכוש פלדה עבור הפרויקט. טראמפ אמר השבוע לגורמים רשמיים ברשויות אכיפת החוק, כי "החומה נמצאת בתכנון ברגעים אלו".

העלויות עלולות לתפוח עוד

הדו"ח, כך על פי הדיווח, מחשב את הזמן הדרוש ואת עלות הרכישה של השטחים הפרטיים שבהם יעברו חלקים של החומה - וזו אחת מהסיבות שהאומדנים המצוינים בו גבוהים בהרבה מאלו של טראמפ ושל חברי הקונגרס. על פי חברת המחקר "ברנשטיין" (Bernstein) העוקבת אחר מחירי חומרי גלם, עניינים שיש לגביהם אי-ודאות בפרויקט עלולים אף להגדיל את העלויות ל-25 מיליארד דולר.

הדו"ח גם מתווה את העלויות של הקמת מחסומים לאורך הגבול, אולם יש להניח שמגבלות מימון יגבילו את התוכניות הללו. כמו כן, הוא אינו כולל אומדנים הנוגעים למכשולים פיזיים כגון הרים, במקומות שבהם לא ניתן לבנות.

אומדן העלות של השלב הראשון הוא 360 מיליון דולר, והשלמתו יכולה להיות דרך קלה יחסית לטראמפ לספק את התומכים שלו הרוצים לראות אותו עומד בהבטחות הקמפיין שלו להגבלת ההגירה הבלתי חוקית. אולם יתר הבנייה תהיה יקרה בהרבה, ותכסה אזורים ארוכים יותר בתוואי, שחלק ניכר מהם הוא קרקעות פרטיות שאין אליהן גישה באמצעות כביש סלול.

השלב השני של הבנייה, על פי הדו"ח, יעבור על פני 242 ק"מ באזור ריו גרנדה בטקסס; לורדו, טקסס; טוסון, אריזונה; איל פאסו, טקסס וביג בנד, טקסס. השלב השלישי אמור לכסות 1,080 קילומטרים באזורים שטרם פורטו והוא זה האמור לחתום את הגבול עם מקסיקו.

גורם המקורב לתוכניות אמר שייתכן שיהיה על המשרד לביטחון לאומי לפנות לערכאות משפטיות כדי לקבל אישור להפקעת קרקעות לצורכי הציבור כדי לרכוש את הקרקעות הפרטיות שעליהן עובר תוואי הגבול, באזור המתוכנן לשלב השלישי והשאפתני ביותר של הפרויקט.

בנוסף לצורך באישורים להפקעת קרקעות ולביטולי חוקים סביבתיים, תיאלץ הממשלה לעמוד בדרישות של נציבות הגבולות והמים - אמנה אמריקנית-מקסיקנית למקורות מים משותפים. על פי הדיווח, רק הדרישות מההסכם עלולות לדחוף את המחיר כלפי מעלה בשיעור גבוה באחד מאזורי המתווה.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
תשובה לאמיר (8)
1. נכון, הבטיח חומה. אבל אמר "כמו שישראל פתרה"... אם ייבנה "גדר" זה עדיין יהיה פתרון זול יותר, מעשי הרבה יותר מחומה - ועדיין יעמוד במה שהבטיח. 2. נכון, תואי השטח קשה בחלק מהמקומות. אבל חשוב לזכור שבתואי הקשה לא עוברים מסתננים. הם הרי מגיעים ברכב שטח כלשהו. לא הולכים ברגל במדבר מאות קילומטרים. אז אם רכב שלהם מגיע, גם פטרול אמריקאי יגיע. 3. ארה"ב היא מדינה עם אוכלוסיה פי 50 מישראל. אנחנו מעמידים פטרול? גם הם יכולים... סך הכל זה עוד מקומות עבודה שיוצר טראמפ. זה לא רע מבחינתו.
גבי  |  10.02.17
10.
לגבי מ 3, מה אתה משווה בכלל.
ישראל בנתה גדר (לא חומה) לאורך 240 ק"מ של שטח קל לבניה שמתבססת בעיקר על פטרולים לאורכה. בארה"במדובר על יותר מ 2000 ק"מ, חלק גדול מהם בתנאי שטח קשים ובעייתיים, בשטחים בהם יש אדמות פרטיות פטרול לא אפשרי לכל האורך וטראמפ הבטיח חומה מרשימה ולא גדר.
אמיר  |  10.02.17
9.
אם יגבירו את האכיפה בארה"ב - אפשר להימנע מחומה
מהר מאוד התברר שהחומה היא עוד "פלופ" של טראמפ שממש לא ייצא לפועל. מכיוון שהבעיה החמורה יותר היא כמויות הסמים העצומות ולא ההסתננות ממכסיקו - אפשר היה להגביר את האכיפה ואת ההסברה על נזקי הסמים. אבל כמובן שטראמפ, שיחק כאילו יש לו פתרון קסמים ביד, כדי לזכות בבחירות. התברר שזה פלופ.
בני  |  10.02.17
לכל התגובות