אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חשיפת הפנסיה בישראל למניות - מהנמוכות בעולם צילום: איי אף פי

חשיפת הפנסיה בישראל למניות - מהנמוכות בעולם

לפי בנק ישראל, החשיפה למניות בביטוחי המנהלים היא היחידה שמתקרבת לממוצע החשיפה העולמי בפנסיה

28.03.2017, 07:15 | רחלי בינדמן

מתברר שלא רק הציבור הישראלי שמרן בכל הנוגע להחזקה שלו במניות. גם גופי הפנסיה הישראליים, שאמורים להיות שחקנים מתוחכמים בשוק ההון, נמצאים מאחור ביחס למקביליהם בעולם בשיעור החשיפה למניות ולהשקעות בחו"ל — כך עולה מנתונים בדו"ח השנתי של בנק ישראל ל־2016 שצפוי להתפרסם מחר. לפי הדו"ח, החשיפה למניות של גופי הפנסיה בישראל נעה בין 11% בקרנות הפנסיה ל־28% בביטוחי המנהלים, וממקמת את ישראל כאחת המדינות שבהן לגופי הפנסיה החשיפה המנייתית הנמוכה ביותר, אף שהיא עלתה בשנים האחרונות. לפי נתוני ה־OECD, בארה"ב החשיפה הממוצעת למניות היא 44%, באוסטרליה החשיפה הממוצעת היא 50% ובהולנד היא 38%.

קראו עוד בכלכליסט

עם זאת, הבדיקה של בנק ישראל כללה גם את קרנות הפנסיה הוותיקות, המנהלות נכסים בסך 361 מיליארד שקל, שבהן כ־60% מהכסף מושקעים באג"ח מיועדות שמנפיקה המדינה עם תשואה מובטחת של 4.86% בשנה. לכן החשיפה שלהן למניות נמוכה יחסית, ונעה סביב 12%. בנטרול הקרנות הוותיקות, החשיפה של קרנות הפנסיה החדשות למניות גבוהה משמעותית, ונעה בין 25% ל־30% — אף שגם הן מושקעות באג"ח מיועדות, אם כי בשיעור של 30% בלבד. בביטוחי המנהלים וקופות הגמל החשיפה מגיעה כבר ל־35%–40%, ומתקרבת לממוצע העולמי. יש לציין שלפי נתוני ה־OECD, גופי הפנסיה בישראל מחזיקים בחשיפה למניות של 7.6% בלבד, נתון שנראה על פניו נמוך גם אם מביאים בחשבון את הקרנות הוותיקות.

במדינות אחרות משקיעים בחו"ל, בישראל פחות

גם היקף החשיפה של קרנות הפנסיה הישראליות להשקעות בחו"ל נמוך בהשוואה למדינות ה־OECD שלהן מטבע עצמאי — אף שהיא עלתה בשנים האחרונות. הממוצע במדינות אלה עמד על 40% השקעות בחו"ל, לעומת 18% בלבד בגופי הפנסיה הישראליים. בבנק ישראל מצביעים על קשר בין החשיפה היחסית נמוכה למניות של גופי הפנסיה לחשיפתם המצומצמת לחו"ל. זאת, מכיוון ששוק המניות בישראל קטן ומנהלי החיסכון יכולים להגדיל חשיפה למניות בעיקר דרך מניות זרות.

מתקשים להשיג תשואה הולמת לפרישה לצעירים

החשיפה למניות של גופי הפנסיה החשיפה למניות של גופי הפנסיה החשיפה למניות של גופי הפנסיה

מנתוני בנק ישראל עולה כי סך התיק הפנסיוני של הציבור הסתכם ב־2016 ב־1.26 טריליון שקל. הדו"ח מצביע על הקושי של גופי הפנסיה לייצר תשואה נאותה לחוסכים בשנים האחרונות, על רקע ירידת סביבת הריבית, שהביאה לירידת התשואה לפדיון על מכשירים כמו אג"ח חברות ואג"ח ממשלתיות. כך, למשל, תשואת אג"ח ממשלתית שקלית ל־20 שנה ירדה מכ־6% לשנה בסוף 2008 לכ־3% בשנה בממוצע ב־2016.

משמעות הדבר, כך מזהיר בנק ישראל, שהשקעה במכשירים סטנדרטיים כמו אג"ח חברות ואג"ח ממשלתיות לטווח ארוך, אם מחירים אלה יתמידו, לא תספק לחוסכים הצעירים שנכנסו לשוק העבודה בשנים האחרונות תשואה משמעותית לפרישה. זו גם אחת הסיבות שדחפו את גופי הפנסיה להגדיל את החשיפה שלהם למניות בשנים האחרונות. במקביל, גופי הפנסיה צמצמו בשל כך את החשיפה שלהם לאג"ח חברות ישראליות, לצד הגדלת החשיפה להלוואות ישירות, למניות, לאג"ח בחו"ל ולקרנות השקעה.

מהדו"ח עולה כי ההתמודדות של קרנות הפנסיה בעולם עם סביבת הריבית הנמוכה בשנים האחרונות לא היתה אחידה. חלקן, בעיקר בשווקים קטנים יחסית, הגדילו את חשיפתן למניות על חשבון אג"ח; וחלקן, בעיקר בשווקים גדולים יחסית, הגדילו את השקעותיהן בנכסים אלטרנטיביים, כלומר נכסים שאינם אג"ח או מניות — הלוואות, נדל"ן, קרנות גידור, מוצרים מובנים וכדומה.

תגיות