אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תיאוריית הקשר: חוקרים מאוניבסיטת ברקלי מצאו הסבר מדעי לפרימת שרוכי הנעליים צילום: גטי אימג'ס

תיאוריית הקשר: חוקרים מאוניבסיטת ברקלי מצאו הסבר מדעי לפרימת שרוכי הנעליים

מהנדסי מכונות באוניברסיטה היוקרתית בקליפורניה החליטו להקדיש שורת ניסויים כדי למצוא את הסיבה האמיתית מאחורי הבעיה היומיומית וגילו שהפיתרון יכול לסייע בהבנת מבנה הד.נ.א שלנו

12.04.2017, 19:08 | שירות כלכליסט
זה קרה לכולם, ולא רק פעם אחת. נועלים נעלי ספורט, קושרים את השרוכים חזק ככל האפשר, ועדיין כמה דקות לאחר שמתחילים לצעוד או לרוץ, השרוכים נפרמים. אך כעת מדענים טוענים שמצאו את ההסבר המדעי שעומד מאחורי הבעיה.

קראו עוד בכלכליסט

באמצעות שימוש במצלמה בהילוך איטי ושורה של ניסויים, מהנדסי מכונות באוניברסיטת קליפורניה בברקלי מצאו כי "כשל קשר השרוכים" קורה בתוך שניות ספורות, ונובע מאינטראקציה מורכבת בין כוחות שונים.

ב-BBC מדווחים כי לפי המדענים, השרוכים נפרמים כתוצאה משני כוחות מקבילים. ראשית, הכוח של כף הרגל שמכה בקרקע הוא שמותח ואז משחרר את הקשר של השרוכים, אליו מצטרף כוח שני שנגרם מפעולת הזזת הרגל ומשמש כמעין יד בלתי נראית שפורמת את הקשר.

החוקרים מאמינים שגילוי דרך הפעולה של השרוכים יכול לחול גם על מבנים אחרים, כמו הד.נ.א.

"כשמדברים על מבני קשרים, אם אפשר להבין את עניין השרוכים, אז אפשר להחיל זאת על דברים אחרים, כמו ד.נ.א או מיקרו מבנים שקורסים תחת השפעת כוחות דינמיים", הסביר החוקר הראשי כריסטופר דיילי – דיימונד. "זה הצעד הראשון לקראת הבנה מדוע קשרים מסוימים חזקים יותר מאחרים".

קשירת שרוכים. אם מבינים את הסיבה לפרימתם ניתן להקיש גם על מבנים אחרים, צילום: גטי אימג קשירת שרוכים. אם מבינים את הסיבה לפרימתם ניתן להקיש גם על מבנים אחרים | צילום: גטי אימג'ס קשירת שרוכים. אם מבינים את הסיבה לפרימתם ניתן להקיש גם על מבנים אחרים, צילום: גטי אימג

כדי להבין מה עומד מאחורי הקשר של השרוכים, נעלה כריסטין גרג, ממחברות המחקר, זוג נעלי ריצה וקשרה את השרוכים, היא עלתה על ההליכון והחלה לרוץ כשעמית אחר מצלם את המתרחש. הם גילו שבעת הריצה, כף הרגל נוחתת על הקרקע בעוצמה הגבוהה פי 7 מכוח המשיכה. בעוד הקשר מתרופף, הרגל הנעה הטילה כוח בלתי נראה על הקצוות המשוחררים של השרוכים, שהוביל לפרימת הקשר בתוך שתי פסיעות. הם אף הצמידו מכשירים קטנים בקצוות השרוכים כדי למדוד האצה.

 , צילום: גטי אימג צילום: גטי אימג'ס  , צילום: גטי אימג

החוקרים ערכו ניסויים דומים עם מגוון של שרוכים מסוגים שונים. אך אף ששרוכים מסוימים התגלו כטובים יותר מאחרים בקשירת קשרים, כולם סבלו מאותו כשל בסיסי. כמו כן, גרג קשרה את השרוכים בשתי דרכים, קשר פרפר חזק יותר וקשר חלש יותר. "הפרט המעניין ביותר במנגנון הזה הוא שהשרוכים יכולים להיות בסדר למשך זמן רב, אך מרגע שמתגברת התנועה מתחילה ההתרופפות שמציתה את אפקט המפולת הזה שמסתיים בפתיחת הקשר", מסכמת גרג.

המחקר פורסם בכתב העת Proceedings of the Royal Society A.

תגיות