אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אפל איימה למחוק את אפליקציית אובר מהאפסטור צילום: רויטרס

אפל איימה למחוק את אפליקציית אובר מהאפסטור

ענקית הטכנולוגיה האשימה את חברת שירותי המוניות בתרגיל הונאה שנועד להציג צמיחה בהיקף המשתמשים והתבסס על מכשירי אייפון. התרגיל כלל קוד שהסתיר את ההונאה מכלי הניטור של חנות אפל

24.04.2017, 10:47 | עומר כביר
מייסד ומנכ"ל אובר, טראוויס קלניק, נפגש ב-2015 עם מנכ"ל אפל, טים קוק, בניסיון למנוע את הסרת האפליקציה של החברה מהאפסטור. לפי דיווח של הניו יורק טיימס, אפליקציית אובר היתה בסכנת הסרה כשבאפל גילו שהחברה ניטרה אייפונים בניגוד לתקנות האפסטור, וגם נקטה באמצעים על מנת להסתיר זאת מאפל.

קראו עוד בכלכליסט

הפגישה, שדבר קיומה נחשף רק עכשיו, היתה נקודת השיא בתרגיל מפוקפק שנקטה אובר, הקשור למאמצי החברה להיכנס לפעילות בסין. ב-2014 התמודדה אובר עם הונאות חשבונות בקנה מידה רחב במדינה, ובאזורי פעילות נוספים שלה.

מרמה את אפל. קלניק, צילום:רויטרס מרמה את אפל. קלניק | צילום:רויטרס מרמה את אפל. קלניק, צילום:רויטרס

ההונאה עבדה כך: נהגי אובר נהגו לקנות מספר רב של אייפונים גנובים, לפתוח עליהם חשבונות אובר חדשים תחת מייל אנונימי ולהזמין מהם נסיעות, אותן מיהרו הנהגים לקבל. לאחר מכן הנהגים מחקו את האייפון וחזרו על ההליך עם מייל וחשבון אובר חדשים. אובר חילקה באותה עת תמריצים כספיים שעודדו נהגים לקבל נסיעות, ושנמסרו גם אם לא בוצעה נסיעה בפועל וההונאה אפשרה לנהגים לגרוף הכנסות בלי להסיע משתמשים.

על מנת לעצור פעילות זו, מהנדסי אובר השתמשו בקטע קוד קצר כדי ליצור תבנית זיהוי לכל אייפון, שאפשר להם לזהות מכשירים גם אם אלו נמחקו. השיטה, שמכונה Fingerprinting, אסורה לפי כללי האפסטור של אפל, שסבורה שמחיקת אייפון צריכה להסיר לחלוטין כל פרט מזהה של המשתמש.

לפיכך, קלניק הורה למהנדסיו ליצור גדר וירטואלית (Geofence) סביב מטה אפל, כך שהאפליקציה שמורדת למכשירים באזור זה תסתיר את הקוד הזדוני. באופן זה, קיווה קלניק, תצליח אובר להסתיר את פעילותה מבוחני האפליקציות בקופרטינו. התרגיל עבד בתהחלה, אולם אחרי כמה חודשים מהנדסי אפל מחוץ לקופרטינו זיהו את הקוד ודיווחו על כך להנהלת החברה.

בעקבות התגלית זימן קוק את קלניק לשיחת אזהרה במטה אפל. "שמעתי ששברת כמה מהכללים שלנו", אמר קוק בפגישה, לפי הדיווח של הניו יורק טיימס. מנכ"ל אפל הורה לקלניק להפסיק עם התרגילים, או שאפליקציית אובר תיזרק מהאפסטור. מרבית הכנסות החברה הגיעו אז ממשתמשי אייפון, והסרה מהאספטור היתה מהווה מכה כלכלית קשה בעבור החברה. לקלניק לא היתה ברירה אלא להיענות לדרישת קוק.

אפל ואובר סירבו להגיב לדיווח.

במובנים רבים, אובר יצאה בזול מההונאה שביצעה. שיחת נזיפה עם מנכ"ל חברת הטכנולוגיה הגדולה בעולם היא לא דבר נעים, אבל ספק אם הטרידה את קלניק יותר מדי בימים שלאחר מכן. זאת, במיוחד בהתחשב בעובדה שאפל לא היססה - ועדיין אינה מהססת - לזרוק אפליקציות מהאפסטור על הפרות כללים בוטות הרבה פחות, ובלי הפריבילגיה של אזהרה מהמנכ"ל או התראה כלשהי.

תרגילים מלוכלכים מסוג זה גם אינם יוצאי דופן בעבור קלניק ואובר, ולמעשה מהווים חלק מרכזי במודוס אופרנדי של החברה. בין השאר, אובר הפעילה כלי שפעל באופן דומה לגדר הווירטואלית סביב מטה אפל ונועד לחבל בעבודתם של סוכנויות אכיפת חוק ורגולטורים שבדקו את פעילותה והזמינה נסיעות מזויפות כדי לפגוע בפעילות מתחרות.

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
יש לכם מישהו שבכלל בודק מה אתם כותבים?
הכותרת - שמנוגדת לחלוטין לתוכן: ענקית הטכנולוגיה האשימה את חברת שירותי המוניות בתרגיל הונאה שנועד להציג צמיחה בהיקף המשתמשים והתבסס על מכשירי אייפון. הכתבה - שהיא נכונה: אובר ניסו להלחם בתופעת ניפוח משתמשים ע״י מעקב אחר מכשירים. המעקב הזה הינו עבירה על התקנון של אפל, שלפיו לא תהיה דרך לזהות מכשיר לאחר החזרתו ל-factory settings. בושה.
אלי  |  25.04.17
10.
אובר והמייסד שלה הם קבוצת רמאים שנוקטים בגישה זו כאסטרטגיה - הונאה ושקרים
פשוט מטורף איך כל הזמן הם נתפסים בשקרים, שוחד, עבריינות, הונאה והסתרה. אסור לחברה א-מוסרית שכזו לצבור כוח. 1. זה לא מגיע להם 2. זה ייתן תמריץ ליזמים אחרים לנקוט באסטרטגיה כזו ולהבין שלמרות הכל הציבור מטומטם והחברה תצמח.
גיל  |  25.04.17
לכל התגובות