אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התאחדות הסוחרים נגד חוק השבת: "חקיקה שיפוטית קיצונית שמרסקת את יום המנוחה השבועית" צילום: עמית שעל

התאחדות הסוחרים נגד חוק השבת: "חקיקה שיפוטית קיצונית שמרסקת את יום המנוחה השבועית"

התאחדות הסוחרים והעצמאים פנתה לבית המשפט בבקשה לקיים דיון נוסף בהרכב מורחב בעתירתם נגד אישור חוק העזר העירוני המתיר הפעלת 164 מרכולים ופיצוציות בעיר

03.05.2017, 13:16 | שחר אילן

התאחדות הסוחרים והעצמאים פנתה לבג"ץ בבקשה לקיים דיון נוסף בהרכב מורחב בהחלטת בית המשפט לאשר את חוק השבת בתל אביב. בא כוחה של ההתאחדות עו"ד דוד שוב טוען בבקשה ש"פסק הדין מהווה חקיקה שיפוטית קיצונית המשנה סדרי עולם". בשבוע שעבר נפגש שר הפנים אריה דרעי עם היועץ המשפטי לממשלה עו"ד אביחי מנדנבליט וביקש גם ממנו להגיש בקשה לדיון נוסף אבל עדיין לא ברור אם כך ינהג.

קראו עוד בכלכליסט

לפני שבועיים החליט בג"ץ לאשר את חוק העזר העירוני של תל אביב המתיר הפעלת 164 מרכולים ופיצוציות ברחבי העיר, מתוך 280 הפועלים כבר שנים רבות בניגוד לחוק. זאת, לאחר מספר שנים בהן ארבע שרי פנים לא קיבלו החלטה לגבי חוק העזר. התאחדות הסוחרים והעצמאים, יחד עם מספר סוחרים, היתה בין העותרים בבקשה לבטל את חוק העזר ולמנוע כליל מסחר בתל אביב בשבת.

לטענת שוב פסק הדין "משנה באורח מהותי נורמות ששררו... והוכרעו בפסק הדין". עוד טוען שוב כי, "משמעות פסק הדין היא ריסוק עקרון יום המנוחה השבועי שהוא ערך חברתי כלכלי אוניברסלי שאינו שנוי במחלוקת ונועד בעיקרו להעניק הגנה לחלשים בחברה". הוא צופה ש"מגיפת המסחר ביום המנוחה תתפשט מתל אביב-יפו גם לשכנותיה הקרובות ולרחבי המדינה כולה". לדבריו, אין ספק שהדבר עומד בדרישות לקיום דיון נוסף.

נמל תל אביב (ארכיון), צילום: אוראל כהן נמל תל אביב (ארכיון) | צילום: אוראל כהן נמל תל אביב (ארכיון), צילום: אוראל כהן

בעתירה נטען כי חוק שעות העבודה והמנוחה אוסר מפורשות קיום מסחר בשבת על ידי יהודים: "בית המשפט קבע קביעה מרחיקת לכת לפי מותר לקיים מסחר בימי מנוחה בניגוד גמור לחוק שעות העבודה והמנוחה". עוד נטען כי מכיוון שמדובר בעסקים שכבר פועלים בשבת בניגוד לחוק, המשתמע מכך שהמוסד המשפטי העליון במדינת ישראל "הכשיר עבריינות".

הסוחרים באמצעות שוב טוענים כי בית המשפט ביסס את ההחלטה על כך ששרי הפנים לא קיבלו החלטה. בפועל היתה החלטה חתומה של שר הפנים אריה דרעי מש"ס, אבל היא טרם הועברה לעירייה. לדברי שוב, ההלכה המשפטית היא ש"מועד החתימה הוא המועד הקובע לעניין תוקף ההחלטה ולא המועד הטכני של הפרסום".

עוד עולה מעתירת הסוחרים כי הם רואים בעייתיות בכך שלא התקבלה בקשתם לפיה בהרכב לא ישבו שופטים "אשר נוהגים לקנות בעצמם בימי המנוחה אצל עברייני חוק".

תגיות