אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בן־משה בדרך לשליטה באפריקה ישראל, מניות המיעוט ללבייב צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

בן־משה בדרך לשליטה באפריקה ישראל, מניות המיעוט ללבייב

בפגישה שנערכה ביום חמישי סוכם עם בעלי האג"ח כי אפריקה תעבור לבעלותם של מוטי בן־משה (70%) ולב לבייב (30%) תמורת הזרמה של עד 800 מיליון שקל והנפקת אג"ח חדשה בהיקף של 1.2 מיליארד שקל. מחלוקת על שווייה של דניה סיבוס

07.05.2017, 06:44 | גולן חזני

מוטי בן־משה ולב לבייב מצויים על סף רכישת השליטה באפריקה ישראל במסגרת הסדר חוב עם בעלי האג"ח שלה. סדר השמות איננו מקרי. ל"כלכליסט" נודע כי לפי הסכם השותפות בין השניים, שיהוו דבוקת שליטה, בן־משה יהיה בעל המניות העיקרי (70%–74%), לבייב יישאר עם 26%–30%, והחברה תימחק מהמסחר בתל אביב. הנתון נמסר לנציגות האג"ח בשיחות שהתארכו אל תוך ליל יום חמישי במשרדיו של בן־משה, שהיה הדמות המרכזית בשיחות מול המחזיקים ואמר לנציגות: "אני מוכן לסגור אתכם כבר הערב".

קראו עוד בכלכליסט

בפגישה לא נכחו עורכי דין, ואת לבייב ייצג נדב גרינשפון, סגן יו"ר אפריקה ישראל. ל"כלכליסט" נודע כי הוא ששידך בין לבייב ובן־משה בתחילת השיחות ביניהם לגבי הגשת הצעה משותפת. גרינשפון, שמוערך על ידי שני הצדדים, הוא יד ימינו של לבייב ב־15 השנים האחרונות.

בהצעה המקורית של לבייב ובן־משה דובר על הזרמה של 700 מיליון שקל במזומן לאורך שנתיים והמרת חוב של 2.8 מיליארד שקל לסדרת אג"ח חדשה של 1.3–1.4 מיליארד שקל ל־5 שנים בריבית של 5% לשנה. לפי ההצעה החדשה יוזרמו עד 800 מיליון שקל לאפריקה לפי שווי של כ־2 מיליארד שקל, על אג"ח ל־4 שנים וריבית גבוהה מ־5% לשנה. כמו כן, בן־משה מוכן להזרים כ־300 מיליון שקל במזומן ביום הראשון להסדר לעומת 250 מיליון בהצעה הראשונה. לדברי מקורבים לנציגות, הפערים בין הצדדים אינם גדולים והסכם עשוי להיחתם כבר השבוע. עיקר המחלוקת נוגעת לשווייה של דניה סיבוס. הנציגות סבורה שהשווי גבוה בהרבה מזה שמפרט בן־משה בהצעתו. הפער בין הצדדים, אם כוללים רווח עתידי למחזיקים במקרה של השבחת הנכסים ואת השווי של אפריקה בעתיד, עומד על 100–200 מיליון שקל.

לבייב מעדיף כנראה להתמקד בעסקי הנדל"ן ברוסיה ובניהול אפי פיתוח, שאותה רכש ביולי 2016 מידי הנושים תמורת 550 מיליון שקל, וכן בעסקיו הפרטיים בתחום היהלומים, ולהשקיע פחות שעות בניהול אפריקה ישראל. ככל הנראה הוא לא עתיד להיות מעורב כלל בניהול אפריקה ישראל לאחר ההסדר, והמושכות יהיו בידי בן־משה. קדמה להתקשרות ביניהם סדרת פגישות שבה הצהיר בן־משה כי אם לבייב יתנגד שהוא ירכוש את השליטה באפריקה, הוא יזוז הצידה. התנהלות זו היתה סוג של לקח שהפיק מההרפתקה שלו באי.די.בי, שם חבר לאדוארדו אלשטיין בנטילת השליטה מנוחי דנקנר, ובסופו של דבר נפרד מאלשטיין בטונים צורמים ובהפסד של 500 מיליון שקל.

לב לבייב, מוטי בן-משה, צילום: אוראל כהן לב לבייב, מוטי בן-משה | צילום: אוראל כהן לב לבייב, מוטי בן-משה, צילום: אוראל כהן

לבייב החליט לחבור לבן־משה ולהישאר כשותף המשני, לאחר שהשתכנע ביכולתו של בן־משה להוביל את החברה ולשמר אותה. לבייב סבור, כמו גורמים אחרים בסביבת אפריקה, שהסדר החוב הראשון שהעניק לנושים תנאים מצוינים וריבית גבוהה באג"ח החדשות שהונפקו לטובתם היו אלה שהובילו את החברה להסדר חוב. בעלי האג"ח ניהלו מכרז באמצעות אפשטיין קפיטל למכירת השליטה באפריקה מול 12 גופים. ואולם, אט אט הם הבינו כי בחברה ישנן כמה גלולות רעל בדמות זכות בנקים ומלווים להעמיד הלוואות לפירעון מיידי במקרה של שינוי שליטה וכן קושי בהפרדה של נכסי החברה, שמרוכזים באפריקה נכסים — והחליטו לסגת.

בנציגות האג"ח של אפריקה חברים אילן לבנון מקרן כלירמרק, יואב כפיר, נציג קרן DK, גלעד אושרי מפסגות, שמואל אשל ממנורה ואדוארד קלר. עורכי הדין של הנציגות הם אופיר נאור וגיא גיסין, שגם הם לא נכחו בשיחות ביום חמישי לפי דרישתו של בן־משה. בן־משה, שמחזיק בשליטה באלון רבוע כחול ,שגם אותה רכש במסגרת הסדר חוב, לא הודיע אם יבצע את העסקה במסגרת החברה הציבורית רבוע כחול נדל"ן או במסגרת פרטית. אם וכאשר המו"מ יבשיל לכלל עסקה הוא צפוי להפוך לשחקן המרכזי בתחום הנדל"ן בישראל.

בשיחות עם המחזיקים מצוי גם לארי מייזל, שמוכן להפקיד דמי רצינות של 10 מיליון שקל ולנהל בדיקות נאותות לחברה, אבל אם המחזיקים יגיעו להסכמות עם בן־משה, המגעים עם מייזל יופסקו. גם האחים סיידוף מצויים בעמדת המתנה להתפחויות עם בן־משה.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
לבייב עובד על בן משה או שהם ביחד עובדים על הציבור
לבייב הרי מכר לעצמו את אפ"י פיתוח ששווה 3מיליארד ב500 מליון. אחרי המכירה, אפ"י נשארה ריקה מתוכן ולבייב נשאר כאילו כדי להראות לבן משה שהוא עוד מאמין בחברה. בן משה יכניס כסף ויכסה חלק מהחובות של לבייב ואפ"י. לחלופין שניהם מציגים לנו מצג שווא כדי לקבל כסף שלנו מהבנקים שמשחקים שוב את התמים. בכל מקרה שוב תסופר לנו הפנסיה
אורן  |  08.05.17
8.
לבן משה יש משכנתא על הוילה. הוא חובב סיכונים.
במסגרת המלחמה המלוכלכת על IDB. דנקנר שכר חוקרים פרטיים וסיפר לתקשורת שבן משה מחזיק רכב משפחתי בן 7 שנים + וילה במודיעין שיש עליה משכנתא. בן משה הסביר שלקח משכנתא מאד זולה וממש לא שווה לו להחזיר. אין ספק שבן משה חובב סיכונים. אבל מאד לגיטימי להשקיע בחברות שנפלו והן זולות. צריך רק לקוות שנציגות האגח וועדת הדירקטוריון קיבלו חשיפה ליכולות של בן משה. אין טעם לסגור על הזרמה ראשונית של 300 מיליון אם אין עוד 500 מיליון נוספים להזרים ושוב ניכנס לשנה של הערות עסק חי ומו"מ על הסדר שלישי. ל6 ולכל המסכנים שמחזיקים אפריקה - המניות שיש לכם ימחקו בכל הסדר שהוא. הראו כתבה אחת בתקשורת שאומרת אחרת . אשמח לקרוא ולהגיב שם.
atuk19  |  07.05.17
7.
ל2: לייב שם כסף. ל3: החוב 2.8 מיליארד. 2.1 החזר = 75 אג + הצמדה וריבית
ל2. המניות שמחזיק לבייב ואתה - לא שוות כלום. לבייב + בן משה מוכנים לשלם על המניות החדשות שהונפקו. אם יש לך כמה מאות מיליונים - בעלי האגח ישמחו לקבל ממך הצעה. ל3: החוב 2.85 כולל ריבית והצמדה. אם יש 2.1 החזר - אז בערך מקבלים שלושה רבעים מהחוב. ואז יש שתי בעיות גדולות: א. לא יתכן שמחזיקי כ"ח שנסחרת ב55 אגורות יקבלו כמו כ"ז שנסחרת ב70 ויש להם שיעבוד. איך יתנו לאגח עם השיעבוד יתרון על כ"ח? לא יודע. בעיה. ב. 2.1 החזר זה תיאורטי. בהנחה שהאגח החדשות יסחרו ב100 אגורות. אבל זה לא יקרה מיד. רוב הסיכויים שיסחרו מתחת. ולכן זה החזר קטן יותר של החוב ולא כדאי לבעלי האגח. ולכן כל הכתבה הזו מגיעה מבן משה ולא מטעם בעלי השליטה האמיתיים בחברה - בעלי האגח. ראו תגובת מוסדי בדה מרקר שאומר - יותר להמיר חלק מהחוב למניות ומי שירצה שליטה יקנה. ואז 2 גם יוכל לקנות שוב מניות של אפריקה.
atuk19  |  07.05.17
6.
חידת בן משה
מגיע משום מקום ומשקיע הון כסף באי די בי. צובר הפסדים ונסוג מההשקעה ואז עובר לחברה הבעייתית הבאה- אלון קמעונאות. ועכשיו השקעה באפריקה ישראל הכושלת. אין לי מושג מי האיש ומה מקור הונו וחיבתו הבלתי מוסברת להשקעה בתאגידי ענק כושלים, אבל המוזרות בעניין זועקת לשמיים.
אמיר  |  07.05.17
לכל התגובות