אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכלכלן הראשי: הסיכוי של ילד עני לעלות בסולם הכלכלי גבוה בישראל בהשוואה לעולם צילום: שאטרסטוק

הכלכלן הראשי: הסיכוי של ילד עני לעלות בסולם הכלכלי גבוה בישראל בהשוואה לעולם

אחד ההסברים לכך הוא כי ישראל היא מדינת הגירה ועבור ילדי העולים הנטייה להצליח גדולה גדולה יותר בהשוואה להוריהם. למרות שהנתון חיובי, הסיכוי שילדים להורים עם שכר נמוך (שנמצאים בחמישון התחתון) להשאר בחמישון התחתון עומד על 27.7%

15.05.2017, 13:52 | עמרי מילמן

המוביליות הבין דורית בשכר כלומר היכולת של ילדים שנולדו למעמד חברתי כלכלי נמוך לעלות בסולם החברתי גבוה יחסית בהשוואה למדינות מפותחות אחרות, כך עולה מהניתוח של הכלכלן הראשי.

על פי הדו"ח, בכל המדינות המפותחות יש קשר חיובי בין שכר ההורים לשכר הילדים, אולם בישראל הוא נמוך יחסית. המוביליות הגבוהה יחסית בישראל הפתיעה את הכלכלנים באוצר שכן בישראל רמת אי השוויון גבוהה יחסית, ובד"כ יש קשר בינה לבין היכולת של ילדים להגיע למעמד סוציו אקונומי גבוה גם אם הוריהם לא היו במעמד כזה. אחד ההסברים שנותנים לכך באוצר הוא כי ישראל היא מדינת הגירה, ועבור ילדי המהגרים (העולים) המוביליות גבוהה יותר, כלומר הם נוטים להצליח יותר מהוריהם, בהשוואה למי שהוריו נולדו בארץ. הכלכלן הראשי בחן את השכר של הורים סביב גיל 50 בהשוואה לשכרם של ילדיהם סביב גיל 34.

אילוסטרציה אילוסטרציה אילוסטרציה

למרות שהנתון חיובי, צלילה מעמיקה יותר מראה כי הסיכוי שילדים להורים עם שכר נמוך (שנמצאים בחמישון התחתון) להשאר בחמישון התחתון עומד על 27.7%. אמנם בהשוואה לארה"ב הוא נמוך ב-6% אך עדיין מדובר באחוז גבוה. הסיכוי של אותם ילדים להגיע לחמישון העליון הוא רק 10.5% נתון נמוך בהשוואה בינלאומית (דומה לשל ארה"ב לפי הכלכלן הראשי).

במקביל הסיכוי של ילדים להורים בחמישון העליון לרדת להשאר בחמישון העליון עומד על 33.5%. הסיכוי שיירדו לחמישון הרביעי עומד על 20.8% והסיכוי שיירדו לחמישון האחרון עומד על 14.2% בלבד.

עוד מוצא הכלכלן הראשי כי לילדים חרדים שבאים ממשפחות ממעמד חברתי כלכלי נמוך, יש סיכוי נמוך יותר לעלות בסולם החברתי כלכלי בהשוואה לאוכלוסיה הכללית. בעוד שהאחוזון הממוצע של דור ההורים החרדים עומד על 42% האחוזון הממוצע של הילדים ירד ל-36%. בקרב ערבים, עלה האחוזון של הילדים במעט יחסית- מ-31% ל-41%. הזינוק הבולט ביותר הוא בקרב יוצאי אתיופיה. האחוזון הממוצע של ההורים עומד על 22% בעוד שאחוזון של דור הילדים עומד על 42%.

הכלכלן הראשי מציין כי לאור כי המוביליות הנמוכה של חרדים וערבים, לאור ההערכות כי משקלם באוכלוסיה צפוי לגדול בעשורים הקרובים תביא לכך שרמת המוביליות בישראל עשויה לרדת.

בעוד בקרב יוצאי מדינות אירופה ואמריקה ו"ותיקים" ישראלים יש ירידה באחוזון הממוצע, כלומר מיקומם היחסי של הילדים התדרדר ביחס להוריהם, בקרב יוצאי מדינות ברית המועצות מצבם השתפר ובקרב ילדים שהוריהם הגיעו מאסיה ואפריקה נותר אותו דבר.

תגיות