אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות חשיפת "כלכליסט": מבקר המדינה יחקור את פרשת הפנסיות הרטרואקטיביות לנבחרי רשויות מקומיות צילום: אלכס קולומויסקי

בעקבות חשיפת "כלכליסט": מבקר המדינה יחקור את פרשת הפנסיות הרטרואקטיביות לנבחרי רשויות מקומיות

כך הודיע עמיחי שי, יועץ המבקר, לח"כ יעל גרמן שביקשה ממנו לפתוח בבדיקת הנושא. גרמן טוענת כי החלטת ועדת הפנים להכשיר רטרואקטיבית את הפנסיות הבלתי חוקיות לנבחרי רשויות צעירים שסיימו את כהונתם ב-1998 היא "רשלנות חמורה בשימוש בכספי ציבור"

08.06.2017, 14:11 | שחר אילן

מבקר המדינה יחקור את פרשת הפנסיות הרטרואקטיביות לנבחרי רשויות מקומיות, כך הודיע יועץ מבקר המדינה לתפקידים מיוחדים עמיחי שי לח"כ יעל גרמן מיש עתיד שביקשה ממנו לפתוח בבדיקת הנושא. שי כתב לגרמן כי "החטיבה לביקורת בנושאי כלכלה מתכננת מטלת המשך לדו"ח הביקורת המיוחד בנושא הפנסיה אשר תעסוק בפנסיה בגופים ציבוריים ובמסגרת זו יבחן גם העניין הזה".

קראו עוד בכלכליסט

גרמן טוענת כי החלטת ועדת הפנים של הכנסת להכשיר רטרואקטיבית את הפנסיות הבלתי חוקיות לנבחרי רשויות צעירים שסיימו את כהונתם ב-1998 היא "רשלנות חמורה בשימוש בכספי ציבור שהדעת איננה סובלת". לדבריה, "מן הראוי לנהוג בנבחרים ממש כמו שנוהגים בכל עובדי הציבור אשר שכרם חרג מן המותר". היא גם פנתה יחד עם ח"כ יוליה מלינובסקי מישראל ביתנו בתלונה בעניין זה ליועץ המשפטי לכנסת עו"ד איל ינון.

יוסף שפירא מבקר המדינה, צילום: עמית שאבי יוסף שפירא מבקר המדינה | צילום: עמית שאבי יוסף שפירא מבקר המדינה, צילום: עמית שאבי

ועדת הפנים של הכנסת היא שקובעת את תנאי השכר של נבחרים ברשויות מקומיות. בינואר 2017 חשף "כלכליסט" את העובדה שמשרד הפנים משלם מזה 18 שנה פנסיות בניגוד לחוק לחמישה נבחרי רשויות מקומיות לשעבר ומבקש מועדת הפנים של הכנסת להכשיר אותן מה שירחיב את התשלום למספר נבחרים נוספים.

הרקע לפרשה: עד ינואר 1999 קבעו הנהלים שראשי ערים וסגניהם יקבלו פנסיה תקציבית לכל חייהם אם כיהנו לפחות 4 שנים והם בני 40 ומעלה. מי שלא עמד בשני התנאים קיבל מענק פרישה. בינואר 1999 תיקנה ועדת הפנים את הכללים וביטלה את מגבלת הגיל. אלא שהנוהל החדש לא הוחל רטרואקטיבית על מי שהודחו בבחירות בנובמבר 1998. למרות זאת החליט מנכ"ל משרד הפנים - לטענת המשרד בטעות - להחיל את הנוהל על חמישה נבחרים בני פחות מ-40, שהודחו ב-1998, ולשלם להם פנסיה תקציבית לכל החיים.

הטעות התגלתה ב-2005. למרות זאת, התשלום לא הופסק. המשרד פנה מספר פעמים לכנסת בניסיון להכשיר את התשלומים ונכשל. בסופו של דבר אישרה ועדת הפנים הנוכחית בראשות דודי אמסלם מהליכוד את הפנסיות הבלתי חוקיות. מספר המקבלים היה צפוי לעלות בעקבות האישור הרטרואקטיבי לשבעה לפחות. העלות האקטוארית של התשלום מוערכת ב-3 מיליון שקל לאיש, כלומר העלות הכללית לרשויות המקומיות, שבהן כיהנו הנבחרים, היא 21 מיליון.

בין הנהנים מההחלטה: ח"כ אכרם חסון מכולנו וסגן שר הבינוי ז'קי לוי מהליכוד, סגן ראש עיריית ירושלים מש"ס צבי כהן, יו"ר ועדת הפנים לשעבר אמנון כהן מש"ס וסגן ראש עיריית יבנה רפאל (פאלי) כהן מש"ס.

לפני כשבועיים הגישה עו"ד שגית בידרמן עתירה לבג"ץ בדרישה לבטל את החלטת ועדת הפנים ולחייב את נבחרי הרשויות להחזיר את הכסף. היא טוענת שהחלטת ועדת הפנים התקבלה בניגוד לעמדת היועצים המשפטיים של הכנסת והממשלה. כן, מדובר בהליך חקיקה רטרואקטיבי, שנעשה ללא סמכות כדי להכשיר תשלום בלתי חוקי.

תגיות