אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שרי האוצר והכלכלה יקלו על יבוא אישי של מוצרים צילום: עמית שעל

שרי האוצר והכלכלה יקלו על יבוא אישי של מוצרים

הממשלה תסיר חסמי יבוא ממוצרי צריכה כמו תמרוקים ואלקטרוניקה כדי לנסות להתמודד עם יוקר המחייה

15.06.2017, 08:35 | עמרי מילמן

שר האוצר משה כחלון ושר הכלכלה אלי כהן מקימים בימים אלה צוות שנועד לגבש המלצות להסרת חסמים לייבוא אישי.

מי שיעמוד בראש הצוות הוא הממונה על התקציבים, אמיר לוי. עוד יכהנו בוועדה גם מנכ"ל משרד הכלכלה, נציגי רשות המסים, הרשות להגבלים עסקיים ונציגים ממשרדי התחבורה, התקשורת, הבריאות והתשתיות.

מטרת הצוות היא לבחון את הליכי הייבוא האישי הקיימים היום ואת החסמים שמקשים עליהם, תוך השוואה לנעשה במדינות אחרות בעולם. זאת מתוך הבנה כי כדי להלחם ביוקר המחייה צריך להקל על הציבור לייבא באופן אישי. אלא שהיום נושאים רבים אינם מוסדרים, כך למשל אדם יכול להזמין מספר טלפונים ניידים מחו"ל ורק לאחר שקיבל אותם לגלות כי היה צריך לקבל על כך אישור ממשרד התקשורת.

תמרוקים (אילוסטרציה), צילום: דוד הכהן תמרוקים (אילוסטרציה) | צילום: דוד הכהן תמרוקים (אילוסטרציה), צילום: דוד הכהן

הצוות יידרש להגדיר קריטריון ברור - בכמות או בכסף - בנוגע למוצרים רלוונטים המקנים פטור מהיתרים או רשיונות מגופי ממשלה שונים.

עוד ידרש הצוות להמליץ על דרכים לייעול הרגולציה והבירוקרטיה ולהסיר חסמים רלוונטים כדי להקל על מסלול העברת מוצרים מיובאים דרך האוויר ודרך הים, בדגש על מוצרי צריכה כמו תמרוקים, תוספי תזונה, מוצרי אלקטרוניקה מוצרים לבעלי חיים וכו'. הצוות ינסה לבטל חסמים לרכישה של ישראלים באתרי מכירות זרים ולחפש דרכים לעודד יוזמות חדשות בתחום במגזר הפרטי.

ביום ראשון צפויה הממשלה לאשר את הצעת המחליטים להקמת הצוות.

לפי ניתוח של משרד האוצר בהשוואה של היקף היבוא ביחס לגודל הכלכלה, עומד היבוא בישראל על 20% לעומת 27% בממוצע במדינות ה־OECD. כמו כן,

בהשוואה, עומד שיעור הייבוא בסל הצריכה של משקי הבית בישראל על 10% בהשוואה ל־19% במדינות ה־OECD.

בתחום החשיפה לייבוא, ישראל לא מככבת במקום גבוה. לפי מדד הפורום הכלכלי העולמי - ישראל נמצאת במקום 106 מתוך 140 כלכלות במדד החשיפה ליבוא (על פי נתוני שנת 2014). כאמור, אוסף הגורמים האלה מקטינים את התחרות בארץ ומביא לרמת המחירים הגבוהה.

לאחר שיוסרו החסמים ולצד פערי המחירים ביחס למדינות ה־OECD, עשויה לגדול הכדאיות של הצרכנים לבצע יבוא אישי, שמשמעותו רכישת מוצרים מחו"ל על ידי הצרכן. בשווקים רבים, בהם לא קיימת תחרות מספקת ושוררת רמת מחירים גבוהה, מאפשר היבוא האישי, ערוץ להגברת התחרות והפחתת יוקר המחייה.

המלצות הצוות יוגשו ב־15 בספטמבר, כאשר תוך 45 יום יציג הצוות המלצות ביניים לשרי האוצר והכלכלה.

תגיות