אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאחר 10 שנות עבודה: הודו משיקה רפורמת ענק בתחום המיסוי צילום: איי אף פי

לאחר 10 שנות עבודה: הודו משיקה רפורמת ענק בתחום המיסוי

הרפורמה אמורה להפוך את המדינה המונה 1.3 מיליארד תושבים לשוק אחד של סחורות ושירותים, כאשר מס אחיד יחליף יותר מעשר מערכות מס ומכס מקבילות

01.07.2017, 11:38 | שירות כלכליסט
ממשלת הודו צפויה להשיק היום (שבת) את רפורמת המס המקיפה ביותר במדינה מאז זכתה בעצמאות ב-1947.

קראו עוד בכלכליסט

לפי דיווח ב-CNN, ראש הממשלה נרנדרה מודי יוציא לדרך את הרפורמה, שכוללת מערכת מיסוי חדשה ושהעבודה עליה ארכה עשר שנים. היא אמורה להפוך לראשונה את המדינה המונה 1.3 מיליארד תושבים לשוק אחד עבור סחורות ושירותים.

מפעל טקסטיל בהודו, צילום: בלומברג מפעל טקסטיל בהודו | צילום: בלומברג מפעל טקסטיל בהודו, צילום: בלומברג

מס הסחורות והשירותים החדש (GST) יחליף יותר מעשר מערכות מס ומכסים אחרות הנהוגות ב-29 המדינות השונות בהודו על הסחורות הנמכרות במדינה. תחת המערכת החדשה, כל הסחורות והשירותים ידורגו באחת מבין חמש מדרגות מס שונות – החל מ-0% עבור מרבית מוצרי החקלאות והמזון ועד לשיעור של 28% למוצרים כמו תכשיטים ומוצרי אלקטרוניקה וחשמל גדולים.

פירוש הדבר כי לכל מוצר יהיה מעתה שיעור מס אחיד בכל רחבי המדינה. מהלך זה אמור לבטל את התורים והעיכובים עמם התמודדו נהגי משאיות המשלוחים בכניסה לכל מדינה, שם היו אמורים למלא טפסים רבים ולשלם לפקידים.

"הביקוש המקומי יעלה" 

"מדובר בצעד חיובי ביותר", הגיב שילאן שאה, אנליסט מומחה להודו בחברת קפיטל אקונומיקס, "הרפורמה תגדיל את המסחר בין המדינות, וזה יעזור להעלות את הביקוש המקומי". בדומה, בקרן המטבע הבינלאומית מעריכים כי המס החדש יוביל בהמשך לצמיחה בתמ"ג ההודי חזרה מעל ל-8%. ברבעון האחרון הואטה הצמיחה ל-6.1%, על רקע ההגבלות על המטבע שהשיקה הממשלה בשנה שעברה. "הרפורמה אמורה להחיות את אמון המשקיעים בשורת הרפורמות שמתכנן מודי", ציין פריאנקה קישורה, כלכלן בכיר באוקספורד אקונומיקס, שאף מעריך כי הרפורמה תוסיף 0.6% לשיעור הצמיחה השנתי של הודו לאורך 15 השנים הבאות.

תור לבנק בהודו, צילום: עמרי מילמן תור לבנק בהודו | צילום: עמרי מילמן תור לבנק בהודו, צילום: עמרי מילמן

בעוד שאין ספק לגבי ההטבות ארוכות הטווח של המהלך, ההשקה עצמה עלולה להתגלות כבעייתית. מספר מפלגות אופוזיציה מתכוונות להחרים דיון בפרלמנט בעניין, וזאת בטענה שהממשלה לא נתנה מספיק זמן להתכונן לשינויים. עוד קודם לכן אורגנו השבוע מחאות מצד סוחרים במדינות שונות, שאינם מרוצים משיעור המס עבור הסחורות שלהם. גם הם טענו שלא קיבלו מספיק זמן להתכונן לדרישות של המערכת החדשה. "קרוב לוודאי שחלקים גדולים בהודו לא יהיו מוכנים", מעריכים האנליסטים בחברת המחקר יורואסיה גרופ,

הבלאגן לקראת ההשקה בא לידי ביטוי גם במרוצה של אזרחים הודים לחנויות לרכוש מוצרים לפני שמחיריהם עלולים לעלות. כך למשל ראקש ארורה, הבעלים של חנות למוצרי חשמל ואלקטרוניקה בניו דלהי, מספר כי חווה עלייה במכירות בשבועות האחרונים. "אנשים חוששים שיאלצו לשלם עוד אלפי רופי על מוצרי חשמל, ולכן המזגנים, הטלוויזיות והמקררים אוזלים אצלי בחנות", הסביר. 

תגיות