אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העמותה שתעניק לילדיכם כלים משפטיים לחיים - עמותת ״אופק״ צילום: ביגסטוק

העמותה שתעניק לילדיכם כלים משפטיים לחיים - עמותת ״אופק״

מייסד ומנכ"ל עמותת אופק, עו"ד משה שגב, מספר על הייחוד שלה, כיצד היא עוזרת לאנשים ומה בסופו של דבר המטרה שלה

02.07.2017, 15:33 | בשיתוף משפטיפ - יעקב סלע

בישראל רשומות מעל 40,000 עמותות העוסקות במגוון תחומים. החל מבריאות, חינוך ורווחה וכלה באיכות הסביבה ואנרגיה ירוקה.

לארגוני המגזר השלישי, אשר הוקמו כדי למלא את החלל שמותירה המדינה בנושאים שונים, יש תפקיד מרכזי בעיצוב החברה והתפתחותה. חלקו הארי של פעילותם מתאפיין בהענקת ביטוי לקבוצות נחלשות באוכלוסייה, שמירה על צרכיהם והבלטת האינטרסים שלהם. ואולם, בעשורים האחרונים חלה מגמה מעניינת בתפקידם המסורתי של עמותות, המציעות, לצד אלה, יזמות יצירתית ושירותים מיוחדים המזוהים עם המגזר העסקי.

ממקום זה נספר על עמותה חדשה שתעניק שירות חברתי ייחודי בתחום המשפט.

עמותת "אופק" פועלת לצמצום פערים חברתיים באמצעות העשרת הידע המשפטי, הענקת מיומנויות חיים בראי המשפט וסיכול מצבי סבך הכרוכים באי ידיעת החוק.

נפגשנו לראיון עם מייסד ומנכ"ל העמותה, עו"ד משה שגב.

אז מהי בעצם עמותת "אופק" ומה מייחד אותה משאר העמותות העוסקות בנושאים משפטיים?

"במסגרת עבודתי אני פוגש אנשים ״פשוטים״ שמצבם הורע עקב חוסר זהירות, תמימות, חלמאות, אי ידיעת החוק והיעדר הבנה של ההשלכות המשפטיות הנובעות ממעשיהם. אלה המסתבכים באופן תכוף מאמצים דפוס התנהגות קבוע של "כיבוי שריפות", שהרי אינם מכירים אחרת. כפועל יוצא, נוצר מעגל קסמים המקשה על התרוממותם. כל העמותות המעניקות סיוע משפטי למיעוטי יכולת עושות מלאכת קודש בטיפול, לא במניעה. עדות לכך נעוצה בעובדה שאנשים פוקדים את אותה עמותה מספר פעמים בשנה בבקשה לפתור בעיות משפטיות שונות. "אופק", לעומתם, תנסה למנוע את ההסתבכות הבאה, מתוך הנחת מוצא שעדיף ללמד נזקק לגדל את מזונו מאשר להמתין לו ממטוס חולף".

תוכל להמחיש את דבריך?

"יש לי דוגמאות שיספיקו למהדורת ספרים. בכל זאת, אספר על שני מקרים בהם טיפלתי:

לקוח בגיל 65 מחזיק בדירת מגורים פרטית בעיר בת ים אותה קיבל בירושה. הלקוח עצמאי ובעלים של חנות מסגרות ביפו. כמו כן, הוא ערירי, מצבו הבריאותי ירוד והוא מתגורר בגלריה של החנות (קומה מעל).

שכר הדירה המופק מהשכרת הנכס בבת ים משמש את הלקוח להשלמת הכנסה ודמי קיום, שכן הכנסתו מהחנות מזערית. לפיכך, חשוב לו שהדירה תהיה מושכרת כל העת והשכירות תשולם במועד. הלקוח ביקש להשכיר את דירתו לפלוני. אולם, הוא הוריד הסכם שכירות מהאינטרנט שאין בו בטוחות וערבויות מספקות. כמו כן, מחשש שהדירה תעמוד ריקה, הוא נעתר לבקשת השוכר למחוק סעיפים חשובים בהסכם. בנוסף, לא ערך בדיקות מקדמיות על השוכר (בדיקות הזמינות במאגרי מידע חופשיים) ולסיום, שוכנע לקבל כל תשלום ותשלום במזומן.

ברבות הימים נודע ללקוח כי מתנהל בביתו בית בושת והשוכר הינו חייב מוגבל באמצעים בהוצל"פ. כמו כן, הנכס פוצל והריהוט הוחלף. הלקוח פנה למספר עמותות שהתקשו לעזור לו. לאחר מאבק משפטי וסיוע קבלן הוצל"פ השוכר אולץ להתפנות. אולם, עשה זאת לאחר שהסב נזק מכוון לרכוש, לצנרת ולקירות.

הלקוח סבר בתומו כי כל ההסכמים זהים וכי שימוש בהסכם שכירות מהאינטרנט הינו דבר מקובל. בנוסף, היה מספיק תמים להיעתר לבקשות השוכר מבלי לבדוק אודותיו. במקרה זה, הידע המשפטי שהיה מקבל מ- "אופק", ממה צריך להיזהר ומהם ההשלכות של מעשיו, היה חוסך לו נזק ישיר והוצאות בסך 109,000 שקלים.

המקרה השני עוסק בלקוח בגיל 23 אשר הקים מעבדה לתיקון ומכירת פלאפונים. העסק החדש מנה שני שותפים באחוזים שווים - הלקוח וחברו הטוב. אולם, הואיל וחברו הטוב היה מצוי בהליך פשיטת רגל בגין קריסת עסק אחר, הלקוח התרצה כי העסק החדש ירשם על שמו בלבד.

בשנת הפעילות הראשונה זכה העסק להצלחה מסחררת והניב הכנסה גבוהה מהרגיל. הלקוח, אשר גדל במשפחה קשת יום, בירך על יכולתו לעזור בכלכלת הבית, להקל על אמו (אם חד הורית) ואחיו הקטנים. כמו כן, חברו הטוב סיים את ההליך המשפטי בעניינו בקבלת הפטר מחובותיו.

אף על פי כן, הצדדים שכחו לשנות את תמהיל השליטה הקיים, שבו הלקוח הינו הבעלים היחידי של העסק וחברו הטוב הוא שכיר המשתכר 5000 ₪. בנוסף, לא נערך הסכם שותפות המעגן את חובות וזכויות השותפים. חברו הטוב של הלקוח לא הסתפק בעקומת הצמיחה האורגנית של העסק ורצה להאיץ את קצב ההתפתחות. לפיכך, שכנע את הלקוח לגייס אנשי מכירות ולשלש את תקציב הפרסום. כמו כן, שכנע את הלקוח לרכוש ציוד נלווה שירחיב את היצע המוצרים הנמכרים.

הלקוח סמך על חברו הטוב, אשר הבטיח להשיג מחירים אטרקטיביים בשל קשריו בענף. על כן, מסר לחברו את פנקס השיקים של העסק. פנקס זה נושא את שם הלקוח ומספר עוסק המורשה שלו.

המהלך העסקי נכשל, הפרסום לא הניב את התוצאה המתבקשת ונציגי המכירות לא עמדו ברף המקצועיות הנדרש. כמו כן, המוצרים שנרכשו לא זכו לכלל היענות. בנוסף, ההכנסות ירדו עקב כניסת מתחרה שפתח מעבדה מול עסקו של הלקוח.

בשורה התחתונה, הלקוח מצא עצמו עם חוב לספקים ולעובדים אשר הגישו נגדו בקשת פשיטת רגל. לא רק זאת, בהיעדר הגבלה על סחירותם של השיקים, הם הגיעו לעבריינים בשוק האפור.

גם במקרה זה, הידע המשפטי שהיה מקבל מ- "אופק", ממה צריך להיזהר ומהם ההשלכות של מעשיו, היה חוסך לו 497,000 שקלים".

אילוסטרציה, צילום: ביגסטוק אילוסטרציה | צילום: ביגסטוק אילוסטרציה, צילום: ביגסטוק

אם כך, מדובר בסיוע לעצמאים?

"לא בהכרח. אנו חיים בעולם המתאפיין בנפיצות משפטית מוגברת ולכן החשיפה לסיכונים זהה לכולם. לא משנה אם אתה שכיר, עצמאי, דתי, חילוני, אשכנזי או מזרחי - רצוי שתצטייד בידע מקדים, תכיר את זכויותיך ותדע ממה להיזהר.

העמותה תפעל תחילה בבתי הספר התיכונים מתוך שאיפה לעצב, להשפיע ולסייע לבני הנוער.

כאב לשני ילדים קטנים, אני רואה בחינוך דור העתיד מטרה מקודשת ולכן בחרתי להתחיל את עבודת העמותה דווקא שם. הפיילוט ייערך בעיר מגוריי, הרצליה, ויורחב לפריסה ארצית בשאיפה להטביע חותם בכל בית ספר בישראל.

כולי תקווה כי בני הנוער, ממטולה ועד אילת, יגדלו להיות אזרחים טובים יותר בזכותנו, יסתבכו פחות ויצליחו יותר.

חשוב לציין שאנו לא מעניקים ייעוץ משפטי, לכך יש עמותות אחרות. "אופק" מעצימה אוכלוסיות בעזרת לימוד, מתן כלים משפטיים הדרושים להצלחה, הכרת הזכויות וחשיפת סיכונים אפשריים".

אילו סיכונים קיימים בבית הספר?

"בני הנוער התברכו בהורמונים ואנרגיות חיוביות. לרוב, המעמד החברתי, הכמיהה לתשומת לב, יצר הסקרנות, ההתנסות, החדשנות, ההרפתקנות, הרצון להצחיק ולהיות מקובלים, היעדר התמימות, הנגישות, הזמינות, האדישות, תחושת הסיכון, היעדר שליטה עצמית והקושי בדחיית סיפוקים, גורמים לתלמידים לעשות מעשים פזיזים מבלי להבין את חומרתם.

לצערי, על אף שבני הנוער נמצאים בגיל האחריות הפלילית (מעל גיל 12), לא מועברים תכנים משפטיים בבתי הספר. כמו כן, בני נוער אינם צרכני חדשות ולא יחשפו לכל המקרים המסוקרים. אם שפר מזלנו, יגיע לאוזנם מקרה זה או אחר באמצעות שמועה או פוסט בפייסבוק. אולם בכך יצא שכרנו בהפסדנו: לא ניתן ללמוד מאום מכותרת בודדת. לא את שיקולי הענישה המשתנים ממקרה למקרה, לא את הנזק הבלתי הפיך לקורבן, לא את הרס המשפחות ולא את גלי ההדף שיגיעו בכיבוי המצלמות.

לפיכך, ההרצאות בבתי הספר יעסקו בניתוח התנהגויות ומצבים, חשיפת סיכונים מוגברים, הכרת זכויות ואיסורים הקבועים בחוק, וכן חקיקה רלוונטית בנושאים שונים, לרבות: שיימינג ברשתות חברתיות, שכרות, מעצרים, עבירות מין, הטרדות מיניות, ההשלכות המשפטיות של קיום יחסים לא מוגנים, אלימות, תקיפה, איומים, החזקת נשק קר, אפליה במועדונים, דיני צרכנות, לשון הרע, נסיעה בכלים ממונעים, הגנת הפרטיות ופרסום תמונות אינטימיות, עבירות מחשבים, זכויות בני נוער בעבודה, הסגת גבול, היזק על ידי כלב ועוד.

"האמרה "ידע זה כוח" מיוחסת לפרנסיס בייקון, משפטן אנגלי מהמאה ה-17, והיא אינה מסויגת לגיל. אני מאמין שחינוך משפטי יעניק לנוער כוח, יהפוך אותו זהיר יותר, חושב יותר, מודע יותר, מצליח יותר.

בשלב זה, התוכנית האופרטיבית מוצגת לראשי הערים לקבלת ברכתם. לאחר מכן, תוצג לשר החינוך. כמו כן, אני נפגש עם עורכי דין שינהלו את הפרויקט בעירם.

אתה עו"ד המתפרנס מייצוג משפטי ומקים עמותה הפועלת לצמצם ייצוג זה. זה לא סותר?

"הביקוש לעורכי דין לא יפחת. אנשים ימשיכו להיזקק לצוואות, טיפול משפטי בירושות, הסכמי ממון, הסכמי גירושין, חוזי מכר ושכירות, חובות, תביעות נזיקין, תביעות מסחריות, תביעות בתחום העבודה, קניין רוחני ופטנטים, תביעות ביטוח, לשון הרע, פלילי ועוד.

לשם השוואה, אין כל פסול שרופא מנתח ייתן עצה לשמירה על בריאות, שהרי עצתו לא תפחית את הצורך בהתערבות כירורגית. מכאן שתמיד יהיו מחלוקות משפטיות שיצריכו ניתוח משפטי בערכאות משפטיות.

פרופ' יובל אלבשן, הדיקן לפיתוח חברתי בקריה האקדמית אונו, הטעים במשפט מעורר השראה: "הגלימה מעניקה אחריות חברתית. אל תבזבזו אותה".

מה נאחל לך ולעמותת "אופק" ?

שנצליח לעשות שינוי בתפיסה, בהתנהגות, בחשיבה. שנצליח לגעת, ליצור עתיד טוב יותר ולשכתב את ספר חייהם של רבים. שנצליח להחכים, להזהיר, לצמצם פערים ולסייע לחלשים.

תגיות