אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ספורטאי! שריר הירך שלך ב־68% צילום: רויטרס

ספורטאי! שריר הירך שלך ב־68%

PhysiMax הישראלית עובדת עם מכבי תל אביב בכדורסל וכדורגל ועם קבוצות NBA כדי למנוע את הפציעה הבאה שעשויה להרוס עונה שלמה. "אנחנו מספקים מעבדה בקופסה שנותנת כלים לתקן בעיות ביומכניות", מספר המנכ"ל רם שלו. "זה יכול לחסוך לקבוצות הרבה מאוד כסף"

11.07.2017, 07:11 | אוריאל דסקל

מאט סקוט, כתב הכדורגל המוערך של insideworldfootball, ניסה לברר עד כמה פציעות משפיעות על גורל של עונה. הוא יצא מתוך נקודת הנחה המוכחת מחקרית שהקורלציה בין תקציב השכר של קבוצה למיקום שלה בסוף העונה היא יותר מ־80% (כלומר קבוצה במקום הראשון בטבלת השכר ככל הנראה תסיים במקום הראשון בטבלת הליגה הסופית, קבוצה עם תקציב שכר נמוך תילחם על הירידה וכו'), אז חישב כמה פעמיים במהלך עונת 2015/16 בפרמיירליג קבוצה איבדה שחקן הרכב, ואז חישב עד כמה זה השפיע על מיקומה הסופי.

קראו עוד בכלכליסט

צילומי מסך של תוכנת פיזימקס. "פיזימקס מעביר את הדיון מרמת תחושות לרמה של מספרים ומדע", אומר רם שלו, מנכ"ל ומייסד החברה צילומי מסך של תוכנת פיזימקס. "פיזימקס מעביר את הדיון מרמת תחושות לרמה של מספרים ומדע", אומר רם שלו, מנכ"ל ומייסד החברה צילומי מסך של תוכנת פיזימקס. "פיזימקס מעביר את הדיון מרמת תחושות לרמה של מספרים ומדע", אומר רם שלו, מנכ"ל ומייסד החברה

החישוב של סקוט מתחיל בכך שברמת העיקרון יש 11 שחקנים פותחים בהרכב ב־38 משחקים, כלומר 418 מקומות בהרכב. סקוט המשיך והסתכל על כמה פעמים שחקן ההרכב לא שיחק בגלל פציעה וחילק את הליגה לשלוש קטגוריות: קבוצות שהחסירו רק 5% דקות משחק של שחקני הרכב לאורך העונה, קבוצות שהחסירו בין 5% ל־9.9% מהמקומות בהרכב במהלך העונה, קבוצות שהחסירו בין 10% ל־14.99% זמן משחק של שחקני הרכב, וקבוצות שהחסירו יותר מ־15% מדקות המשחק של שחקני ההרכב שלהן.

הוא גילה שיש קורלציה בין שמירה על סגל בריא להישגים מעבר למצופה (ביחס לתקציב). למשל לפי חישובי סקוט, קבוצות שסבלו פחות מפציעות יגיעו למקום הגבוה ב־3.7 מקומות יותר בממוצע מאשר הצפי בתחילת העונה (המסתמך על תקציב השכר). קבוצה ששחקניה החמיצו יותר מ־15% מהמשחקים תסיים, בממוצע, ב־3.7 מקומות נמוך יותר מהמצופה ממנה.

המסקנה ברורה: פציעות רבות שוות פחות נקודות בטבלה. זה גם אומר שהכסף בתקציב שווה פחות וגם שמקבלים פחות מענקי מיקום (ההבדל בפרמיירליג בין מקום 17 למשל למקום 12 עשוי להגיע ליותר מ־10 מיליון ליש"ט במענקים). ב־NBA גם ישנה השפעה ברורה של בריאות השחקנים להישגים של הקבוצות וגם השפעה כלכלית אדירה. למשל, על פי חישוב של בלוג instreetclothes.com קבוצות ב-NBA הפסידו עד כ-40 מיליון דולר בעונה בגלל פציעות (כסף שמשולם לשחקנים שלא משחקים).

עלות מערכת PhysiMax עומדת על כ־20 אלף דולר. אך מדובר בסכום קטן ביחס לתועלת האפשרית, כגון מניעה פציעה של שחקן שמרוויח 5 מיליון דולר , צילום: רויטרס עלות מערכת PhysiMax עומדת על כ־20 אלף דולר. אך מדובר בסכום קטן ביחס לתועלת האפשרית, כגון מניעה פציעה של שחקן שמרוויח 5 מיליון דולר | צילום: רויטרס עלות מערכת PhysiMax עומדת על כ־20 אלף דולר. אך מדובר בסכום קטן ביחס לתועלת האפשרית, כגון מניעה פציעה של שחקן שמרוויח 5 מיליון דולר , צילום: רויטרס

כלי לחימה בפציעות

בקיצור, פציעות הן קריטיות לגורל המקצועי והפיננסי של כל קבוצה, ולכן זה כמעט בלתי נתפס שאין יותר קבוצות שמשקיעות כסף בכלי זול יחסית (כ־20,000 דולר לשנה) שיעזור להפחית את הפציעות בעד 30%. חברת PhysiMax, שיושבת ברמת החייל, תל אביב, היא חברה שמספקת כלי כזה בדיוק לקבוצות וארגונים ברחבי העולם. מדובר בעצם על שירות בדיקת שחקנים שמספקת החברה בזכות טכנולוגיה ייחודית לה. הליך הבדיקה מתחיל עם מצלמה 3D, שמצלמת שחקן שעושה פעולות כגון קפיצה מדרגש וסקוואט. את הנתונים מהתנועה שלו (22 פרמטרים שונים) מעבירים דרך ענן שצובר בו ידע עצום מבדיקות ספורטאים אחרים, ותוך מספר דקות חוזרת אינפורמציה למפעיל. האינפורמציה עשויה להצביע על עייפות של השחקן, בעיות ביומכניות, בעיות שרירים ובכלל נתונים ותבניות שעשויים להצביע על כך שהשחקן בסכנת פציעה. PhysiMax גם מציעה תרגילים לפתרון בעיות על סמך 10 פרוטוקולים רפואיים/ מקצועיים לסיכוני פציעה וגם ל־performance (יכולת ספורטיבית). בגדול, אם לקחת את זה לכיוון שפת משחקי סימולציות ניהול הכדורגל (משחקים כגון פוטבול מנג'ר), אפשר לדעת אם השחקן מוכן ב־98% למשחק או רק ב־60%, מה שישפיע על הביצועים שלו וגם עשוי להביא לפציעתו. ולא רק זה, פיזימקס, כאמור, גם מספקת תרגילים שיסייעו לעלות שחקן מ־60% ל־85%.

"ברמות הגבוהות כבר אין מאמן שמגיע ועושה לך נוק אאוט טקטי מרשים שאתה לא יודע איך לענות עליו", אומר אריאל אברהם, יועץ מקצועי של PhysiMax ולשעבר מנהל מחלקת הנוער של מכבי תל אביב. "ההצלחה נשענת בעיקר על ניהול משאבים ואנשים. יש את הצד המנטלי, להכיר את השחקנים ולראות מה גורם להם לתקתק, ויש את הצד של איך מפיקים מהם את המאה אחוז במהלך העונה. חלק מאוד גדול מזה זה היכולת להשתמש בגוף של השחקן בצורה המיטבית, וזה משהו שאינו מובן מאליו. פעמים רבות אנשי המקצוע לא יודעים מה קורה לשחקן בגוף. זה מדהים שעד היום צוותים רפואיים עושים דברים על סמך העין והניסיון ולא בסיוע כלי אמפירי. ככל שיש יותר ניסיון, אפשר לזהות יותר. למשל טיבריוס דארו (מאמן הכושר הצרפתי שמת בשנה שעברה - א"ד) היה יכול לראות לפי ריצה של שחקן אם יש לו בעיה שתגרום לפציעה. פיזימקס יכול להיות המומחה של הקבוצה".

"פיזימקס מעביר את הדיון מרמת תחושות לרמה של מספרים ומדע", אומר רם שלו, מנכ"ל ומייסד החברה. "אפילו אם מאמן הכושר טוב, קשה לו לעתים לתקף את מה שהוא רואה למאמנים האחרים. פיזימקס נותן לו את האפשרות לעשות זאת. אפשר להראות תבנית של עייפות, המערכת יודעת לזהות את זה, והמערכת גם יודעת לתת את התרגילים כדי לפתור את הבעיה, לחזק את מה שצריך לחזק. זה בעצם מעבדה בקופסה שנותנת לך כלים לתקן את הבעיה הביומכנית שפוגעת בשחקן. ככה אפשר להימנע מפציעות, מאובדן כסף ומשימוש יתר בשחקן כזה או אחר". לפי שלו, פיזימקס גם "שמה מראה מול השחקנים על המגבלות האתלטיות שלהם, ומאפשרת להם לראות איך הם יכולים להשתפר - גופנית ולא רק טכנית".

בשוק יש מוצרים דומים (במילאן האיטלקית, למשל, פיתחו מעבדה שלמה שמתעסקת ברפואה משלימה/ מונעת), אבל היתרון של פיזימקס הוא העלות. עלות מערכת כזו עומדת על כ־20 אלף דולר בשנה, וכל תוספת מחלקה במועדון עולה כמה אלפי דולרים נוספים. אך מדובר בסכומים קטנים ביותר ביחס לתועלת האפשרית, כגון מניעת פציעה של שחקן שמרוויח 5 מיליון דולר.

על פי חישוב של בלוג instreetclothes.com קבוצות ב־NBA הפסידו עד כ־40 מיליון דולר בעונה בגלל פציעות (כסף שמשולם לשחקנים שלא משחקים) , צילום: רויטרס על פי חישוב של בלוג instreetclothes.com קבוצות ב־NBA הפסידו עד כ־40 מיליון דולר בעונה בגלל פציעות (כסף שמשולם לשחקנים שלא משחקים) | צילום: רויטרס על פי חישוב של בלוג instreetclothes.com קבוצות ב־NBA הפסידו עד כ־40 מיליון דולר בעונה בגלל פציעות (כסף שמשולם לשחקנים שלא משחקים) , צילום: רויטרס

זמן, עבודה וכסף

המוצר של פיזימקס עשוי לסייע גם לצוותים הרפואיים של הקבוצות שלא יכולות להשקיע בבריאות השחקנים כמו קבוצות ה־NFL, ליגת הספורט העשירה בתבל, שם כל קבוצה מעסיקה לצד רופאי ספורט גם אורתופד לבעיות ברכיים, אורתופד לבעיות קרסוליים ואורתופד לבעיות גב. בכדורגל יש בדרך כלל פיזיותרפיסט מומחה ועוד רופא, וכל חבר בצוות הרפואי בקבוצת כדורגל עובד 13–14 שעות ביום, שבעה ימים בשבוע. לצוות אין באמת זמן לברר לעומק את חומרת הפציעה או את הגורם הראשי שלה.

עם המוצר של PhysiMax כבר עובדת קבוצת ה־NBA, אינדיאנה פייסרס ואנשי החברה במשא ומתן עם קבוצות אחרות. גם מכבי תל אביב בכדורגל ובכדורסל התחילו להשתמש במוצר של החברה, לה הסכמים גם עם מספר קבוצות קולג'ים בכירות, כגון צפון קרוליינה וגם עם הצבא האמריקאי (Army) וחיל הים האמריקאי (Navy). "המטרה בסופו של דבר זה להגיע לאפליקציה לסמארטפון ולהיות נגישים למאות מיליוני אנשים שעוסקים בספורט ורוצים להימנע מפציעות או לחזק את השרירים שהם צריכים לחזק", אומר שלו. "צריך לזכור שגם אורתופד ופיזיותרפיסט לא תמיד יכולים לזהות את הבעיה הביומכנית שלך כמו פיזימקס, וזה נכון לספורטאים אבל גם לכל אדם בעולם".

המשקיעים של פיזימקס הם רופאי ספורט, ראשי צוות רפואי־ספורטיבי במכללות, אורתופדים מה־MLB וה־NFL. בצוות המייעץ יש מומחים ישראלים לאלגוריתמים וכן לביוקנטיקה, פיזיותרפיה ועוד. והשורה התחתונה היא ש־20 אלף הדולר שמשלמים לפיזימקס יכולים לחסוך מיליונים מקבוצות מקצועיות. "זה כלי אמיתי שנותן את האמת על היכולות והמצב הרפואי של השחקן שלך", אומר שלו. "שחקנים שחוקים ועייפים נפצעים יותר. אם יש לך מכשיר שאומר לך 'אל תשחק איתו היום כי יש לו בעיה קטנה בגב שעשויה להקרין על השריר האחורי ואם הוא יפצע, אז ייעדר שלושה חודשים', אז אין סיבה לא להשתמש בו. הנתונים האלה יכולים להציל קבוצות".

תגיות