אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המוצא האחרון של בירן: קרנות משפחתיות וגופים פרטיים צילום: אוראל כהן

המוצא האחרון של בירן: קרנות משפחתיות וגופים פרטיים

אלון ישראל יוצאת לרוד שואו לקראת הנפקה, אך בשוק סבורים שסיכויי הצלחתה נמוכים. בחברה טוענים שהמינוף הופך את ההשקעה בה לספקולטיבית

12.09.2017, 07:31 | גולן חזני

בניסיון נואש להציל נתח קטן מאחזקתו בחברת האחזקות אלון ישראל, שרגא בירן יוצא להנפקת מניות של אלון ישראל בבורסה בתל אביב. המגעים להנפקה כבר ידועים זה כמה חודשים, ובירן אף ביקש לנסות להכניס משקיע לחברה, אך ללא הצלחה.

קראו עוד בכלכליסט

במרץ האחרון נחתם הסדר החוב של אלון ישראל עם מחזיקי האג"ח, שלהם היא חייבת כיום 1.6 מיליארד שקל. בירן, שמחזיק עדיין בשליטה בחברה ביחד עם ארגוני הקיבוצים, מחויב להכניס אליה משקיע בהשקעה של 120 מיליון שקל עד תחילת אוקטובר, תמורת 60% ממניות החברה. כל ניסיונותיו עד היום למצוא משקיע - עם יו"ר החברה שוקי אורן והמנכ"ל אבי גפן - כשלו.

שני גורמים בחנו אפשרות להשקעה בחברה. אחד מהם הוא ארקו של אריק קוטלר, שהמגעים עמה כבר פורסמו. השני הוא שלמה אייזנברג, שהמגעים עמו לא פורסמו. שניהם החליטו לוותר על הההשקעה.

שרגא בירן , צילום: אוראל כהן שרגא בירן | צילום: אוראל כהן שרגא בירן , צילום: אוראל כהן

החוב של אלון הוא לכ־20 גופים מוסדיים. אלה מן הסתם אינם צפויים להשתתף בהנפקה, מכיוון שאם היא תיכשל, הם יקבלו את כל מניות החברה לידיהם בתחילת אוקטובר. כיום המוסדיים מחזיקים ב־25% ממניות אלון, שאותן קיבלו במסגרת ההסדר. במידה שתהיה הפתעה וההנפקה תצליח, הרי שבירן והקיבוצים יישארו עם אחזקה של 15% בחברה של 200 מיליון שקל, כלומר עם אחזקה בשווי של 30 מיליון שקל. מחזיקי האג"ח כבר קיבלו 25% ממניות החברה במועד הסדר החוב.

בירן השקיע במהלך המשא ומתן להסדר החוב 40 מיליון שקל בחברה, וגם אותם הוא צפוי להפסיד במידה שההנפקה אכן תיכשל. המטרה היא לבצע את ההנפקה מיד אחרי ראש השנה, כשבמהלך השבוע הקרוב ייערך הרוד שואו שלה.

ההנפקה מיועדת לקרנות, לפמילי אופיס (קרנות משפחתיות) ולגופים פרטיים, אך שחקני שוק שעמם שוחחנו טענו כי השווי הנכסי הנקי של החברה הוא שלילי. מי שירצה להיחשף למניות שהחברה מחזיקה יעשה זאת באמצעות רכישה ישירה של מניות של אלון גז ושל דלק US. אותם גורמים העריכו כי סיכויי ההצלחה של ההנפקה קלושים.

בחברה טוענים כי המינוף הגבוה שלה הופך את ההשקעה בה לאופציה ספקולטיבית מאוד על הנכסים הסולידיים. לדברי המנכ"ל גפן, "החוב בפריסה נוחה מאוד והנכסים מייצרים תזרים שמאפשר לשלם את רוב החוב השוטף. זו הזדמנות לספקולנטים. חלקם כבר מבינים את זה ולכן מתעניינים.

אם תשקיע 100 מיליון שקל במניית דלק US והיא תעלה ב־20%, הרווח שלך יהיה של 20 מיליון שקל. אבל אם תשקיע במניות של אלון ישראל, המינוף הוא אחר והרווח יהיה 15 מיליון דולר על אותם 100 מיליון שקל".

אלון ישראל טוענת כי השווי הנכסי הנקי שלה חיובי - 300 מיליון שקל, כך לפי מצגת שפרסמה אתמול לקראת ההנפקה. אלון ישראל מחזיקה בארבעה נכסים: 7.3% ממניות מפעילת בתי הזיקוק ותחנות התדלוק בארה"ב דלק US, בשווי סחיר של כ־153 מיליון דולר (כ־540 מיליון שקל); 3.8% מהזכויות במאגר תמר דרך החברה־הבת (מחזיקה ב־80% ממנה) אלון גז בשווי שוק של כ־650 מיליון שקל; 29% מחברת התפעול של כבישי האגרה בישראל, שכוללים את כביש 6, בשווי מוערך של כ־120 מיליון שקל; ו־8% ממניות חברת תחנות הדלק דור אלון (נסחרת בבורסה), בשווי של כ־80 מיליון שקל.

אף ששקלול הנכסים מצביע על גירעון של כ־200 מיליון שקל בשווי ההתחייבויות על הנכסים, בקבוצת אלון טוענים שהשווי הסחיר אינו מייצג, וכי שוויים הכלכלי של נכסיה המרכזיים – מניות דלק US ומניות אלון גז – גבוה בהרבה.

תגיות