אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משבר הדיור: האתגר לאומי, הפוליטיקה קטנה צילום: אלון מצקין

משבר הדיור: האתגר לאומי, הפוליטיקה קטנה

דו"ח התוכנית האסטרטגית לדיור הוא קריאת השכמה לכחלון ולגלנט לנטוש את הפוליטיקה הקטנה ולהתייצב מול האתגר הלאומי - לא פחות. האם ייענו לקריאה?

28.09.2017, 06:46 | נמרוד בוסו

קטסטרופה. זו המילה שבה בחרו להשתמש מחברי התוכנית האסטרטגית לדיור, כולם פקידי ממשלה בכירים, בבואם לתאר את מה שעלול לקרות אם לא יתרחש שינוי מהיר במדיניות הדיור של הממשלה. בעיקר אמורים הדברים לגבי הצורך הגובר בהגדלת היקפי הבנייה של פרויקטי התחדשות עירונית והנזק שלו מביאה ההתפשטות הלא מבוקרת של הבנייה אל עוד ועוד שטחים פתוחים.

העובדה שרוב חברי הצוות הם אנשי מינהל התכנון בעצמם גובלת באבסורד. הרי זו המערכת שהעניקה לנו בשנים האחרונות את סוג התכנון שמפניו מזהיר הצוות. מפסגות אפק בראש העין ועד העיר החדשה חריש - התוצר התכנוני המרכזי של מערכת זו היא פרברי ענק של אלפי דירות המתפרשים על אלפי דונמים. האם המתכננים סובלים מפיצול אישיות?

הפתרון: פוליטיקאי עם חזון

הפתרון לתעלומה מצוי בשדה הפוליטי. עליית מחירי הדיור והמחאה החברתית של 2011 הביאו את מקבלי ההחלטות לדחוף שורה של פתרונות ששואפים להציג תוצאות נראות לעין בטווח הקצר. בתקופת הממשלה הקודמת היתה זו הקמת הוועדה הארצית לתכנון מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל), שכל ייעודה אישור תוכניות בנייה מסיביות בשטחים פתוחים בהליך מקוצר. בקדנציה הנוכחית יזם שר האוצר משה כחלון את תוכנית הדגל שלו מחיר למשתכן, שמבוססת בעיקר על בניית דירות מוזלות בקצב מהיר. תוצאות מיידיות זה שם המשחק.

ארכיון, צילום: עמית מגל ארכיון | צילום: עמית מגל ארכיון, צילום: עמית מגל

לעומת זאת, תוצאות מיידיות הן הדבר האחרון שהשקעה בהתחדשות העירונית תשיג. מדובר בהליך מורכב, מסובך ואטי. שר שיטיל את מלוא כובד משקלו לטובת הנושא יגלה שאם מישהו יקצור את הפירות, יהיה זה מחליפו בעוד חמש או עשר שנים.

דווקא הפקידים מעזים

בעוד הפוליטיקאים אדישים, הפקידות הבכירה הבינה עד כמה הנושא דוחק עוד הרבה לפני הדו"ח הנוכחי. בראשית 2014 פרסם אגף תקציבים באוצר תזכיר חוק להקמת רשות להתחדשות עירונית. אם מהלך זה היה יוצא לפועל, הוא היה מגדיל משמעותית את היקף הפרויקטים בתחום.

החוק להקמת הרשות התעכב בשל פיזור הממשלה ה־33 ובכנסת הנוכחית הוא נפל קורבן לחילוקי דעות בין שר השיכון יואב גלנט לבין משרדי האוצר והמשפטים. עיקר המחלוקת נסב על יכולתו של גלנט למנות את מנהל הרשות כמינוי אישי. לאחר שנה של קיפאון קיבל גלנט את מבוקשו. אלא שגם כאן לא נגמר הסיפור. לאחר כמעט שנה נוספת שבה לא מונה איש, הודיע גלנט כי מועמדו לתפקיד הוא חיים אביטן – אדם שרמת הבנתו בנושא התחדשות עירונית אינה ברורה, אך עוצמתו במרכז הליכוד אינה שנויה במחלוקת. מאז אותה הודעה – שקט ודממה.

הדו"ח שחיברו כעת פקידי הממשלה מהווה קריאת השכמה לכחלון ולגלנט לנטוש את הפוליטיקה הקטנה והקטנונית, ולהתייצב מול האתגר הלאומי - לא פחות. האם ייענו לקריאה?

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
האוצר שיחרר עכשיו 40,000,000,000 שקל שהיו כלואים בחברות הארנק
מה יעשו הישראלים בעלי חברות הארנק שקיבלו עכשיו לכיסם 40,000,000,000 שקל ... אולי הם יחלקו את הכסף לעניים ... או יפקידו בפק"מ ללא ריבית ... אם רק 50% מהכסף יושקע בנדל"ן באזורי הביקוש, הישראלים הללו ירכשו כ- 1,300 דירות עכשיו ... אללה ירחמו מה שיקרה למחירי הדירות במרכז
כחלון כישלון  |  05.10.17
4.
בולשיט. צריך להפסיק לקרוא לזה בשם של הקבלנים והבנקים
קוראים לזה "בועת נדלן מטורפת", ולא "משבר הדיור". כבר עכשיו יש 110,000 (=מאה ועשר אלף) דירות בבנייה, ועוד 50,000 (=חמישים אלף) דירות ריקות של קבלנים. בבניין שלי בקריית אונו, חצי מהדירות ריקות, לא מצליחים להשכיר אותן. כל הארץ מנופים, מי בדיוק יגור שם? למזלנו, ולצערנו, הבועה הכי גדולה מקום המדינה מתפוצצת. מה שהקבלנים ינסו לעשות, מה שכחלון ינסה לעשות, מה שמושחתיהו ינסה לעשות, וחבריו שרי אריסון ושאר הטייקונים, לא יעזור, הם לא יכולים לעצור את כדור השלג הזה. אדם לא יקום בבוקר ויגיד לעצמו, כן, למה שלא אקנה עכשיו דירה במחיר של 200 משכורות חודשיות, כשהמחירים מתחילים להתגלגל למטה, המשקיעים הזרים ברחו, המשקיעים היותר אינטליגנטים ברחו, למה שלא אמשכן את עתידי, מה כבר יכול לקרות? הריבית תעלה? החגיגה נגמרה, הקבלנים והבנקים והמשקיעים היותר אינטליגנטים, שהספיקו עוד למכור עשו, את הסיבוב שלהם על הציבור, ומפה הציבור ישלם את מחיר המיתון והאבטלה. כי הציבור מטומטם. אבל לפחות הבועה הזאת מתפוצצת מול עינינו.
יוני  |  30.09.17
לכל התגובות