אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלוף משנה אבי דואק: "טכנולוגיה היא מנוע הצמיחה של יכולותינו המבצעיות" צילום: עמית שעל

INSPIRE

אלוף משנה אבי דואק: "טכנולוגיה היא מנוע הצמיחה של יכולותינו המבצעיות"

מפקד מחלקת מעו"ף הדגיש בוועידת "כלכליסט" את הרעב הצה"לי להטמעת טכנולוגיות שיחזקו את מערכי הלחימה: "אני רוצה לדעת מה יש מעבר לקיר, במנהרה או בכל תוואי שטח מבלי לסכן באופן ישיר את אותו חייל"

30.10.2017, 16:19 | יואב סטולר

"אנחנו בצה"ל מסתכלים על טכנולוגיות אזרחיות ורוצים לראות איך אנחנו מניבים מהן כמה שיותר תועלת ובצורה נכונה ביותר כך שנוכל להשתמש בפלטפורמות והחידושים המתקדמים ביותר תוך יצירת סינרגיה ומוציאים הרבה יותר משהן יכולות במקור עבור הצבא", כך פתח היום (ב') אלוף משנה אבי דואק, ראש מחלקת מעו"ף, את דבריו בוועידת הדיגיטל והמובייל של "כלכליסט" בשיתוף בנק הפועלים.

קראו עוד בכלכליסט

דואק המפקד על מעו"ף שפועלת בתוך יחידת לוט"ם שבין תפקידיה במערך הטכנולוגי של צה"ל אחראית על פיתוח אמצעים בתחומי התקשורת הלוויינית, מוצבי שליטה, תקשורת סלולרית, מערכות מודיעין והתרעה ביניהן גם בעורף, ומערכות רבות המצויות תחת סיווג.

"דוגמה לחיוניות של אותן הטמעות והתאמות בדרגים השונים בשטח ניתן לראות בבירור בתקרית חדירת המחבלים בחוף זיקים", סיפר אלוף המשנה כשהוא מתייחס ליכולת שידור התמונה, ניתוחה ותמרון הכוחות של התצפיתנית באחד מרגעי הקרב הזכורים ביותר בייחוד בעקבות קיומם בתוך שטחי מדינת ישראל במבצע "צוק איתן" בקיץ 2014. "בזכות אותה יכולת שהייתה לכוחות בשטח דרך הקשר להבין את הזירה זה יסתיים עם סוף טוב".

אולם דואק מסביר כי לא הוא ולא צה"ל מסתפקים בהכוונה מרחוק כפי שנחשפנו לה בסרטון התיעוד שפרסם דובר צה"ל. "אם לצוות שבשטח הייתה מערכת שיוצרת שיח מבצעי עם ווידאו בזמן אמת משותפים עם מערכות השליטה והבקרה היה אפשר לסיים את האירוע הזה מהר יותר. כמו כן, יש גם פעמים רבות שלא נזכיר שבהיעדר אותן טכנולוגיות זה נגמר הרבה פחות טוב עבורנו".

דואק. "בהיעדר טכנולוגיות זה נגמר הרבה פחות טוב עבורנו", צילום: עמית שעל דואק. "בהיעדר טכנולוגיות זה נגמר הרבה פחות טוב עבורנו" | צילום: עמית שעל דואק. "בהיעדר טכנולוגיות זה נגמר הרבה פחות טוב עבורנו", צילום: עמית שעל

המחלקה עליה אמון הקצין הבכיר מלווה פרויקטים שונים של פיתוח מערכות תקשורת ורשת משלב היוזמה ועד להטמעתן ביחידות אליהן הן יועדו, תוך התחשבות והתאמה לדרישות המועלות מהדרג המבצעי.

"כל יכולות התקשורת, הנגישות והמידיות שאנחנו מכירים כבר ונכנסות או שהוכנסו כבר לשורת הצבא מייצרות קרקע פורייה לגידול אפשריות מבצעיות חדשות", מסביר דואק. "המציאות המוגברת, האינטרנט של הדברים והבינה המלאכותית - אנחנו רוצים לקחת את אלו ולייצר מהן כמה שיותר יכולות צה"ליות מתאימות".

לדבריו, הצבא מבחינתו רוצה שהחייל בשטח בנוסף למתרחש מולו יראה בדיוק מה שרואים במערכות השליטה והבקרה, במפקדה, מי עומד מאחוריו ואולי אף זיהוי של 360 מעולת, פיזור הכוחות שלנו בשטח, מה מצב הצוות ונתונים נוספים. "אני רוצה לדעת מה יש מעבר לקיר, במנהרה או בכל תוואי שטח מבלי לסכן באופן ישיר את אותו חייל".

בדבריו על בימת הוועידה בגני התערוכה כיוון אלוף משנה דואק לפרויקט הסלולר הצבאי אשר החל להכניס את השימוש בסמארטפון הצה"לי, אשר נתפר במיוחד על פי הצרכים והמגבלות הצבאיות, בכל הדרגים והתחומים בצבא. "הסמארטפון נכנס רק עכשיו לצה"ל, פעולות שנראות די טבעיות בעולם האזרחי מתאפשרות עכשיו גם בצבא יותר יותר. מהפכה שתביא לסוג חדש של התנהלות בשדה הקרב".

"זהו צעד מרכזי בתוכנית המוביליט שצה"ל מוביל ומנגישה את הוויז'ואל על גבי מערכות נגישות מהירות וחכמות, כמו גם באמצעות שרת שיתוף הווידאו הצה"לי החדש – זיטיוב. המטרה שלנו היא לקחת את היכולות הטכנולוגיות ולהפוך את אלו למנוע הצמיחה של היכולות שלנו בשדה הקרב".

תגיות