מדען בנעלי פקקים
הארי קיין, חלוץ טוטנהאם ונבחרת אנגליה, נזרק בצעירותו מארסנל, נשלח בהשאלה למרתף של הכדורגל האנגלי ואף שאנשי מקצוע תמיד אהבו אותו, אף אחד לא חשב שהוא יהיה כוכב־על. אבל זה בדיוק מה שהוא כיום: כוכב־על בכדורגל העולמי והתקווה הגדולה של נבחרת אנגליה למונדיאל 2018
במסגרת הכנס השביעי לשלום הילד בספורט שמנוהל ומאורגן על ידי ד"ר שלומית גיא, רוי מאסי, לשעבר מנהל האקדמיה של ארסנל - הגיע להרצאה, שבה דיבר, בין השאר, גם על שחקן שמנמן, לא גבוה במיוחד וגלמוני, שבגיל צעיר נראה שלא יכול לצאת ממנו שום דבר. לשחקן קראו הארי קיין. "קיין שוחרר מהאקדמיה של ארסנל בגיל 9 בגלל שגופנית הוא לא נראה כמו מישהו שיכול לצאת ממנו משהו", אמר מאסי. "הוא היה טיפה שמנמן, לא מהיר בכלל, ולמרות אינטליגנציית משחק גבוהה ותשוקה אדירה למשחק, הוא לא נראה כמו מישהו שיכול להיות שחקן".
קראו עוד בכלכליסט
מאסי והצוות שלו היו משוכנעים שלא ייצא ממנו כלום. מסתבר שזו היתה טעות של מאסי שהוא מודה בה. וגם היא לימדה אותו "להתחשב יותר בגישה ובאישיות של הילד מאשר ביכולות הפיזיות שלו". "אי אפשר לשפוט, גופנית, ילד בן 11-10-9. אי אפשר לדעת מה ייצא ממנו. ולכן הגישה שלו יותר חשובה. שחררנו אותו והיום הוא שווה יותר מ־100 מיליון ליש"ט. חייבים להודות בטעות הזו", הוסיף מאסי.
אחרי השחרור מארסנל קיין לא התייאש. שיחק בווטפורד וקבוצה קטנה נוספת במשך שנתיים ואז חתם בטוטנהאם. הוא טיפס במעלה האקדמיה, יצא להשאלות בכל מיני חורים, התאמן בלי סוף ובסופו של דבר הגיע לקבוצה הראשונה של טוטנהאם. הוא גם נוהג לכבוש נגד ארסנל על בסיס קבוע. האמת, הוא כובש נגד כל קבוצה על בסיס קבוע.
ישנם לא מעט ספורטאים שנדחו בשלב מוקדם בגלל שלא היו גבוהים מספיק, חזקים מספיק או מהירים מספיק. הם השתמשו בדחייה הזו כדלק למוטיבציה שלהם. קיין הוא אחד מהם. ונראה שיש לו מספיק דלק כדי להגיע לרמות הכי גבוהות ולהישאר שם. כבר שלוש שנים שהוא מפציץ בפרמיירליג.
גול למשחק
למרות ההישגים שלו בעונות האחרונות, קיין עדיין לא נתפס כמי שיכול להוביל את נבחרת אנגליה או את טוטנהאם להישגים. זה כנראה בגלל שהוא עדיין לא ממש נראה כמו ששחקן אמור להיראות.
מקס רושדן, שדר כדורגל אנגלי, טוען ש"קיין לא נראה הכי מהיר, לא נראה הכי טכני, לא נראה בעל יכולת הנגיעה הראשונה הכי טובה או יכולת בעיטה הכי טובה - אבל הוא כזה. יש לו הכל והוא מאוד שלם - בלמים עדיין לא הצליחו ללמוד או לצפות אותו". מייקל קוקס, פרשן שמתמקד בטקטיקה, טוען שהארי קיין פשוט שחקן "שלם" ומאוד חכם בתנועה שלו עם הכדור ובלעדיו. וכמעט כל מאמן שהיה לו - והיו לקיין לא מעט מאחר שנשלח ללא מעט השאלות כשחקן צעיר - פשוט העריץ את הגישה של הילד. תמיד רצה לעבוד. תמיד הגיע לאימונים בזמן, עבד קשה, רצה שיאתגרו אותו. מאוריציו פוצ'טינו, מאמנו בטוטנהאם, פשוט מעריץ אותו כפי שהודה במסיבת עיתונאים בחודש שעבר: "הוא כל כך צנוע, הוא בעל כל הערכים שמאמנים מעריכים. אני מאוהב בו בגלל סיבות רבות. ליאו מסי וכריסטיאנו רונלדו הם שחקנים שונים מאוד ממנו, אבל כמוהם, הארי הוא אחד החלוצים הטובים ביותר בעולם". פוצ'טינו ציין במסיבת העיתונאים שאשתו קצת מקנאה בקיין אחרי כל הדברים שאמר.
הסיבה העיקרית לכך שפוצ'טינו כל כך אוהב את קיין? מלבד העבודה והקשה והגישה הנכונה, החלוץ בדרך לסיים את שנת 2017 עם ממוצע של שער אחד ב־90 דקות. הוא מעורב בשער, ככובש או מבשל, בערך כל חצי שעת כדורגל.
כמו בקהאם ולמפארד
קיין נולד כ־8 ק"מ מווייט הארט ליין למשפחה של אוהדי טוטנהאם. הוא למד באותו בית ספר שבו למד דיוויד בקהאם ולשניים יש אפילו תמונה משותפת (כשקיין ילד שמנמן ובקהאם כדורגלן-חתיך־על בדרך לפסגת הכדורגל העולמי). בגיל 8 החל קיין לשחק ברידג'וואי רוברס (הקבוצה שבה בקהאם התחיל לשחק כדורגל), שם גילה אותו סקאוט של ארסנל. הוא, כאמור, נזרק מסגל התותחנים הצעירים שנה אחרי. אז בילה שנתיים בווטפורד, ובגיל 11 הצטרף לקבוצה של המשפחה שלו - טוטנהאם.
גם בטוטנהאם לא התרשמו במיוחד מהילד, אבל הגישה שלו שכנעה מאמנים רבים להשאיר אותו באקדמיה. "טכנית, הוא היה לא רע אבל הוא בעיקר היה בחור צעיר עם תשוקה אדירה להשתפר", לפי אלכס אינגלת'רופ, לשעבר בטוטנהאם וכיום בליברפול. גם מבחינה טקטית, הראה סימנים מבטיחים והיה "גמיש" מספיק כדי לשחק בקישור האחורי, בקישור הקדמי וכחלוץ".
התשוקה שלו היתה להבקיע שערים. ובכתבה ל"דיילי טלגרף" אינגלת'רופ ציין: "הוא נהיה אובססיבי בקשר להבקעת שערים מכל מיני סוגים וצורות. הוא בילה זמן רב כדי לשפר את הצד הזה של המשחק שלו".
קיין הגיע לגיל נוער ובטוטנהאם החליטו להתחיל להשאיל אותו לקבוצות בליגות נמוכות כדי שילמד לשחק עם מבוגרים. קיין עבר בלייטון אוריינט, מילוול, לסטר ונוריץ'. הוא לא כיכב בשום מקום, אבל הרשים את כולם בגישתו החיובית. ואולם, מבחינה פיזית, קיין פשוט לא התאים לרמות הגבוהות. זאת עד שמאמן טוטנהאם לשעבר, הארי רדנאפ, הדוד של פרנק למפארד, סידר שיחה בין החלוץ לקשר האנגלי הבינלאומי.
כשהיה שחקן בווסטהאם, פרנק למפארד היה מודע לנטייה שלו להשמנה ולצעד הראשון האטי שלו. לכן בילה שעות אחרי אימונים בריצות בין רחבה לרחבה במגרש האימונים ולאחר מכן באימוני ספריטנים קצרים בגינה של ביתו. הוא היה הולך לחצר האחורית, שם נעל נעלי ריצה והחל בריצות קצרות. למפארד אמר לקיין שבשביל להיות יותר מהיר מהיריב לא צריך לרוץ 100 מטרים יותר מהר ממנו, אלא להיות מהיר ממנו בארבעת הצעדים הראשונים. וקיין התחיל לעבוד באינטנסיביות על ארבעת הצעדים הראשונים. "המטרה שלי היתה להיות בעל יציאה מהמקום עוצמתית יותר", אמר קיין למגזין "פור־פור־טו". "אז פשוט עבדתי קשה מאוד על העניין הזה. לפני תחילת העונה שעברה עבדתי המון על שרירי העכוז והשרירים האחוריים הראשיים. הרבה מאוד עבודה על סקוואט ברגל אחת וזה אפשר לי להיות בכושר שאני נמצא בו היום. גם עבודה תמידית על שרירי ליבה סייעה לי להשיג יציבות וכוח כשאני יוצא מהמקום. כמו כן, עבדתי עם מדען ספורט באופן ספציפי על תנועות ידיים והמכניקה של הספרינטים כדי לצאת מהמקום מהר וחזק יותר. זה סייע לי המון כשאני רודף אחרי כדור עומק".
יממן אצטדיון?
קיין מזכיר "מדען ספורט", וזו לא הפעם היחידה שהוא משתמש בכלים מדעיים כדי לשפר אלמנט במשחק שלו. "אחרי כל משחק אני מבקש מאחד האנליסטים שלנו לשלוח לי את הווידיאו של המשחק", סיפר קיין. "אני רוצה לצפות במשחק בבית ולראות איפה הייתי יכול להיות טוב יותר. איפה אני יכול להשתפר. ישנם רגעים שבולטים לעין, ואז אני חושב שאני רוצה לראות את זה שוב. אם הייתי יכול לעשות משהו אחר. לרוץ אחרת, לבחור מסירה טובה או לנסות לבעוט לשער בצורה אחרת. עם הווידיאו בבית אני יכול לעבור בין הנגיעות שלי בכדור ולבחון איך שיחקתי. זה עוזר לי לגלות תחומים שאני עדיין יכול להשתפר בהם".
הארי קיין לא מהיר במיוחד, לא חזק במיוחד, לא דריבליסט גדול או בעל יכולת מסירה מופלאה. אבל הוא שחקן שמשתמש בגישה מדעית כדי להשתפר. מוכן ללמוד מכל מאמן וכל בלם שהוא נפגש עמם ומתאמן בלי סוף כדי לשדרג אלמנטים במשחק שלו. לפי הערכות של CIES Football Observatory, גוף המחקר הגדול לכדורגל, השווי של קיין 151.7 מיליון יורו. זה מספיק כדי להפוך אותו לשחקן בעל השווי השלישי בגודלו בעולם אחרי ניימאר ודלה אלי, חברו של קיין לטוטנהאם.
עם מכירה ביותר מ־150 מיליון יורו, טוטנהאם יכולה לממן חלק ניכר מבניית האצטדיון החדש שלה. אבל לפי ד"ר תום מארקהם, מומחה לפיננסים בכדורגל, "טוטנהאם צריכה להראות לקיין, אלי והצעירים שהיא הולכת על כל התארים - למרות הבנייה של האצטדיון החדש. מכירתו עשויה לסייע לקבוצה בטווח הקצר, אבל בטווח הארוך טוטנהאם צריכה להוכיח שהיא קבוצה מנצחת. ובשביל זה צריך את קיין".
בין שיישאר בקבוצתו האהובה ובין שלא, הגישה שלו לא צפויה להשתנות. כלומר, קיין ימשיך להבקיע.
2 תגובות לכתיבת תגובה