אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל מתנגד לחוק דחיית משכנתא למובטלים: "זהו תפקידו של הביטוח הלאומי" צילום: אוהד צויגנבג

בנק ישראל מתנגד לחוק דחיית משכנתא למובטלים: "זהו תפקידו של הביטוח הלאומי"

לטענת הבנק הצעת החוק שמקדם ח"כ רועי פולקמן צפויה להגיע מחר לקריאה ראשונה מיותרת מכיוון שחלק מהבנקים מציעים תוכניות מסוג זה במסגרת התחרות ביניהם

06.11.2017, 16:52 | שחר אילן

בנק ישראל מתנגד להצעת החוק של ח"כ רועי פולקמן מכולנו המבקשת לאפשר למובטלים לדחות את תשלום המשכנתא שלהם. זאת, בטענה שאם המדינה מעוניינת לסייע למובטלים עליה לעשות זאת בעצמה באמצעות הביטוח הלאומי ולא להטיל את האחריות על הבנקים. כן קובע הבנק שישראל נמצאת קרוב לתחתית דירוג ה-OECD בתחום הסיוע למובטלים. ועדת הכלכלה של הכנסת צפויה לדון מחר (ג') בהצעת החוק במטרה לאשרה לקריאה ראשונה.

קראו עוד בכלכליסט

הצעת החוק של פולקמן קובעת שלווה מובטל יהיה רשאי לדחות את תשלומי משכנתא. הדחיות יהיו לתקופות לא רצופות של עד שלושה חודשים ועד שנה במצטבר. הן יתבצעו במסגרת כללי ריבית המשכנתא המקורית וללא עלות נוספת של ריבית פיגורים. כל זאת, במטרה להקטין את הסיכון שהלווה יאבד את הנכס.

ח"כ רועי פולקמן. מטרת הצעת החוק היא למנוע ממי שאיבד את עבודתו לאבד את הנכס בו הוא מתגורר, צילום: אלכס קולומויסקי ח"כ רועי פולקמן. מטרת הצעת החוק היא למנוע ממי שאיבד את עבודתו לאבד את הנכס בו הוא מתגורר | צילום: אלכס קולומויסקי ח"כ רועי פולקמן. מטרת הצעת החוק היא למנוע ממי שאיבד את עבודתו לאבד את הנכס בו הוא מתגורר, צילום: אלכס קולומויסקי

בנייר עמדה שהעביר בנק ישראל לוועדת הכלכלה של הכנסת הוא טוען ש"ככל שהמדינה מעוניינת להגדיל את התמיכה במובטלים, עליה לעשות זאת בכלים שבידיה, באמצעות הביטוח הלאומי". בנק ישראל קובע כי "ישראל נמצאת קרוב לתחתית דירוג מדינות ה-OECD בתנאים הנדרשים לצורך זכאות לקבלת דמי אבטלה, משך תקופת הזכאות ובגובה תשלום דמי אבטלה".

גובה תשלום דמי אבטלה ממקם את ישראל בשליש התחתון של מדינות ה-OECD. ישראל חמישית מהסוף בתקופה המרבית לתשלום דמי אבטלה (175 יום). ברוב מדינות ה-OECD התקופה המרבית כפולה ויותר. גם התנאים לקבלת דמי האבטלה בישראל קשיחים במיוחד."במצב דברים זה", קובע בנק ישראל,"מתקשים מובטלים להתמודד עם ההתחייבויות שנטלו על עצמם ובכלל זאת תשלומי שכר דירה, ארנונה, מים, חשמל וכיו"ב, וכן גם בתשלומי המשכנתא".

עוד טוען בנק ישראל כי "יישום הצעת החוק עלול להעלות את הריבית על המשכנתאות לכל נוטלי המשכנתא, ובפרט ללקוחות המוחלשים, שאין ודאות לגבי רצף תעסוקתם". לדבריו, "כבר היום חלק מהבנקים מציעים תכניות של הפסקה בתשלום המשכנתא. לכן, יש לאפשר זאת כחלק מהתחרות בין הבנקים ולא כחובה חוקית. "לא ברור מדוע המחוקק מוצא לנכון להתערב במצב שממילא השוק מציע פתרונות".

בנק ישראל מציין כי הוא תומך במנגנון אחר שהוצע על ידי ח"כ רועי פולקמן , שיאפשר ללווה המעוניין לרכוש ביטוח תשלום משכנתה בתקופת אבטלה. הוא מציין שגורמים בענף הביטוח הביעו עניין במוצר כזה.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
חוק נכון וראוי, מי שהכיר את השוק לפני 2008 יודע זאת
לפני שנת 2008 הבנקים פעם הפעילו תוכניות כאילו ופעם הפסיקו אותם, לפי ראות עינייהם. גם אנשים שעבדו שנים בהייטק ושילמו כמו שעון את המשכנתא ופתאום פוטרו התחילו לצבור חובות פיגורים והוצאות לפועל. החוק חושב על היום שאחרי- כי כשהרבה אנשים לא יוכלו לשלם את המשכנתא הבנקים לא יתנו דחיה לאף אחד. בנק ישראל חושב על הבנקים בלבד וחבל, שידאג שהבנקים יהיו מוכנים לתרחישי קיצון במקום לדאוג לכל המדינה לפשוט רגל עם שיגעון הנדלן שקרה פה בחסות הריבית שלהם
שמואל  |  07.11.17
4.
גברת מיותרת ומשועממת
מישהו חייב לפתוח בחקירה פלילית כנגד הנעשה באורווה בבנק ישראל-שהפך לנטל בגין שערוריית השכר והפנסיות השערוריתיות.5ימי עבודה בשבוע-ומרוויחים-פי 3 מאיש קבע העובד 7 ימים בשבוע כולל שבתות וחגים????בלי שום תמורה?????והגברת המיותרת הזו-שבמקום שתתחיל לייעל ולקצץ באבטלה הסמויה ובשכר השערוריה של פקיד-עוסקת ביחסי ציבור ודוחפת את האף -לכל מקום????באם משועממת-לסלק אותה ולחסוך את המימון השערורייתי מידי חודש-110,000 ש"ח-לא ברור על מה????כל נושא ההוצאות באורווה זו-הינו שערוריה המחייבת חקירה פלילית.
אליפז וגימלאי צהל  |  07.11.17
לכל התגובות