אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ליצמן עקץ את הח"כים על הזנחת הביטוח הסיעודי: "איפה כולם היו עד לפני חודשיים?" צילום: אלכס קולומויסקי

ליצמן עקץ את הח"כים על הזנחת הביטוח הסיעודי: "איפה כולם היו עד לפני חודשיים?"

שר הבריאות אמר את הדברים הבוקר בכנס בתל אביב ורמז ליוזמה חדשה של ח"כים מכל הסיעות לקידום הצעת חוק ביטוח סיעודי ממלכתי; ח"כ שמולי: "השתלחות מיותרת ומכוערת"

14.11.2017, 10:23 | ספי קרופסקי
שר הבריאות יעקב ליצמן התייחס הבוקר (ג') לרפורמה בסיעוד שעדיין תקועה ושלח גם עקיצה מרומזת לחברי הכנסת והשרים שהחלו לעסוק באחרונה בנושא. "איפה כולם היו לפני חודשיים-שלוש? איפה כולם היו לפני שנה?", תהה השר ליצמן בכנס שנערך הבוקר (ג') בתל אביב, אך הבהיר כי מבחינתו "זה לא עניין של קרדיט, אני מסכים לוותר על הקרדיט – אני צריך את הסיעוד".

קראו עוד בכלכליסט

עד כה לא נרשמה פריצת דרך במגעים בין משרדי הבריאות והאוצר בנוגע לרפורמה היקרה הכוללת בתוכה תכנית לכונן ביטוח סיעודי ממלכתי. יחד עם זאת, בסביבת השר ליצמן הביעו הבוקר אופטימיות ואמרו ל"כלכליסט" כי ההד התקשורתי שנוצר בעניין בימים האחרונים מסייע, וכי "מתקיימים דיונים מואצים" בין הצדדים.

השר רמז בדבריו הבוקר ליוזמה החדשה של חברי כנסת מכל סיעות הבית לקדם הצעת חוק שבמרכזה ביטוח סיעודי ממלכתי, וכן למאמציו של שר הרווחה חיים כץ לקדם את נושא הביטוח הסיעודי הממלכתי.

ליצמן. מאמין שההד התקשורתי עשה את שלו, צילום: אביגיל עוזי ליצמן. מאמין שההד התקשורתי עשה את שלו | צילום: אביגיל עוזי ליצמן. מאמין שההד התקשורתי עשה את שלו, צילום: אביגיל עוזי

מוביל המאבק הסיעודי בכנסת, ח"כ איציק שמולי אמר בתגובה כי "זו השתלחות מיותרת ומכוערת של ליצמן ואני מציע לו שבמקום לתקוף את מי שמסייע, למקד את מאמציו מול המתנגדים בממשלה. מאז 2011 הוא מתחייב מדי שנה שיהיה ביטוח סיעוד ממלכתי ובפועל לא קרה עד היום כלום".

המגעים תקועים

עד כה המגעים בין שני המשרדים הממשלתיים נותרו תקועים, בעיקר משום שבאוצר סירבו להצעת משרד הבריאות להעלות את מס הבריאות ב־0.6% כדי לסבסד את הרפורמה שעלותה מוערכת בכ־2–3 מיליארד שקל בשנה. אלא שבמשרד הבריאות הבחינו באחרונה בחלון הזדמנויות חדש לאחר שנודע להם על עודפי גביית מסים שיגיעו עד סוף השנה לכ־18 מיליארד שקל.

ליצמן כבר ניסה לקדם את הרפורמה בקדנציה הקודמת שלו במשרד הבריאות ללא ההצלחה, ובזו הנוכחית, בשונה מהקודמת, דאג לכלול אותה בהסכמים הקואליציוניים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. הוא אף איים במרומז בקדנציה הנוכחית על שלמות הממשלה אם לא יצליח להעביר אותה, אך לא עשה מעבר לזאת. כך או אחרת, ייתכן שזו ההזדמנות האחרונה שלו להוציא את המהלך לפועל בקדנציה הנוכחית.

ההוצאה הציבורית על סיעוד בישראל היא 0.4% מהתוצר הגולמי והיא אחת האחרונות בקרב מדינות ה-OECD – כך עולה מדו"ח שפרסם הארגון בסוף השבוע. הממוצע בין המדינות הוא 1.7% וישראל ניצבת במקום השלישי מהסוף, כשפולין שווה לה בעוד אסטוניה והונגריה מתחתיה. בהולנד למשל ההוצאה הציבורית היא הגבוהה ביותר וניצבת על 3.7% מהתמ"ג וגם המדיניות הסקנדינביות ניצבות בראש הרשימה עם בין 2% ל-3%.

ההשקעה הפחותה מתחדדת אף יותר לנוכח הנתון הבא: 20.7% מבני ה-65 פלוס בישראל נכון ל-2015 הם סיעודיים, ורק בשוויץ המספר גדול יותר – 21.6%. במלים אחרות, ישראל היא אחת המדינות עם כמות האזרחים הסיעודיים הגדולה ביותר במערב, אך ההשקעה בהם היא בין הנמוכות בה. ועם זה לא מספיק, לאור קצת הזדקנות האוכלוסייה – הפער הזה צפוי להעמיק אף יותר, אלא אם המדינה תחליט לפעול בצורה כזו או אחרת.

מוביל המאבק הסיעודי בכנסת, ח"כ איציק שמול, אמר בתגובהי: "זו השתלחות מיותרת ומכוערת של ליצמן ואני מציע לו שבמקום לתקוף את מי שמסייע, למקד את מאמציו מול המתנגדים בממשלה. מאז 2011 הוא מתחייב מדי שנה שיהיה ביטוח סיעוד ממלכתי ובפועל לא קרה עד היום כלום". 

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
ליצמן? מה עשה?
מתי יחשפו את הבלוף של ליצמן? מישהו מרגיש בשינוי לטובה בנושאי בריאות בשנים האחרונות? היה סגן שר במעמד שר, עכשיו שר בריאות, הכל תחת אחריותו. מה התקדם?האיש גאון ביחסי ציבור וטוען כאילו תקשורת לא מעניינת אותו. תאמינו לי שההפך הוא הנכון. דואג רק לחרדים. הוסיף כמה מכשירי אמ אר איי שממילא היו נוספים ובנה על זה את כל התדמית שלו. מגעיל.
אחד  |  14.11.17
לכל התגובות