אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מצבם של קשישים סיעודיים עניים בישראל הוא הגרוע ביותר ב-OECD צילום: שאטרסטוק

מצבם של קשישים סיעודיים עניים בישראל הוא הגרוע ביותר ב-OECD

מחקר של הארגון, שעובד על ידי יחידת המחקר של הכנסת, מראה כי בני 65 ומעלה בעלי הכנסה נמוכה יידחקו עמוק מתחת לקו העוני אם ישלמו על קבלת טיפולים סיעודיים בביתם. ישראל מובילה גם בגובה הפער בין עניים לבעלי הכנסה גבוהה

19.11.2017, 07:08 | אדריאן פילוט

כל מה שאתם צריכים לדעת על הביטוח הסיעודי

מצבם הכלכלי של קשישים סיעודיים בישראל הוא הגרוע ביותר בקרב מדינות הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD) - כך עולה מנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

לפי הנתונים, שנאספו על ידי ה־OECD ועובדו על ידי כלכלני מרכז המחקר והמידע (ממ"מ) - יחידת המחקר של הכנסת - בני 65 ומעלה משני העשירונים הנמוכים נותרים עם הכנסה פנויה של כ־700 שקל בחודש לאחר ששילמו על טיפול סיעודי.

ח"כ איציק שמולי, צילום: עמית שעל ח"כ איציק שמולי | צילום: עמית שעל ח"כ איציק שמולי, צילום: עמית שעל

ב־OECD אספו נתונים על שיעור ההכנסה הפנויה של בני 65 ומעלה לפני ואחרי הוצאות מכיסם הפרטי על קבלת טיפול סיעודי בביתם. מדובר ברמת טיפול סיעודי לבעלי צרכים ברמה בינונית: 22.5 שעות לאדם בשבוע. על מנת לערוך השוואה רלבנטית בין המדינות, שיעור ההכנסה הפנויה חושב לפי קו העוני בכל מדינה. קו העוני מוגדר כמחצית מההכנסה החציונית הפנויה בקרב כלל האוכלוסייה במדינה. לפי דו"ח העוני האחרון של המוסד לביטוח לאומי, קו העוני בישראל עמד על הכנסה של 3,158 שקל בחודש.

גם לפני ההוצאה על סיעוד, מצבם של קשישי ישראל אינו טוב. לפי הנתונים, לבני 65 ומעלה משני העשירונים התחתונים יש הכנסה חודשית פנויה של כ־3,060 שקל - כ־97% מקו העוני. אלא שלאחר תשלום על טיפול ביתי, הכנסתם הפנויה יורדת לגובה של 23% מקו העוני - השיעור הנמוך ביותר מקרב מדינות ה־OECD שעליהן יש נתונים רלבנטיים. במקום השני מהסוף נמצאת דרום קוריאה, שבה הקשישים מתחילים עם הכנסה בשיעור של 70% מקו העוני. לאחר תשלום על טיפול סיעודי, הכנסתם הפנויה יורדת לרמה של 42% מקו העוני.

הנתונים כוללים גם מידע לגבי הכנסתם של שמונת העשירונים העליונים, שמגיעים בממוצע להכנסה בהיקף של 322% מקו העוני לפני תשלום על טיפול ביתי. לאחר התשלום ההכנסה הפנויה יורדת לרמה של 219% מקו העוני.

הפער הגדול ביותר

 

הפער הזה, בין הכנסה בשיעור של 23% מקו העוני בעשירונים התחתונים לבין 219% בעשירונים העליונים, הוא הגבוה ביותר מבין כל מדינות ה־OECD שנכללו במחקר.

נתונים אלו מחזקים ממצא קשה שהופיע בדו"ח שפרסם בנק ישראל בנושא סיעוד לפני כשבועיים. כלכלני הבנק כותבים בדו"ח כי "קשישים בודדים שאין בבעלותם דירה או חיסכון אחר אינם יכולים לממן הוצאות שירותי סיעוד בקהילה, למעט קשישים מהעשירון העליון. כך גם לגבי קשישים החיים בזוג מחציון ההכנסה התחתון... ניתן להעריך כי גם קשישים שיש בבעלותם דירה אך אין להם חיסכון נוסף ייתקלו בקושי לממן את הוצאות הסיעוד".

ח''כ איציק שמולי מהמחנה הציוני מוביל מאבק להחלת ביטוח סיעודי ממלכתי. שמולי, שכינס סביבו חברי כנסת מאופוזיציה ומהקואליציה בניסיון לקדם את הנושא, ביקש מאנשי ממ"מ לעבד את הנתונים של ה־OECD.

"הדו"ח משקף בצורה ברורה את הפער העצום בין העלות בפועל לבין המדיניות הדלה של הסיוע הציבורי, שמעמיסה את עיקר הנטל על הקשישים ובני משפחתם", אמר שמולי ל"כלכליסט". "מי שאין לו איך לשלם עצמאית לעובד הסיעוד או לקנות ביטוח מסחרי אין לו כמעט סיכוי לשרוד. המדינה נשענת באופן ציני על הידיעה שהמשפחה לא תזרוק את הקשיש לרחוב אלא תיטול הלוואות ותקצץ בשעות בשוק העבודה. אם אתה עני ובודד, ללא תמיכה של משפחה, כנראה שגם תמות מהר יותר".

המודל הגרמני

 

שמולי מקדם הצעת חוק פרטית להחלת ביטוח סיעוד ממלכתי, שצפויה לעלות להצבעה טרומית בשבוע הבא. על מנת לממן את הביטוח, הוא מציע להעלות את מס הבריאות ב־0.75%, מהלך שצפוי להניב כ־3 מיליארד שקל בשנה.

אחת המחלוקות העיקריות סביב הביטוח הסיעודי הממלכתי היא סוגיית המימון - שעשויה לקבוע אם יוזמה זו תצא לפועל או תישאר על הנייר. בשבוע שעבר שעברמיפה "כלכליסט" את חלופות המימון שמונחות כעת על שולחנו של האוצר משה כחלון: פריצת מסגרות תקציביות, העלאת מס הבריאות לכלל האוכלוסייה, יצירת מדרגת מס בריאות מיוחדת לבעלי הכנסה גבוהה או קיצוץ בשאר התקציבים.

לשמולי, כך מתברר, יש חלופה נוספת: החלת מס ייעודי למימון ביטוח סיעודי. היוזמה הזו מבוססת על המודל שמפעילה ממשלת גרמניה מאז 1995. גובה המס בגרמניה עומד על 2.55% מהשכר ברוטו עבור הורים לילדים ו־2.8% מהשכר ברוטו עבור עובדים ללא ילדים. אם מס כזה יוטל בישראל, שיעורי המס כנראה יצטרכו לעבור התאמה, שכן שיעור בעלי הילדים בישראל גבוה בהרבה לעומת גרמניה.

לדברי שמולי, הוא עדיין מעדיף את העלאת מס הבריאות, אך יציע את המודל הגרמני כחלופה שנייה. לדבריו, יש יתרונות רבים במס ייעודי: הוא פרוגרסיבי ופרופורציונלי להכנסות, ניתן להטיל אותו על כולם ומכיוון שהוא ייעודי אין סכנה שהוא ייבלע לתוך המאזן של המוסד לביטוח לאומי. מדובר בחשש שאותו העלה בכיר במשרד האוצר בשבוע שעבר בהקשר של העלאת מס הבריאות כאמצעי למימון ביטוח סיעודי ממלכתי.

״אנחנו כמובן בעד מודל מימון שהוא כמה שיותר פרוגרסיבי. מנגד, הכל צריך להיות על השולחן ואפשר להביא לבחינתו של שר האוצר גם אפשרות של מס ייעודי מותאם להכנסה שהכל נוטלים בו חלק", אמר שמולי. "עם זאת, גם במודל כזה חייבים להביא בחשבון את שיעורי העוני הגבוהים בישראל, כך שהוא חייב להיות פרופורציונלי להכנסה. יש שר אוצר חברתי בירושלים, שר בריאות שמאוד מחויב לעניין ויו"ר הסתדרות נחוש. אני מקווה שנוכל להפיק תוצאה מיטבית בסוף".

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
אין לי ביטוח סיעודי
אני בת 67 יש לי דלקת פרקים ניוונית ההבחנה קיימת משנת 2010 לא קיבלתי נכות לא ניידות לא שרם. אני גרושה גרה לבד ויש לי סיעוד רק 15שע. אני מקבל טיפול בבית ..המטפלת מפנקת אותי. בישול רחצה וגם מורחת משחה נגד הכאבים עלב הגב רגלים ידיים.גם הזמן לא מספיק. נגמר מהר. לפחות מישהיא עוזרת לי בזמן הזה אני צועקת בוכה עד השמיים מכאבים אף אחד לא בא לבדוק.השכנים רעים צוחקים עלי ומזמינים לי משטרה. לא רצו לעשות לי ביטוח סיעודי בגלל המחלה הזאת וחבל. בכל אופןהמצב שתיארת ממש ככה.כחחון מסתובב בראיונות בטלוויזיה 6 לאשל
אלונה  |  06.12.18
6.
ממשלה נפשעת-חמוצה ומדוכדכת
השרלטן מקיסריה יכול להמשיך ולבלבל את המוח בשרלטנות ולספר סיפורי מעשיות-מול המציאות המרה והשחורה משחור.זהו האשם הראשי בפשע הזה -שהביא אותם לחורבן כלכלי ולאובדן יצר החיים.3 מיליון עניים-הינם כתב האשמה כנגד השרלטן החמוץ.המקומם הוא-מאות אלפי שקלים למימון משפחה בלויה זו ומנעמי החיים-על חשבון הנכים החולים הקשישים והחיילים.רק באם נצא כולנו לרחובות בדרישה לסילוקו של השרלטן והפסקת המימון השערורייתי שלו ושל משפחתו-נוכל להתחיל בשיקום ההריסות.מוסד הכנסת המיותר -הפך לאוייב העם בהתנהלות שלו,בבזבזנות שלו,ובמימון המופרך של מאות עובדים מיותרים העובדים בתנאי שערוריה-3 ימים בשבוע.יש לפתוח בחקירה פלילית והחזרת הכסף.אין שום סיבה ש-120 מכוניות ישוטטו ברחבי המדינה חינם כולל דלק-על חשבוננו.
אליפז וגמלאי צהל  |  20.11.17
5.
כחלון יודע שהם בקושי מצביעים, אז מה הם שווים?
ומוזר שביבים שכח לאזכר אותם בנאום החמוצים שלו....הייתי מחליף את שם הנאום לנאום הרקבון של המדינה: "אנחנו מחובקים על ידי כל העולם" (אזרביזאן ו...?), "היצוא עלה"( גם בדברים שהם לא נשק?).."ידידתנו הגדולה.." (לפני החתימה על הסכמה עם הרוסים ל-7 ק"מ מהגדר..)..."רמת החיים עלתה פה.." (כולל הזקנים האלו, או שעניים לא נספרים בישראל) נאום החמוצים מבטא יותר רקבון של השלטון.. אני מניח שים שמפניה ורודה וסיגר טוב שלא עלו לי שקל הייתי רואה את הדברים קצת יותר ורוד ..
עורבני  |  20.11.17
4.
הילדים צריכים לטפל בהורים
החובה הראשונית לטיפול בהורים הם הילדים ולא אף אחד אחר. אם אין ילדים אז המשפחה המורחבת. אם הילדים לא רוצים לטפל באמא שלהם, שטיפחה אותם באהבה כל עלדותם ומעבר לזה, שישלמו הם לגוף ממשלתי, רשות הסיעוד הלאומית, שתשמור על האינטרסים של הקשישים מול החברה תחייב את בני המשפחה מהבחינה הכלכלית ואף תתבע על רשלנות והזנחה כל בן משפחה שלא יעמוד כראוי בדרישות החוק. זה יהיה אמנם חוק, אך צריך גם אווירה של מוסריות, אבא ואמא לא זורקים לפח כשהם מזדקנים.
דר ברתולו  |  19.11.17
לכל התגובות