אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לקראת המיזוג: אגוד נערך למכירת תיק המשכנתאות צילום: עמית שעל, ועד בנק אגוד

בלעדי לכלכליסט

לקראת המיזוג: אגוד נערך למכירת תיק המשכנתאות

דירקטוריון אגוד הורה להנהלת הבנק להגיש מחר תוכנית למכירת חלק מתיק האשראי. המטרה: להתכונן לאפשרות שרשות ההגבלים תסתייג מהמיזוג עם מזרחי טפחות, שנחתם אתמול, בשל כוחו של מזרחי טפחות בשוק המשכנתאות

29.11.2017, 08:00 | רעות שפיגלמן

בעלי השליטה בבנק אגוד פועלים על מנת לוודא שלא יוצבו מכשולים לעסקה שנחתמה אתמול ובמסגרתה ימוזג הבנק השישי בגודלו אל תוך בנק מזרחי טפחות, השלישי בגודלו.

קראו עוד בכלכליסט

ל"כלכליסט" נודע כי דירקטוריון אגוד הנחה את ההנהלה, בראשות המנכ"ל ישראל טראו, להגיש עד מחר תוכנית למכירת חלק מתיק האשראי של הבנק ולהתמקד בתיק המשכנתאות שעומד על כ־8.7 מיליארד שקל. התוכנית תעסוק גם בתמהיל ההלוואות, אסטרטגיית המכירה והיבטי התפעול. הסיבה להנחיית הדירקטוריון היא החשש שרשות ההגבלים העסקיים, שאישורה דרוש על מנת לבצע את המיזוג, תתנגד לעסקה משום שהיא מחזקת את כוחו של בנק מזרחי טפחות בשוק המשכנתאות שבו הוא שולט כבר כיום. נתח השוק של בנק מזרחי טפחות בשוק המשכנתאות, שמסתכם בכ־320 מיליארד שקל, עומד על 37.1%. לאחר רכישת אגוד וביצוע המיזוג, יחלוש הבנק על כ־40% משוק המשכנתאות — כמעט כפול מזה של שני הבנקים הגדולים, הפועלים ולאומי.

עוד נודע ל"כלכליסט" כי ככל הנראה עסקת המיזוג לא צפויה לעורר התנגדות ברשות ההגבלים, משום שלפי מדדי ריכוזיות שונים שנבדקו ברשות, המיזוג לא אמור לפגוע באופן משמעותי בתחרות במערכת הבנקאית — השיקול המרכזי של הרשות בבואה לאשר או לדחות עסקאות מיזוג.

על מנת להוציא לפועל את המיזוג בין מזרחי טפחות לאגוד, שני הבנקים זקוקים לאישור גם מצד רשות המסים, להיענות של הציבור להצעת הרכש של מזרחי טפחות ולאישור של הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל. מכיוון זה לא צפויים להתעורר קשיים משום שהמפקחת על הבנקים חדוה בר הביעה את תמיכתה במיזוג כמה פעמים. אתמול בוועדת הכלכלה אמרה המפקחת כי "העסקה תיבדק קודם כל על ידי רשות ההגבלים העסקיים. אנחנו בחנו את זה מראש והנתונים שלנו מראים שבנק אגוד לא תורם לתחרות בעוד המיזוג יכול להגביר את התחרות, משום שהוא יצור בנק שיוכל להתחרות בבנקים הגדולים (הפועלים ולאומי — ר"ש)".

מנכ"ל בנק אגוד ישראל טראו ומנכ"ל בנק מזרחי טפחות אלדד פרשר, צילום: עמית שעל, ועד בנק אגוד מנכ"ל בנק אגוד ישראל טראו ומנכ"ל בנק מזרחי טפחות אלדד פרשר | צילום: עמית שעל, ועד בנק אגוד מנכ"ל בנק אגוד ישראל טראו ומנכ"ל בנק מזרחי טפחות אלדד פרשר, צילום: עמית שעל, ועד בנק אגוד

עובדי אגוד חוששים

עם זאת, ישנם גורמים במערכת הבנקאית שטוענים כי המיזוג יפגע בתחרות. לטענתם, מדובר בניתוח פשוט — אם הבנק השלישי בגודלו בולע את הבנק השישי בגודלו, שהוא הגדול מבין הבנקים הקטנים (אגוד, ירושלים ודקסיה), שמציע מבצעים אטרקטיביים ללקוחות, התחרות נפגעת. בנוסף, המיזוג מנוגד להמלצות של הוועדה להגברת התחרות במערכת הבנקאית, שתומכות בהקמת בנקים נוספים, בין היתר על בסיס חברות כרטיסי האשראי ישראכרט ולאומי קארד שיופרדו משני הבנקים הגדולים, הפועלים ולאומי בהתאמה.

גם 1,000 העובדים הקבועים של בנק אגוד אינם מרוצים מהמיזוג משום שלא כולם ייקלטו בבנק הממוזג. בשל המגעים התקועים בין העובדים להנהלת אגוד על מתווה ההתייעלות שיינקט לאחר המיזוג, ולאחר ההודעה הרשמית על המיזוג, עובדי אגוד הפגינו אתמול מול משרדי עופר השקעות בהרצליה פיתוח. משפחת עופר היא בעלת המניות הגדולה במזרחי טפחות. כמו כן, העובדים השביתו את כל 36 סניפי הבנק והשביתה צפויה להימשך גם היום.

"באשר לעובדים", אמרה המפקחת על הבנקים אתמול בוועדת הכלכלה, "אמרתי בצורה חד־משמעית לשני הצדדים שאני מצפה שתהליך המיזוג יעשה בצורה שמכבדת אותם, תוך הגעה להסכמות. אני מצפה שחלק גדול מהעובדים כן ייקלט, ושאלה שלא ייקלטו יוכלו לפרוש בתנאים טובים. צריך לאפשר את השיח הזה".

על אף הפיטורים הצפויים, ייתכן כי מדובר ברע במיעוטו עבור העובדים. מכירת אגוד למזרחי טפחות מתרחשת בין היתר משום ששלמה אליהו, שנמנה על בעלי השליטה באגוד, מחוייב למכור את אחזקותיו בבנק מאחר שהוא בעל השליטה בחברת הביטוח מגדל. אליהו מנסה כבר זמן רב למצוא רוכש לאחזקותיו, אך הדבר טרם עלה בידו.

כמו כן, יתר בעלי השליטה האחרים, שלא קיבלו דיבידנדים בשנים האחרונות מאגוד, מעוניינים גם הם למכור את אחזקותיהם. החלופה המרכזית למיזוג עם מזרחי טפחות היא מכירת המניות בנתחים — אפשרות שעשויה לגרום לבעלי המניות למכור את אחזקותיהם במחיר נמוך יחסית, מה שעלול לערער גם את יציבותו של אגוד — או מכירת הבנק בחלקים, כלומר מכירת נכסים ופעילויות. האפשרות האחרונה היא חיסול הבנק בפועל, מה שיוביל לפיטורים של כלל העובדים.

100%, בלי מזומן

במסגרת העסקה, שעליה דווח לבורסה אתמול בבוקר, מזרחי טפחות ירכוש 100% ממניות אגוד תמורת הנפקת מניות חדשות של הבנק הממוזג לבעלי המניות הנוכחיים של אגוד, תוך דילול בעלי המניות של מזרחי טפחות ובראשם משפחת ורטהיים ומשפחת עופר. כלומר, בעלי המניות של אגוד לא יקבלו מזומן, אלא מניות במזרחי טפחות. עם השלמת העסקה צפויי בעלי המניות הנוכחיים של אגוד להחזיק ב־9% מהבנק הממוזג. הנפקת המניות תתבצע לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל לאגוד.

בעקבות העסקה צפוי מזרחי טפחות לרשום רווח הון של 900 מיליון שקל ולהגדיל את ההון העצמי שלו בכ־2.4 מיליארד שקל. בשל דרישת בנק ישראל ליחס הלימות הון של 10%, עלייה זו בהון העצמי תאפשר למזרחי טפחות להעמיד אשראי נוסף בהיקף של 20 מיליארד שקל. תיק האשראי של מזרחי טפחות, נכון לרבעון השלישי של השנה (יולי־ספטמבר) עומד על 178 מיליארד שקל ותיק האשראי של אגוד עומד על 25 מיליארד שקל, נכון לרבעון השני (אפריל־יוני). כלומר, מזרחי טפחות יוכל להגדיל את תיק האשראי שלו ל־224 מיליארד שקל. מדובר על עלייה משמעותית, אך גם במקרה כזה מזרחי טפחות נשאר הבנק השלישי בגודלו מבחינת היקף ההלוואות. לשם השוואה, תיק האשראי של לאומי, הבנק השני בגודלו, עומד על כ־270 מיליארד שקל.

בכל הנוגע לאשראי עסקי, הבנק הממוזג משפר עמדות, משום שהוא יוכל להתחרות טוב יותר בהפועלים ובלאומי בהעמדת אשראי לחברות שנוטלות מאות מיליוני שקלים מהבנקים.

המיזוג לא צפוי להוביל לבשורות גדולות עבור הציבור בכל הנוגע לאשראי הצרכני, משום שהעסקה לא צפויה להפחית את הריביות. עם זאת, במזרחי טפחות בונים על סניפי אגוד שלא ייסרו, שיצטרפו ל־180 הסניפים הקיימים של הבנק, כדי לשפר את הקשר עם משקי הבית והעסקים הקטנים.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
בנק איגוד הלווה 10% מההון שלו לאליעזר פישמן! ידעתם! למה לא חוקרים את בדירקטוריון של הבנק
10% מהון הבנק הושקעו בטייקון ממונף, ספקולטיבי בסכנה גדולה! על ידי בנק מפוקח בישראל!!! היכן הרגולטורים היכן המפקחת על הבנקים, היכן בנק ישראל, מה לעזזל קורה כאן. הבנק נאלץ להתמזג עם בנק אחר, בגלל החלטות עסקיות תמוהות של ההנהלה והדירקטוריון אבל אף אחד אף אחד לא פוצה את הפה! זה הרבה הרבה יותר ממוזר...
אחד שיודע  |  29.11.17
לכל התגובות