אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משפט שדה: המאבק המשתלם צילום: אוראל כהן

משפט שדה: המאבק המשתלם

ארה"ב מובילה סדר עולמי חדש בפשיעה הכלכלית, ומרוויחה ממנו. גם ישראל יכולה

03.12.2017, 08:38 | משה גורלי

1. שובה של העבירה

האיסור לשחד עובדי ציבור זרים שנחקק ב־2008 מתעורר לחיים

 

"ישראל מנהלת בתוך הבית מלחמת חורמה בשחיתות, ואין שום סיבה שלא ננהל את אותה מלחמה גם בשחיתות הישראלית שמופנית כלפי חו"ל", אומרת עו"ד אתי בן דור מפרקליטות מיסוי וכלכלה. בן דור דיברה בכנס שאירח משרד עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן בנושא שוחד עובדי ציבור זרים. העבירה שאומצה בישראל ב־2008, היתה רדומה במשך שנים עד שהתעוררה לאחרונה לחיים.

פסק דין בודד ניתן עד כה: הסדר טיעון שקנס את חברת ניפ גלובאל ב־2.25 מיליון שקל והטיל עליה חילוט בסכום זהה. החברה שיחדה את מנכ"ל משרד הפנים במדינה האפריקאית לסוטו בכ־500 אלף דולר בתמורה לזכייה במכרז בשווי של כ־30 מיליון דולר. החקירות הבולטות בתחום שמנוהלות כיום הן של בני שטיינמץ, גל הירש וחברת טבע. בהחלט, נחקרים בפרופיל ציבורי מרשים יותר מזה של ניפ גלובאל.

עו"ד נתי שמחוני, צילום: אוראל כהן עו"ד נתי שמחוני | צילום: אוראל כהן עו"ד נתי שמחוני, צילום: אוראל כהן

את הסדר העולמי החדש בפשיעה הכלכלית מובילה ארה"ב בשתי חזיתות: הלבנת הון ושוחד עובדי ציבור זרים. בהלבנת ההון ההרתעה אפקטיבית יותר בגלל סכנת הכניסה לרשימות השחורות בארה"ב. בתחום השוחד העבודה עדיין רבה. "שליש מכדור הארץ, זה שקונה, לא קיבל על עצמו את הכללים החדשים", אמר עו"ד דניאל רייזנר, ראש המחלקה הבינלאומית בהרצוג פוקס נאמן, "באפריקה עדיין עובדים במזומן, והסינים השתלטו מזמן על היבשת הזו". כלומר, המוכרים הסינים והקונים האפריקאים לא ממש מצייתים לנורמות השוחד החדשות. "התחרות שלנו על עסקים בעולם השלישי היא עם ארה”ב, קנדה ובריטניה", מאשרת בן דור שהתחרות החדשה היא בין שומרי המוסר העולמי החדש. ובלי קשר מי מנצח בתחרות, האמריקאים מרוויחים בסוף. "90% מהקנסות בעבירות כלכליות משולמים לאוצר האמריקאי. ארה"ב היא המרוויחה הגדולה ביותר מהסדר החדש", אמר רייזנר. ובכמה מדובר: "150 ביליון דולר שולמו כקנסות רק מתאגידים פיננסיים לרגולטורים האמריקאים", אמר עו"ד ניב פולני, היועץ המשפטי הפנימי של בנק הפועלים. וגם אנו שותפים, כשבנק לאומי חויב בקנס של 400 מיליון דולר על סיוע להעלמות מס בארה”ב.

2. פער תרבותי

אמריקאים מתעניינים בכסף, אצלנו — בהתחשבנות פלילית

 

ארה"ב גם מובילה את המאבק בשחיתות וגם מרוויחה ממנו. והיא מרוויחה בגלל ההתמקדות בקנסות ולא במשפטים פליליים. "בישראל לא ניתן לעשות הסדרים על עבירות מסוג פשע", אמרה בן דור. "בארה"ב סוגרים בקנסות, אנחנו עוד לא שם, אולי בעתיד". ראש מחלקת עבירות צווארון לבן בהרצוג פוקס נאמן עו"ד נתי שמחוני מנה את יתרונות האכיפה המינהלית: "ההליך יעיל ומהיר, לצד הסנקציה הכלכלית אפשר לחייב באמצעי אכיפה נוספים והאינטרס הציבורי נשמר במובן הרחב".

אף שהסנגור שמחוני והתובעת בן דור בשלים להסכמה, ייתכן שהבדל תרבותי בינינו לאמריקאים יפיל אותה. בארה"ב מתעניינים בכסף, בישראל בהתחשבנות פלילית אישית. בישראל אין אמון בהסדרים בגלל החשד התמידי שמקנן כאן שהתאגידים תמיד מרוויחים מפשעיהם ומחדליהם יותר ממה שישלמו בקנסות.

תגיות