אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תיקים באפילה: בריטניה עצרה פרסום מידע על "יום רביעי השחור" צילום: גטי אימג'ס, רויטרס

תיקים באפילה: בריטניה עצרה פרסום מידע על "יום רביעי השחור"

ממשלתה של תרזה מיי נמנעת מלפרסם ערב הברקזיט למעלה מ-100 מסמכים סודיים הקשורים ליצירת האיחוד האירופי. בין היתר, כלול בהם מידע על היום בשנת 1992 שבו יצא הליש"ט ממנגנון שער החליפין האירופי, מה שהוביל לקריסתו

29.12.2017, 18:29 | בלומברג
מבט אל העבר זיכרונות מ"יום רביעי השחור": לאן צועדים בריטניה והאיחוד האירופי? לפני 23 שנה נטשה בריטניה את מערכת קיבוע שערי החליפין, דבר ששיפר את מצבה הכלכלי; גם כעת, היציאה של בריטניה מהאיחוד האירופי מובילה לפיחות חד בשער הליש"ט, שמשפר את תנאי הסחר שלה - ואולם האי-ודאות לגבי הסכמי הסחר פועלת לכיוון ההפוך; ומה ההשפעה על ישראל? אורי טל טנא, 7 תגובותלכתבה המלאה

בעוד ראשת ממשלת בריטניה תרזה מיי מתכוננת לסבב הבא של שיחות הברקזיט עם האיחוד, ממשלתה נמנעה מלחשוף מסמכים סודיים הקשורים ליצירתו של האיחוד האירופי.

קראו עוד בכלכליסט

המסמכים משנת 1992 היו אמורים להתפרסם היום (ו') בגנזך הלאומי הבריטי, מכוח חוקי המדינה המאפשרים למסמכים ממשלתיים להיחשף לציבור. מתוך 495 תיקים ממשרד ראש הממשלה שתויקו תחת שנה זו, 114 לא פורסמו, ו-12 קשורים לדרמה שהתחוללה בבריטניה בימים שלפני הקמת האיחוד האירופי.

מרגרט תאצ מרגרט תאצ'ר. "האמינה שיש סכנה בחזרה על טעותו ההיסטורית של ווינסטון צ'רצ'יל" | צילום: אימג'בנק, gettyinages מרגרט תאצ

ממשלתה של מיי התמודדה עם רצף שערוריות סביב פרסום מידע רגיש הנוגע לברקזיט. בשבוע שעבר, לאחר חודשים ארוכים ששרים ניסו לשמור על המידע בסוד, פרסמה הממשלה הערכות לגבי השפעת הברקזיט על סקטורים שונים של הכלכלה הבריטית. המחוקקים ציינו כי המסמכים מכילים מעט מאוד חומר שלא ניתן למצוא כבר בוויקיפדיה.

מהקבינט הבריטי נמסר לבלומברג כי "התיקים לא הוסתרו בכוונה תחילה מהתקשורת" וכי 26 תיקים הקשורים לאיחוד האירופי נשלחו לגנזך במועד מאוחר מדי כדי שעיתונאים יוכלו לעיין בהם טרם פרסומם.

פקידי הקבינט הסבירו: "עלינו להבטיח שכל התיקים עוברים עיון והכנה קפדניים טרם העברתם, כך שלא יגרמו נזק לביטחון הלאומי או ליחסים שלנו עם מדינות אחרות, או יסגירו מידע אישי רגיש של אנשים שעודם בחיים".

המסמכים שכן פורסמו חושפים עד כמה ההדרה של בריטניה ממנגנון שער החליפין האירופי ב-1992 גרמה לשמרנים להפוך למתנגדיה של אירופה. ה-16 בספטמבר באותה השנה כונה "יום רביעי השחור" לאחר ניסיונה הכושל של ממשלת בריטניה לשמור את הלירה שטרלינג בתוך המערכת באמצעות העלאה חדה של שיעור הריבית.

בפגישת קבינט שהתרחשה שבוע אחרי אותו אירוע, ראש הממשלה דאז, ג'ון מייג'ור, אמר לקולגות שלו כי בתוך מפלגתו השמרנית מתחזקת ההתנגדות להסכם מאסטריכט – ההסכם שיצר את האיחוד האירופי. מסמכים שנחשפו כעת מראים כי בתחילת 1991, קודמתו בתפקיד, מרגרט תאצ'ר, הזהירה את מייג'ור מפני ערך גבוה מדי שיוצמד לליש"ט ביחס למארק הגרמני.

"היא האמינה שישנה סכנה בחזרה על טעותו ההיסטורית של ווינסטון צ'רצ'יל", נאמר במסמכים. ב-1925, צ'רצ'יל – אז שר האוצר בממשלת בריטניה – קיבע את הליש"ט ברמה שגרמה לדיפלציה, אבטלה ובסופו של דבר – לשביתה כללית במשק הבריטי.

מאז שנכנסה לתפקידה, הדגישה מיי במיוחד את הסכמי הסחר עם ארה"ב. אחד מהתיקים שנפתחו אתמול מציג 11 שנים של פגישות בין ראשי ממשלה בריטיים לבין נציגי מסחר אמריקאים. התיק כולל רק ארבעה מסמכים ואחד מהם מתאר כיצד תאצ'ר הייתה עסוקה מכדי לפגוש את האמריקאים.

תגיות