אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כיצד ניתן להימנע מפשיטת רגל? צילום: bigstock

כיצד ניתן להימנע מפשיטת רגל?

עסקים קטנים רבים ממהרים להגיע להליך של פשיטת רגל. אפשר להימנע מזה אם נותנים דגש על כמה נקודות חשובות. עו"ד משה שגב מסביר

07.01.2018, 09:30 | אלון דוד

כמו בשנים עברו, גם בשנת 2018 יפתחו עסקים רבים אולם מעטים מהם ישרדו. על פי ניתוח שערכה חברת CofaceBdi, עולה כי מספר העסקים שנסגרו בישראל בשנת 2017 שבר שיא והגיע ליותר מ-43 אלף בתי עסק שלא שרדו. תחומים שבלטו לרעה הינם: עבודות בנייה, הובלות והסעות, מסעדות ומינימרקטים.

כאשר משווים את מספר העסקים שנפתחו במהלך 2017 לאלה שנסגרו, רואים כי על כל 10 עסקים שנפתחו במדינת ישראל במהלך השנה - 9 נסגרו. מהן הסיבות לסגירת העסקים והאם יש דרך נכונה להתנהל על מנת שלא להגיע לפשיטת רגל? לצורך הבנת הנושא נעזרנו בעורך הדין משה שגב, מומחה בתחום פשיטות רגל וחדלות פירעון.

עו"ד משה שגב עו"ד משה שגב עו"ד משה שגב

"כאשר מגיעים אלי בעלי עסקים חדשים שכשלו ומעוניינים לפתוח בהליך פשיטת רגל, ניתן להצביע על חמש סיבות עיקריות אשר הובילו אותם למצב זה”, אומר עורך הדין שגב ומוסיף: “אם בעל עסק ייתן דגש לסממנים אלו, סביר להניח שיוכל להימנע מהליך של פשיטת רגל:

1. חוסר ידע ויכולת ניהולית – לא כל שף הוא גם מנהל טוב. רבים חושבים כי אם הם מומחים בתחומם יש ביכולתם לפתוח עסק עצמאי ולהצליח בזכות מומחיותם אך טעות בידם. על מנת להצליח כעסק יש למנות מנהל טוב אשר מבין בפן הניהולי של העסק וידאג לכך שהעסק יהיה רווחי.

2. תזרים מזומנים – הקמת עסק דורשת תזרים גדול של מזומנים, לפחות בתחילתו. לפני כל הקמת עסק חשוב לבדוק מהן מקורות המימון אשר יאפשרו לעסק לשרוד עד ש״יעמוד על רגליו״. בעלי עסקים רבים לא לוקחים תקופה זו בחשבון ולכן קורסים בתוך תקופה קצרה. כמו כן, יש להכין תוכנית עסקית המקיפה את נושאי הליבה (מיקום, מימון, פרסום, כוח אדם, בלאי, ביטוחים, ספקים, קהלי יעד מפולחים, תמחור, הוצאות תפעול, הגדרת יעדים אמפירית, נקודת האיזון וכיוצב'), ולהסתמך על הכנסות בצפי הפסימי והשמרני ביותר.

3. נטילת סיכונים – אנשים רבים המעוניינים לצאת לדרך עצמאית פועלים לצמיחה מהירה שתעשיר אותם, וכפועל יוצא חוטאים במינוף מופרז ובלתי אחראי. כולם חולמים על התוצאה אך רק מעטים מייחסים חשיבות לדרך ומתאזרים בסבלנות. צמיחה מלאכותית בעצימות גבוהה וחוסר הלימות למציאות, תכביד על העסק ותפגע ביציבותו.

4. חוסר שליטה על הגבייה – למשרדי הגיעה בעלת קייטרינג ממרכז הארץ ובפיה בקשה להתחיל הליך של פשיטת רגל. הקייטרינג הצליח לצבור חובות בהיקף של 200,000 שקלים בתוך שלושה חודשים ולדבריה אין לה מאין לשלם. כאשר עיינתי בדפי החשבונות של העסק, ראיתי תשלומים רבים שלא שולמו לה. לשאלתי מדוע הכספים לא הופקדו ענתה שרואה החשבון המליץ לאפשר לאותם לקוחות לשלם את חובם במסלול שוטף +90 ואף במסלול שוטף 120+. חשבון פשוט העלה כי ניתן לסגור את מירב החוב כאשר ייגבו הכספים, ורק חוסר שליטה על הגבייה והמלצה שגויה של רואה החשבון גרמו לה להיכנס לחוב גדול ולצבירת הרביות הכרוכה בו.

5. הלוואות בלתי מפוקחות – חייבים רבים נוטלים הלוואה מחוץ למסגרת האובליגו הבנקאי ועושים שתי טעויות עיקריות: ראשית, צורכים הלוואה ללא בדיקת יכולת הפירעון, מעשה המשול להדבקת פלסטר על איבר הזקוק לניתוח. שנית, פונים לחברות מפוקפקות המתמחות באמצעי גבייה יצירתיים.ככלל, חשוב מאוד לתכנן באופן מוקפד את ההתנהלות הכלכלית, לדעת מהן ההוצאות העתידיות ולבדוק את יכולת ההחזר החודשי שאחרת לא תהיה כל תועלת בהלוואה. כמו כן, לאחר שהכרעתם בנחיצותה של הלוואה זו, יש לפנות לחברות הפועלות ברישיון משרד האוצר ולא להתפתות לחברות אנונימיות המפרסמות פעילותן על סטיקרים בקרנות רחוב. לידיעתכם, ישנן חברות בעלות מוניטין רב בתחום ההלוואות החוץ בנקאיות שאף נסחרות בבורסה.

לסיכום, פשיטת רגל של אנשים המפעילים עסקים קטנים נפוצה מאוד בימינו. ישנם הרבה גורמים לכישלון כלכלי של עסק אולם תשומת לב לנקודות חשובות אלה, תאפשר התנהלות חכמה יותר והרחקת הסכנה של קריסת העסק. גם ייעוץ משפטי בזמן הנכון יכול לבלום את ההידרדרות הכלכלית, למנוע טעויות הרות גורל ולחסוך הוצאות מיותרות.

עו"ד משה שגב עוסק בניהול משברים כלכליים במגזר הפרטי והעסקי.

תגיות