אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המחקר שמסעיר את אסיה: סין החדירה אלפי סוכנים לאוסטרליה צילום: Yale University Press

המחקר שמסעיר את אסיה: סין החדירה אלפי סוכנים לאוסטרליה

פרופ‘ קלייב המילטון טוען כי הסוכנים הסינים חדרו לפוליטיקה, לאקדמיה, לעולם העסקים ואפילו לכנסיות באוסטרליה, אך מבקריו מאשימים אותו בגירוי פחדים עתיקים מ“פלישה אסייתית“ מתקרבת

02.03.2018, 19:49 | אופיר דור, בייג‘ינג

ספרו של האינטלקטואל האוסטרלי פרופ‘ קלייב המילטון עלה לכותרות הרבה לפני שהגיע בפועל אל מדפי החנויות. בנובמבר האחרון הודיעה הוצאת הספרים האוסטרלית הגדולה Allen and Unwin, שפרסמה את כל ספריו הקודמים של המילטון, כי היא מעכבת את פרסום ספרו החדש העוסק בהשפעה הסינית באוסטרליה. Allen and Unwin נימקה את ההחלטה בחשש לתביעה משפטית מצד סין או שליחים מטעמה. מאוחר יותר גם הוצאת הספרים של אוניברסיטת מלבורן סירבה לפרסם את הספר, כאשר לפחות בכיר אחד במוסד הזהיר כי הוצאתו לאור עשויה לעצור הגעת סטודנטים מסין ללימודים באוניברסיטה.

לאור הקשיים עלתה אפילו האפשרות כי הפרלמנט האוסטרלי בעצמו יוציא לאור באופן חריג את הספר הרגיש וכך יספק לו מטריית הגנה משפטית נגד תביעות. אולם לפני שהתקבלה החלטה סופית בנושא, הודיעה הוצאת ספרים אוסטרלית אחרת ”הארדי גרנט“ כי תיקח על עצמה את המשימה הנפיצה. הוצאת הארדי גרנט זכתה לפרסום בשנות ה-80 לאחר שהתגברה על ניסיונות סיכול מצד ממשלת בריטניה והוציאה לאור ספר זיכרונות נפיץ של קצין בסוכנות הביון הבריטית MI5.

פרופ פרופ' קלייב המילטון על רקע הספר | צילום: Yale University Press פרופ

 

בעלת ברית מסורתית של ארה“ב

באוסטרליה מתנהל בשנים האחרונות דיון ער סביב הנושא של השפעה סינית במדינה. אוסטרליה, בעלת ברית מסורתית של ארה“ב, ממוקמת בחצר האחורית של סין ולכן מהווה יעד אסטרטגי חשוב עבור סין המנסה לקרב אותה יותר אליה. באוסטרליה חיים גם 1.2 מיליון אזרחים בעלי שורשים סינים (מתוך כ-25 מיליון אזרחים בסך הכל), ו-130 אלף סטודנטים סינים לומדים באוניברסיטאות במדינה.

תחקירים עיתונאיים שבוצעו בשנים האחרונות במדינה הצביעו על כך שתומכי דמוקרטיה סינים ובני מיעוטים רגישים כמו מוסלמים אויגורים החיים באוסטרליה, נמצאים תחת מעקב ונלחצים לעיתים לסגת מפעילות נגד המפלגה הקומוניסטית הסינית. לנוכח החששות הוביל ראש ממשלת אוסטרליה מלקולם טרנבול בשנה שעברה חקיקת חוק שנועד להתמודד עם השפעות וריגול זר, אף כי הממשל לא הפנה בהקשר זה אצבע מאשימה ישירות כלפי סין.

אך המילטון, פרופסור לאתיקה ציבורית באוניברסיטת צ‘ארלס סטראט בקנברה, הולך רחוק יותר בספר שיצא לאור בסופו של דבר בסוף פברואר ונקרא ”פלישה שקטה: איך סין הופכת את אוסטרליה למדינת חסות“. המילטון טוען כי אלפי סוכנים מטעם סין חדרו לפוליטיקה, לאקדמיה, לעולם העסקים ואפילו לכנסיות באוסטרליה. בין הסוכנים: מיליארדרים סינים עם היסטוריה מפוקפקת, אנשי תקשורת וסטודנטים פטריוטיים. בדומה גם ראש ה-FBI האמריקאי כריס ריי האשים לאחרונה סטודנטים סינים בכך שהם אוספים מידע מודיעיני בארצות הברית עבור ממשלתם.

המילטון מגדיל וטוען כי סין מנהלת קמפיין שנועד לפגוע בריבונות האוסטרלית ולהפוך את אוסטרליה בסופו של יום למדינת חסות סינית. המילטון מונה בשמם 40 פוליטיקאים בעבר ובהווה שמשרתים לדעתו את האינטרסים הסינים, לעיתים ללא מודעות לכך. אחד הבולטים שבהם הוא שר החוץ האוסטרלי לשעבר בוב קאר שמונה לעמוד בראש מכון מחקר שהקים מיליארדר נדל“ן סיני, לכאורה בעל קשרים לשלטון הסיני.

גם חוקרים אוסטרליים ממוצא סיני מואשמים על ידי המילטון בכך שאיפשרו העברת מחקר בעל חשיבות לאומית באזורים רגישים כמו חלל, אינטיליגנציה מלאכותית ומדעי המחשב לצבא הסיני. המילטון מוסיף וטוען כי 37 אגודות של סטודנטים סינים הפועלות בקמפוסים באוסטרליה מנוהלות למעשה על ידי השגרירות הסינית במדינה. לפי המילטון, האגודות מפקחות כי התלמידים הסינים באוסטרליה ישמרו על רוח פטריוטית ופוגעות בחופש האקדמי באמצעות הגבלת הדיון בקמפוסים על נושאים רגישים כמו למשל עניין טיבט.

סין מאשימה את אוסטרליה בפרנויה

לצד העניין שמעורר הספר, רבים מבקרים בחריפות את המילטון על כך שהוא שב ומגרה פחדים ישנים שיש באומת המתיישבים האוסטרלית הלבנה מ“פלישה אסייתית“. לטענת המבקרים הפעילות הסינית לא שונה מזו של מדינות אחרות כמו ארה“ב ואפילו ישראל ששירותי הביון שלהן פועלים באוסטרליה. הפתרונות שמציע המילטון, טוענים המבקרים, כמו הפסקת המחקר המשותף עם סין בנושאים כמו אינטלגנציה מלאכותית קיצוניים בהתחשב בעובדה שכל שאר מדינות העולם כולל ארה“ב מקיימות קשרים דומים עם סין.

גם סין עצמה דחתה בתקיפות את הטענות והחששות האוסטרליים מפלישה הסינית וכינתה אותם ”היסטריה“ ו“פרנויה“. ”אוסטרליה צריכה לנטוש את מנטליות המלחמה הקרה ואת ההטייה האידאולוגית, לחדול מהערות לא אחראיות ולעבוד עם סין כדי לקדם יחסים חזקים ומוצקים על בסיס אמון הדדי, שוויון וטובות משותפות“, מסר משרד החוץ האוסטרלי בחודש שעבר.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
Australia is not Australia anymore
בביקור בתחילת השנה ראיתי והרגשתי את ההשפעה הסינית באוסטרליה. ההשפעה וההתערבות נמצאת בכל דרג של החיים. בפולוטיקה, חברה, כלכלה, עיתונות, תיירות וכו. אפשר כמעט לומר שאוסטרליה איבדה את הזהות שלה... זה מדאיג ,עצוב וצריך להדליק אור אדום למדינות אתרות שפותחות את הדלת להשפעה הסינית.
Joe  |  27.08.18
לכל התגובות