אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד החקלאות איים, והשדה הסולארי הגדול בארץ התכווץ צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

משרד החקלאות איים, והשדה הסולארי הגדול בארץ התכווץ

המשרד שלח מכתב אזהרה לעשרה מושבים בעמקים שבשטחם מנורה מבטחים אנרגיה אמורה להקים שדה סולארי, ובו איום להעברת הקרקע ל"משקים אחרים שמתפרנסים מחקלאות". בעקבות האיום הוחלט לצמצם את שטח הפרויקט בשליש

09.04.2018, 08:15 | ליאור גוטמן

התוכניות המבטיחות של משרד האנרגיה להגדיל את היקף ייצור החשמל ממתקנים סולארים, עברו צמצום של עשרות אחוזים על ידי משרד החקלאות. ממידע שהגיע ל"כלכליסט" מדובר בצמצום פרויקט ענק של מנורה מבטחים אנרגיה בעמקים מ־250 מגה־ואט בתוכנית המקורית לכ־170 מגה־ואט.

מנהל מחוז העמקים במשרד החקלאות ד"ר נתי גלבוע שלח לפני מספר שבועות מכתב אזהרה לשורת מושבים ובו הוא מתריע שקידום מיזמים לייצור חשמל ירוק אינם מקובלים על המשרד, שיעשה פעולות משמעותיות כדי למנוע את קיומו.

קראו עוד בכלכליסט

במכתב שהגיע לידי "כלכליסט" ונשלח למזכירות היישובים שבשדותיהם אמור לקום השדה הסולארי - אביטל, אדירים, ברק, גדיש, דבורה, מגן שאול, מיטב, מלאה, ניר יפה ופרזון - כותב גלבוע ש"הקמת שדה פוטו־וולטאי על גבי קרקע חקלאית, משמעותה שהקרקע החקלאית מיותרת עבורכם ובמקום לגדל עליה גידולים חקלאיים כמתחייב הנכם רואים בה נכס נדלני".

גלבוע נוקט במכתב גם לשון מאיימת כלפי היישובים המעורבים בפרויקט, וכותב כי "ברור כי אנו מתנגדים נחרצות למהלך שלכם ולכן ננקוט מספר פעולות: המחוז ימליץ על עצירת הפרוגרמה היישובית ואי־קידומה. כלומר לא תתבצע תוספת דונמים לנחלה כפי שתוכנן בפרוגרמה המועצתית. בנוסף המחוז ימליץ על העברת הקרקע הזמנית העודפת (מכל מושב שיש לו קרקע כזו) - למשקים אשר מתפרנסים מחקלאות וזקוקים לעוד קרקע". משרד החקלאות סיכם כי "אנו כבר התחלנו בפעולות הנ"ל וננקוט בהמשך עוד צעדים בכדי למנוע מתוכניותכם להתממש".

יובל שטייניץ שר האנרגיה , צילום: עמית שעל יובל שטייניץ שר האנרגיה | צילום: עמית שעל יובל שטייניץ שר האנרגיה , צילום: עמית שעל

בעקבות ההתנגדות ישבו לפני חופשת הפסח גורמים ממשק החשמל עם משרד החקלאות והסכימו לקדם את הפרויקט בשל חשיבותו, אולם השטח שיוקדש אליו ייקטן ב־30 עד 40 אחוז וההספק הסופי ינוע סביב 165 מגה־ואט עד 175 מגה־ואט. הנימוק הרשמי לצמצום הוא "מצוקת קרקעות חקלאיות בצפון הארץ".

הפרויקט בחבל תענך אמור להיות הגדול ביותר בישראל. בדצמבר האחרון חשף "כלכליסט" ששר האנרגיה יובל שטייניץ העביר לשרי הממשלה טיוטת הצעת מחליטים להקמת שדה סולארי בשטחי מושבים בחבל תענך בין עפולה לבית שאן, שילוב קרקעות של שמונה יישובים בהשקעה של 800 מיליון שקל עד מיליארד שקל.

מי שאמור לממן את הפרויקט היא חברת מנורה מבטחים, שהחלה בהערכות לקידום סטטוטורי של המתקן, ואף חתמה באוקטובר האחרון על הסכם שיתוף פעולה להקמת קרן השקעות בתחום האנרגיה הסולארית בישראל עם חברת Canadian Solar, אחת החברות הגדולות והמובילות בעולם בתחום זה.

הפרויקט בחבל תענ"ך אמור להיות שדה בהספק של עד 250 מגה־ואט, הספק ייצור ששקול לכ־2% מכוח הייצור של חברת החשמל. מדובר בפרויקט ייצור החשמל הסולארי שגדול פי חמישה מהשדה הגדול ביותר שפועל כיום בישראל - פרויקט חלוציות של אנלייט בהיקף של 55 מגה־ואט על 1,000 דונם.

עם הקמתו בתחילת העשור הבא הוא אמור לקדם את ישראל ליעד הממשלתי לפיו עד שנת 2030 סך ייצור החשמל הירוק יגיע לרף של כ־17% מכלל התפוקה הארצית.

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה כי "הקרקע החקלאית במדינת ישראל מצומצמת בהיקפה במיוחד בצפון הארץ. המשרד קורא לקידום פתרונות להפקת אנרגיה סולארית גם על גבי גגות ובבריכות דגים".

לדברי המשרד, בעקבות חשיבות הנושא הובהר למושבים שלא תרשם התנגדות למיזם, והוא עשוי להפוך ל"פיילוט לשמירה על הקרקע החקלאית". לכן, המשרד מסכם, הפרויקט עומד בכללים ויקודם עקרונית ובתמיכת המשרד, אולם "עם זאת המשרד ישקול את פריסת החלופות ואת צמצום שטחן במסגרת תהליך התכנון במוסדות התכנון".

קבוצת מנורה מבטחים סירבה להתייחס לצמצום המיזם, ומסרה כי: "אנו מברכים על שיתוף הפעולה המוצלח עם משרד החקלאות ומשרדים נוספים, גופים ציבוריים והמועצה האזורית גלבוע".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
שדות סולריים על אדמה חקלאית
מדובר בשערוריה לאומית שלא תאמן, פעם נלחמנו על כול רגב אדמה חקלאית, היום החקלאים רוצים רק להרוויח בלי לעשות כלום ומוכנים להפוך את השדות הירוקים לתעשייה של פלסטיק ומתכת, בנגב מדרום לב"ש יש שטחים עצומים ללא שימוש שהבדואים משתלטים עליהם, רק עם אדמות אלו ניתן להפיק חשמל לכול צרכי המדינה ועוד יישאר עודף, לעצור מיד את האסון בצפון....
שי  |  09.04.18
4.
המושבים והקיבוצים הם בעיקרו של דבר שכונות וילות
מעטים עדיין עובדים בחקלאות וגם אלה מבוגרים שמעסיקים תאילנדים. לענייננו יש הרבה נדל״ן מבוזבז. ישראל לא צריכה שכונות וילות כי אין מספיק קרקע ולכן הממשלה צריכה לפנות מושבים וקיבוצים תמורת תשלום הוגן ובמקומם לכונן חוות, מפעלים ושדות סולאריים.
הנדל״ניסט  |  09.04.18