אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלמנתו ובנו של פואד נלחמים על הכסף שהמשטרה תפסה צילום: שאול גולן

בלעדי לכלכליסט

אלמנתו ובנו של פואד נלחמים על הכסף שהמשטרה תפסה

בנימין בן אליעזר החזיק בכספת בבנק דיסקונט בירושלים 575 אלף דולר, שלכאורה הגיעו מתשלומי שוחד. אלמנתו דולי ביקשה לקבל את הסכום לידיה, אולם בקשתה עוררה את עניינו של אופיר, בנו מנישואיו הראשונים, שטוען כעת כי הכסף שייך לו

09.05.2018, 06:50 | תומר גנון וזוהר שחר לוי

קרב ירושה במשפחתו של השר המנוח בנימין (פואד) בן אליעזר. אלמנתו דולי (דרורה פאני) ובנו מנישואיו הקודמים אופיר מנהלים מאבק משפטי על 575 אלף דולר שנתפסו בכספת שהייתה שייכת לבן אליעזר האב במהלך החקירה הפלילית נגדו בחשד לקבלת שוחד וביצוע עבירות מס.

לטענת אופיר, המתגורר בפלורידה שבארה"ב, ניסיונה של האלמנה לקבל את הכספים הוא "ניסיון פסול בלשון המעטה הרבה לזכות במחטף בזכויות או בכספים שאינם משלה ושאין לה בהם כל זכות - בטח לא זכויות בלעדיות".

קראו עוד בכלכליסט

הסכסוך בין השניים נחשף במסגרת תגובה שהגיש בשבוע שעבר אופיר בן אליעזר בתיק הפלילי שעדיין מתנהל נגד מי שמואשמים במתן שוחד לאביו: אנשי העסקים אברהם נניקשווילי ורוי מוצפי.

אופיר בן אליעזר אופיר בן אליעזר אופיר בן אליעזר

כפי שפורסם לראשונה ב"כלכליסט", בערב ליל הסדר פנתה דולי בן אליעזר לבית המשפט המחוזי בתל אביב, שבו מתנהל התיק הפלילי, בדרישה לשחרר לידיה נכסים שנתפסו על ידי המשטרה ורשות המסים במהלך החקירה. מדובר בעיקול על חלקו (50%) של בן אליעזר בפנטהאוז יוקרתי ברחוב הארון־א־רשיד ביפו, שמעורך ב־9 מיליון שקל. עוד נתפסו 575 אלף דולר במזומן, שאותם החזיק בן אליעזר בכספת בסניף בנק דיסקונט בירושלים. בסך הכל, אלמנתו טוענת כי רכוש בשווי של כ־6.5 מיליון שקל שייך לה.

במסגרת כתב האישום שהוגש נגד בן אליעזר בדצמבר 2015, נציגי הפרקליטות כתבו כי בכוונתם לחלט את הרכוש אם בן אליעזר יורשע. אלא שלטענת האלמנה, המיוצגת על ידי עו"ד מירב לוי, ההליך נגד בן אליעזר נפסק כשהוא נפטר לפני כשנתיים. "כעת לא ניתן למצות את הדין עם המנוח ולפיכך לא ניתן לחייב את אלמנתו לשאת בעונש. הכספים הנ"ל נחוצים לאלמנה לצורך מחייתה והמשך תמיכה בביתם המשותפת המתגוררת עמה", כתבה עו"ד לוי והוסיפה כי כרעייתו של בן אליעזר, היא "מלכתחילה הבעלים של מחצית מהכספים שנתפסו בביתה שלה".

הביקור שהדליק את הבן

דולי בן אליעזר לא רק כתבה לבית המשפט, אלא גם התייצבה לדיון סיכומים בעל פה שנערך לפני כשבועיים בפני השופט בני שגיא. שם, חזרה בן אליעזר על בקשתה, אולם השופט שגיא הודיע שדיון בבקשה כזאת, ככל שיהיה בו צורך, רלבנטי יותר רק לאחר הכרעת הדין.

בנימין בן אליעזר , צילום: ישראל הדרי בנימין בן אליעזר | צילום: ישראל הדרי בנימין בן אליעזר , צילום: ישראל הדרי

בכך, התייחס השופט להליך המשפטי נגד נניקשווילי ומוצפי. אם השניים יורשעו במתן שוחד לבן אליעזר, המדינה תוכל להעלות דרישות חילוט לגבי הכספים שאלמנתו מבקשת.

כעת מתברר כי התייצבותה של דולי בבית המשפט היא זו שעוררה את אופיר בן אליעזר לפעולה. כך עולה מבקשה שהגיש באמצעות עו"ד דיב תלחמי לבית המשפט, שבה ביקש לקבל לידיו את כל חומרי החקירה שהוגשו בתיק הפלילי, כדי "להעלות את טיעוניו בפני בית המשפט בכל הקשור לכספים התפוסים". במסגרת בקשה זו, אופיר בן אליעזר חשף את המחלוקת שלו עם דולי, שלשיטתו אינה זכאית לקבל את הכספים.

לדברי בן אליעזר הבן, הסכום שייך לו באופן בלעדי. "למיטב הידיעה, הבהיר אביו כי מהכספים התפוסים, רק 52.5 אלף דולר שייכים לו ואילו היתרה בסך 522 אלף דולר שייכים לאופיר", נכתב בבקשה של הבן.

אלא שלטענת אופיר בן אליעזר, סכום זה נמוך מהסכום שמגיע לו. "לפי חישוביו, במרוצת שנים רבות הוא הזרים לידי אביו סכום גדול יותר מהסכום הכולל של הכספים התפוסים. אילו היה נשמר, הוא היה אמור להסתכם בכ־900 אלף דולר".

הבקשה של בן אליעזר הבן שומרת ברוב חלקיה על לשון מאופקת, אולם עולה ממנו נימה של זעם של הבן כלפי האלמנה. "נהיר כי בבקשותיה של האלמנה עסקינן בניסיון פסול בלשון המעטה הרבה לזכות במחטף בזכויות או בכספים שאינם משלה, שאין לה בהם כל זכות, ולבטח לא זכויות בלעדיות. חמורה מזו, וכפי שבוודאי ידוע לכל, אין לה זכות עמידה בפני ביהמ"ש נכבד זה".

"ניסיון היורשים פסול"

מנהלי העיזבון של בנימין בן אליעזר עוה"ד ורדה חקלאי ואסף לאור מסרו: "הכספים הם חלק מנכסי העיזבון. כל ניסיון של היורשים לנכס כספים אלה פסול וחותר תחת ניהול העיזבון. טענת אופיר בן אליעזר לזכויות בכספים נדחתה בהסכמה על ידי בית המשפט לענייני משפחה בהליך שהתקיים עוד בחייו של המנוח. אין לו כל זכות בכספים, אלא כיורש בהתאם לחלקו. בכל הנוגע לטענת אלמנתו, בשל חובות מס שלה ושל המנוח עוקלו הכספים על ידי רשות המסים בהליך שעודנו מתנהל בפני בית המשפט. בנסיבות אלה, אין לה כל זכות בכספים אלא לאחר תשלום חובותיה לרשות המסים ובהתאם לחלקה כיורשת".

שני הנאשמים האחרונים ממתינים להכרעה

מה נותר מפרשות בן אליעזר

בעוד כמה חודשים, זמן קצר לאחר פגרת הקיץ של בית המשפט, יקריא שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב בני שגיא את הכרעת הדין בפרשת בנימין (פואד) בן אליעזר. מכתב האישום המקורי, שכלל שישה נאשמים, נותרו כעת שניים בלבד: אנשי העסקים אברהם נניקשווילי ורוי מוצפי, הנאשמים במתן שוחד.

בכתב האישום המקורי, שהוגש בדצמבר 2015, נכללו בן אליעזר, נניקשווילי ומוצפי לצד ג'קי בן זקן, צ'רלי יהודה ומנהלת לשכתו לשעבר של בן אליעזר איילת אזולאי. האישום כלל חמש פרשיות שונות וייחס למעורבים עבירות שוחד, איסור הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים ועבירות מס.

האישום התייחס לשנים 2007‑2014, שבהן כיהן בן אליעזר כחבר כנסת וכשר. לפי האישום, בן אליעזר דרש וקיבל כסף בעד פעולות הקשורות בתפקידיו מאנשי עסקים שונים ובכספים אלה רכש, בין היתר, נדל"ן. לשיטת הפרקליטות, בן אליעזר המיר מט"ח בשווי מאות אלפי דולרים, לא דיווח על כך ואף פעל להסוות ולהסתיר את ההמרה. את הכספים, נטען באישום, החזיק בכספות בביתו ובבנק. עוד נטען כי בן אליעזר מסר הצהרות הון כוזבות ליו"ר הכנסת ולא הגיש דוחות לרשות המסים. בן אליעזר נפטר באוגוסט 2016, פחות משנה לאחר הגשת האישום. מותו הביא למחיקת שמו מהאישום והפסקת ההליכים.

ההליך הפלילי הנוגע לאזולאי הסתיים בפברואר 2017 במסגרת הסדר טיעון, שבו הודתה והורשעה במרמה והפרת אמונים. בן זקן הורשע בפרשה בספטמבר 2016 במסגרת הסדר טיעון שבו הודה בעבירות הפרת אמונים. גם יהודה הגיע להסדר טיעון, שבו הודה בהלבנת הון. כעת, כאמור, רק האישום נגד נניקשווילי ומוצפי ממתין להכרעה.

 

מעורך דינו של אופיר בן אליעזר, דיב תלחמי נמסר: "למרבה הצער, תגובתם של מנהלי העיזבון נגועה בכשלים מהותיים, ובחלקה אף מהווה הטעיה בוטה, לרבות תגובתם כי טענתו של אופיר לגבי זכויותיו בכספים התפוסים על-ידי המדינה נדחתה בהסכמה. נהפוך הוא, טענתו של אופיר קיבלה אישור מפורש מאביו המנוח, אשר הכיר בזכותו של אופיר לפעול לקבלת הכספים האמורים מהמדינה. על סמך זאת, במסגרת אותו הליך (בו היה אופיר מיוצג על-ידי עורכי-דין אחרים) הוסכם על דחיית התביעה בהסכמה, מכאן שהתביעה היא שנדחתה, ולאו דווקא טענתו של אופיר.

"זאת ועוד, בתגובתם מערבבים מנהלי העיזבון מין בשאינו מינו, מאחר ובכל הקשור בענין הכספים האמורים, אין כל קשר או דמיון בין בקשתו של אופיר לזו של האלמנה. כפי שכבר הבהרנו, בקשתו של אופיר הוגשה בהיותו 'טוען לזכות', ואף ללא קשר להיותו אחד היורשים של פואד ז"ל, בעוד שלא רק זו שלאלמנה אין כל זכות בכספים האמורים, אלא שאף אין לה זכות עמידה בפני בית המשפט הנכבד. הוא הדבר גם לגבי העיזבון, מאחר ואין לו מלבד מה שפואד ז"ל הותיר, וכאמור, פואד ז"ל אישר את טענת אופיר לגבי הכספים האמורים. בכך אישר כי מדובר בכספים השייכים לאופיר, ולאו דווקא לו. מכאן שאין מדובר בכספים השייכים לעיזבון, והעיזבון אף מנוע מלטעון כל טענה לגביהם".

תגיות