אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל יקל בדרישות ההון של בנק מזרחי טפחות - אם יאושר המיזוג עם אגוד צילום: עמית שעל, ועד בנק אגוד

בנק ישראל יקל בדרישות ההון של בנק מזרחי טפחות - אם יאושר המיזוג עם אגוד

במכתב ששלח בנק ישראל לרשות הגבלים עסקיים הבהיר כי אם מזרחי יחצה את נתח השוק למעל 20% לא יחולו עליו מגבלות הון מחמירות

08.05.2018, 20:54 | רעות שפיגלמן

ממכתב שנתקבל היום (ג') ברשות ההגבלים מראשת הפיקוח על הבנקים, חדוה בר, עולה כי מוכנה להקל בדרישות ההון של בנק מזרחי טפחותלאחר המיזוג עם אגוד - ככל שהדבר יידרש.

קראו עוד בכלכליסט

כיום לאומי ופועלים הם שני הבנקים הגדולים הריכוזיים במערכת ולכל אחד מהם נתח שוק גבוה מ-20% - לפועלים נתח של 29% וללאומי 28.8%. ברשות ההגבלים ביקשו לדעת מה יקרה במצב בו מזרחי הממוזג יחצה את רף ה-20% משום שלחששם יש בדבר כדי לפגום ביכולת התחרות.

על פי ההערכות למזרחי יהיה נתח שוק של 18.7% ביום שאחרי המיזוג. ככל שיצמח במהלך הזמן ייתכן כי יחזיק בנתח שוק מעל 20% ובמצב כזה יידרש לרתק יותר הון בצד למקרי חירום. במקרה כזה, הבנק יידרש לרתק 10% במקום 9% - דבר שיוריד את ההון הפנוי שלו להעמדת אשראי. תשובת המפקחת היא שאם וכאשר מזרחי הממוזג יעמוד על נתח של 20% הרי שניתן לבצע הקלות שונות כמו העלאת הרף מ-20% ל-25%.

מימין מנכ"ל בנק אגוד ישראל טראו ומנכ"ל בנק מזרחי טפחות אלדד פרשר, צילום: עמית שעל, ועד בנק אגוד מימין מנכ"ל בנק אגוד ישראל טראו ומנכ"ל בנק מזרחי טפחות אלדד פרשר | צילום: עמית שעל, ועד בנק אגוד מימין מנכ"ל בנק אגוד ישראל טראו ומנכ"ל בנק מזרחי טפחות אלדד פרשר, צילום: עמית שעל, ועד בנק אגוד

גורמים במערכת הפיננסית מעבירים ביקורת על כך וטוענים שמדובר בתפירה לצורך המיזוג, שכן עולה התהייה מדוע ההקלות לא ניתנות כבר כיום? 

בבנק ישראל מסבירים שלא כל 'שני וחמישי' מכריזים על שינוי ולראיה השינוי האחרון שהגדיר את הרף של 20% בוצע בשנת 2012 בהפקת לקחים מהמשבר הפיננסי של 2008.

בתוך כך ל"כלכליסט" נודע כי היום נדחה הדד-ליין להכרעה במיזוג: במקום ה-17 למאי סוכם בין הצדדים להאריך המועד עד סוף חודש זה. אמנם לא מדובר בדחייה ראשונה, אך זו דחייה לפרק זמן קצר נוסף של שבועיים ימים. זאת על רקע צרכים של הצדדים להבהיר נקודות נוספות.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
רגולטורית אובססיבית
לא הגיוני האובסססיה של בר . המומנה רואה את הקושי במיזוג והיא באובססיה לסגור את הבנק גם במחיר של לוותר על עקרונות של יציבות הבנקים בישראל. היא נותנות הקלות הוניות לבנק שמודה שביצע פעילות עבריינית ונקנס במאות מיליונים. צריך להיות בדיוק הפוך הוא צריך לקבל הקשחת דרישות רגולטוריות ודרישות הון
חדווה  |  09.05.18
10.
הטרגדיה של העובדים
הבעיה הבסיסית היא שבנק אגוד אינו יעיל - כך מראים הדוחות הכספיים שלו. משום כך הבעלים אינם קוצרים דיבידנדים מהבנק. מאותה סיבה גם לא קיים לבנק אגוד קונה שמוכן גם לשלם מחיר סביר וגם להשאיר אותו כגוף עצמאי. לכן הבעלים נואשים להוציא לפועל את עסקת המיזוג. הטרגדיה היא שאם עסקת המיזוג תצא לפועל מאות מעובדי בנק אגוד יאבדו את פרנסתם. המדינה יכולה למנוע את עסקת המיזוג, אבל אז הבעלים ירצו לפרק את בנק אגוד, דבר שיפגע בעובדים אפילו יותר. המדינה יכולה למנוע גם את הפירוק, ובכך לגרום לכך שבנק אגוד יישאר גוף עצמאי. אבל במקרה כזה בנק אגוד יצטרך לעבור תהליכי ייעול שגם הם יכאיבו מאוד לעובדים. כמו כן במקרה כזה הבעלים יצטרכו להכניס יד לכיס ולהזרים לבנק אגוד הרבה כסף. זה יגרום לבעלים לפטר עובדים בעסקים אחרים שבבעלותם. כלומר, כך או אחרת, עובדים שנאבקים לפרנסת משפחותיהם ישלמו את מחיר חוסר היעילות של בנק אגוד, וזאת טרגדיה.
לב  |  09.05.18
לכל התגובות