אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סערת עפרה ברכה הועילה: הממשלה צפויה לאשר ביום ראשון שינוי באופן בחירת נציב שירות המדינה צילום: אלכס קולומויסקי, לשכת רואי חשבון בישראל

בלעדי לכלכליסט

סערת עפרה ברכה הועילה: הממשלה צפויה לאשר ביום ראשון שינוי באופן בחירת נציב שירות המדינה

הצעת מחליטים שתגיע לאישור הממשלה מאמצת את הנחיות שופטי בג"ץ בהסדרת הליך בחירת נציב שירות המדינה. בין השינויים המהותיים: התכנסות הוועדה המייעצת לבחירת המועמדים תהיה חובה ולא רשות

10.05.2018, 10:43 | אדריאן פילוט

ממשלת ישראל צפויה לאשר ביום ראשון שינוי בשיטת בחירת נציב שירות מדינה, כך עולה מהצעת מחליטים שהגיעה ל"כלכליסט". במצב הדברים היום הממשלה בוחרת את הנציב ללא צורך במכרז. לפני שני עשורים, החל נוהל חדש והוחלט על הקמת "הועדה המיוחדת למתן חוות דעת על המועמד לתפקיד נציב שירות המדינה". לוועדה אין סמכות לבחור את הנציב, אך היא יכולה לפסול או לאשר את זהותו של המועמד. עד היום הוועדה לא קיבלה מעמד רשמי והתכנסותה היתה בגדר רשות. על פי הצעת המחליטים תקבל הוועדה מעמד רשמי והתכנסותה תהיה בגדר חובה. 

המהלך להסדרת בחירתו של נציב שירות המדינה מגיע לאחר חשיפת כשלים שנפלו בהליך בחינת המועמדת לתפקיד נציבת שירות המדינה, עפרה ברכה. בעקבות חשיפת הפגמים שנפלו בוועדה האחרונה שצפויה לאשר את מינויה של ברכה כנציבה. הוועדה אף נפסלה על ידי בית המשפט.

נזכיר כי השבוע, שלושה שופטי בג''ץ קיבלו בפועל את טענות ד''ר רפי נץ צנגוט, וקבעו כי שני החברים המרכיבים את הוועדה לבחינת כישוריה של נציבת שירות המדינה - נגה קינן ואריה בר, נבחרו באופן פסול ועליהם לעזוב את הוועדה. החלטתם של השופטים פוגלמן, ברק-ארז וברון קובעת גם כי הוועדה, בראשות השופט בדימוס חנן אפרתי, שהיתה אמורה להמליץ על מועמדותו של ראש הממשלה, עפרה ברכה לתפקיד, חייבת להתחיל את עבודתה מחדש. החלטת בג''ץ הגיעה אחרי שפרקליטות המדינה - שלא מכירה בעובדה שנפלו פגמים במינויה של בר וקינן - הסכימה להחליפם אך "מטעמיים מעשיים".

מימין: בנימין נתניהו עפרה ברכה. הסערה סביב מינויה הובילה לדיון בשינוי שיטת בחירת הנציב, צילום: אלכס קולומויסקי, לשכת רואי חשבון בישראל מימין: בנימין נתניהו עפרה ברכה. הסערה סביב מינויה הובילה לדיון בשינוי שיטת בחירת הנציב | צילום: אלכס קולומויסקי, לשכת רואי חשבון בישראל מימין: בנימין נתניהו עפרה ברכה. הסערה סביב מינויה הובילה לדיון בשינוי שיטת בחירת הנציב, צילום: אלכס קולומויסקי, לשכת רואי חשבון בישראל

"הוועדה בהרכבה החדש תקיים את הליך העבודה מראשיתו ותגבש את חוות דעתה על אודות המועמדת שעמדה לבחינת הוועדה בהרכבה הנוכחי או מועמד אחר כפי שיונח לבדיקתה", כתבו שופטי בג"ץ. עוד עולה מדבריהם כי הוועדה החדשה רשאית גם לבחון מועמדים נוספים שאינן עפרה ברכה.

שופטי בג''ץ גם "עוקצים" את המשיבים (ראש הממשלה, היועץ המשפטי לממשלה וממלא מקום נציב שירות המדינה) ומביעים את מורת רוחם על הליקויים הקשים שנפלו בבחירת אותם חברים וגררו אותם לבית המשפט. "לא ראינו ליתן הנחיות בהתייחס לפעולתם העתידה של המשיבים, וחזקה עליהם כי יפעלו לפי אמות המידה הקבועות במשפט המנהלי".

בפסק הדין שניתן השבוע כותבים השופטים מפורשות כיצד יש לקיים את ההליך בעתיד הקרוב: "שני נציגי ציבור ייבחרו לפי סבב בחירת נציגי הציבור לוועדות המינויים בנציבות. מתכונת פעולה זו תובא לאישור הממשלה, ובכפוף ולאחר קבלת החלטת ממשלה כאמור, תמסור נציבות שירות המדינה ליועצת המשפטית למשרד ראש הממשלה את רשימת נציגי הציבור ואת זהות נציגי הציבור שכיהנו בוועדות המינויים האחרונות, על מנת שהלשכה המשפטית במשרד ראש הממשלה תיצור קשר עם נציגי הציבור הבאים בתור לבירור נכונותם ויכולתם לשמש בוועדה." נזכיר כי בבחירתם של קינן ובר נפלו פגמים שהוגדרו כמהותיים".

הלכה למעשה, הממשלה אימצה את פס''ד הזה וכעת הטמיעה אותו בהצעת המחליטים.

נתניהו בחר לפני שמונה חודשים בעפרה ברכה, מנהלת לא בכירה במשרד הפנים, אך בחירתה עוררה ביקורת קשות ביותר לא רק עקב היעדר כישוריה אלא בעיקר על רקע קשריה: ברכה היא גם אמה של אחת מהמזכירות הקרובות בלשכתו של נתניהו- שני ברכה, הנחשבת ל"רלשית" של ראש הממשלה וקרובה גם לרעייתו. ולא פחות חשוב: ברכה היא אחותה של רונית לוגסי, עובדת בכירה ומהותיקות בלשכתו של נתניהו, בתפקיד שנחשב לרגיש. עם הודעת בחירתה נחשפו גם ביקורות לא מחמיאים של מבקר המדינה על עבודתה של ברככה בתפקידה הנוכחית.

בסוף פברואר האחרון נחשף באתר "כלכליסט" כי באופן מפתיע וכמעט תקדימי, הוציאו שופטי בית המשפט העליון צו ביניים לוועדה לבחינת כישוריה של נציבת שירות המדינה, על רקע שורה ארוכה של פגמים שנמצאו בעבודת הועדה. לפי התכנון המקורי, הועדה היתה צריכה לקיים בסוף פברואר את מפגשה האחרון והמסכם, ולקבוע כי אין מניעה למנות את ברכה על רקע כישוריה וטוהר מידותיה. בסוף החודש יצוין שנה שלמה של נציבות שירות המדינה ללא נציב של קבע- אירוע חסר תקדים בתולדות המדינה .

תגיות