משפט שדה
המחלוקת על שלמה המלך
נשיאת העליון ושרת המשפטים חלוקות ביניהן על כשירותו השיפוטית של שלמה המלך, וספק אם היה צולח את הוועדה לבחירת שופטים
1. נזכרו להשמיע קול: עורכי הדין ירדו מהגדר ונעמדו לצד חיות במאבק נגד ההתגברות
בשבוע שעבר התגברה הדמוקרטיה הישראלית על פסקת ההתגברות. לפחות זמנית, לפחות על נוסחת סמוטריץ' שעברה בוועדת שרים לענייני חקיקה.
קראו עוד בכלכליסט
למי תודה ולמי ברכה? למחלוקות הפוליטיות בין השותפים הקואליציוניים, לעמדה הנחושה של נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות וגם לעורכי הדין שסוף סוף השמיעו קול. ראש לשכת עורכי הדין אפי נוה ירד מהגדר ותפס צד. ייתכן שבעתיד ישוב ויתמוך בגרסה אחרת של התגברות, אולי במסגרת חוק יסוד: החקיקה, שתציע בת־בריתו שרת המשפטים איילת שקד. בינתיים הוא נגד.
במקביל התאחדו בכירי עורכי הדין בישראל וחתמו על עצומה נגד ההתגברות. יזם אותה עו"ד נדב ויסמן ממשרד מיתר, שכבר גויס, למילואים, להגנת הדמוקרטיה הישראלית במסגרת שירותו כתובע במשפטו של אלאור אזריה. עורכי הדין נחלקים בגדול בין "אזרחיים" ל"פליליסטים". אחד הבכירים, לא חשוב מאיזו עדה, הסב את תשומת ליבי למיעוט הפליליסטים ברשימה: "הם חייבים יותר להיזהר כי בעתיד, מי יודע, חלק מתומכי הפסקה ייהפכו ללקוחות שלהם". פרשנות סמויה לדברים: יש מתאם מסוים בין המבקשים לקצץ בכוחה של מערכת המשפט לבין אלה שעלולים להיות מובאים בפניה.
2. קרב ראש בראש: חיות ושקד מתווכחות על חוזקה של הדמוקרטיה הישראלית
נשיאת בית המשפט העליון זכאית לקרדיט על עמדתה הנחושה. לרגע היא לא מצמצה ולא נגררה לפשרות ומשא ומתן לריכוך הפסקה, לדיון על מספר חברי הכנסת שיוסמכו להתגבר או מספר השופטים שיוסמכו לבטל חוק בלתי חוקתי.
חיות ושקד התייצבו בשבוע שעבר בבית הנשיא לטקס השבעת שופטים. השתיים הציפו את המחלוקת ביניהן בקול צלול וברור. והמחלוקת היא לא רק על פסקת ההתגברות, אלא בעיקר על משמעותה — עוצמת הפגיעה בדמוקרטיה הישראלית. חיות רואה בפסקת ההתגברות "ביטול ההגנה החוקתית על זכויות האדם. עצם חקיקתה יכתים את מפעל החוקה הישראלי שטרם הושלם, ייצור כאוס חוקתי ויהפוך את ההגנה החוקתית שהוקנתה לזכויות האדם בישראל במסגרת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו לכלי ריק". שקד לעומת זאת גימדה את חששות חיות: "חייזר שינחת כאן עלול להאמין שהדמוקרטיה הישראלית כה שברירית עד שהיא קורסת ברגע אחד. האינפלציה של ההודעות על מות הדמוקרטיה הפכה לאבסורד. צר לי לאכזב את המספידים, אך צאו החוצה והביטו, הדמוקרטיה הישראלית חיה ונושמת ובועטת וחזקה יותר מכל מבקריה ומכל מספידיה".
3. חותך בבשר החי: גזירת שלמה המלך לחתוך את התינוק: משפט או ניסוי פסיכולוגי?
שקד וחיות חלוקות לא רק על כשירותו של דוד (האן) אלא גם על שלמה (המלך) שלא ברור אם היה עובר את הוועדה לבחירת שופטים. בטקס ההשבעה שיבחה שקד את האינטואיציות השיפוטיות שגילה שלמה במשפט שתי הנשים שתבעו לעצמן את התינוק החי. "שלמה הקשיב לנשים, הבחין בדקויות, הפעיל יצירתיות וחשף את דוברת השקר", אמרה.
חיות, לעומתה, לא ממש התלהבה מהצעת המלך לחתוך לשניים את התינוק. שלמה, לטענתה במאמר שפרסמה לאחרונה, לא קיים משפט אלא ניסוי פסיכולוגי שהצליח, ובאותה מידה היה יכול להיכשל. למשל אם שתי האימהות היו נוקטות עמדה זהה: לחמול או לחתוך את התינוק. באמצעות הפרשן המקראי "הציץ אליעזר" היא מסבירה את עדיפותם של דיני הראיות על האינטואיציה האנושית. הפרשה, לטענתה, מחדדת את הלקח ששלמה לא עשה את המצופה ממנו כשופט והסתכן בהטיית דין. הוא צדק, אבל רק בגלל ההתערבות האלוהית שקשה לסמוך עליה בימינו.
9 תגובות לכתיבת תגובה