אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסוללות לרכב חשמלי ועד לקסדה שתשקם משותקים: מפת ההשקעות של רומן אברמוביץ' צילום: איי אף פי

מסוללות לרכב חשמלי ועד לקסדה שתשקם משותקים: מפת ההשקעות של רומן אברמוביץ'

המיליארדר הרוסי שעלה אתמול לישראל משקיע ב־12 סטארט־אפים. את יומו הראשון בארץ החל בביקור במשרדי סטורדוט בהרצליה

30.05.2018, 06:57 | מאיר אורבך

האוליגרך הרוסי רומן אברמוביץ', שמחזיק בבעלותו, בין היתר, בקבוצת הכדורגל האנגלית צ'לסי, הגיע אתמול לישראל במטוסו הפרטי. בניגוד לביקורים קודמים, הפעם אברמוביץ' הגיע כדי להישאר. אברמוביץ' עשה עלייה וכעת הוא תושב ישראל. עד כה התגורר אברמוביץ' בלונדון, אך הוא נאלץ לעזוב את בריטניה משום שהשלטונות לא חידשו את ויזת המשקיע שלו, ושל משקיעים רוסים נוספים, ככל הנראה על רקע ניסיונות החיסול של המרגל הרוסי סרגיי סקריפל על אדמת בריטניה.

קראו עוד בכלכליסט

לאחר הנחיתה הגיע אברמוביץ' למשרדי הסטארט־אפ הישראלי סטורדוט שממוקמים בהרצליה פיתוח. הסטארט־אפ הישראלי שבו השקיע אברמוביץ' מפתח סוללת ליתיום־יון מתקדמת שתאפשר לטעון רכבים חשמליים במהירות שיא של חמש דקות בלבד, ושאיתה ניתן יהיה לנסוע לטווח של 300 ק"מ. בנוסף, החברה מפתחת סוללה מהירה למכשירים סלולריים. את הסוללה למובייל, שאותה פיתחה יחד עם TDK היפנית, החברה צפויה להתחיל לשווק בתחילת 2019. לא ידוע כמה אברמוביץ' השקיע בסטורדוט, אך עד היום החברה גייסה 130 מיליון דולר ואברמוביץ' נחשב לאחד המשקיעים הבולטים שלה.

לאחרונה הכריזה החברה על הסכם שיתוף פעולה עם ענקית האנרגיה הבריטית בריטיש פטרוליום (BP) שבמסגרתו תשקיע הענקית הבריטית 20 מיליון דולר בחברה הישראלית. כמו כן, החברה הודיעה שתצא בגיוס של כ־400 מיליון דולר שיאפשר לה לבנות מפעל בארה"ב לייצור מסחרי של הסוללה המהירה שלה לרכבים חשמליים.

רומן אברמוביץ רומן אברמוביץ' (במרכז) במשרדי סטורדוט לצד המנכ"ל דורון מאירסדורף (מימין) | צילום: סטורדוט רומן אברמוביץ

משקיע גם בחברות הייטק וגם בקרנות

סטורדוט היא אחת מ־12 חברות הייטק וקרנות ישראליות שבהן אברמוביץ' מושקע כיום באמצעות חברות ההשקעה הפרטיות שלו מילהאוס קפיטל וארווינגטון. למעשה, היא נחשבת לחברה הבולטת ביותר בפורטפוליו הישראלי שלו לצידה של חברת ההסעות השיתופיות ויה. עד היום גייסה ויה, שהוקמה על ידי ד"ר דניאל רמות וד"ר אורן שובל, 387 מיליון דולר. המשקיעה המרכזית בחברה כיום היא תאגיד הרכב דיימלר, היצרן של מותג היוקרה הגרמני מרצדס־בנץ. ככל הידוע, אברמוביץ' היה אחד המשקיעים הגדולים בסבבי הגיוסים הראשונים של ויה.

בנוסף לשתי החברות האלו, ניתן למנות בין החברות הישראליות שבהן מושקע אברמוביץ' את AnyClip שמפתחת פלטפורמת תוכן לווידאו; DriveWay שמפתחת אפליקציית נהיגה לסמארטפונים שמתחברת לענן; GuruShots שמפתחת פלטפורמה משותפת לצלמים מקצועיים; SpotIM שמפתחת פלטפורמת תוכן למדיה חברתית; חברת המד־טק BrainQ שמפתחת קסדה אלקטרומגנטית שתאפשר שיקום של אנשים משותקים ללא צורך בניתוחים או תרופות; Kidoz שמפתחת אפליקציה לילדים; ו־MeDviser שמפתחת פלטפורמה שמאפשרת את קיומו של שוק לשירותי טלמדיסין.

כמו כן, אברמוביץ' השקיע גם בקרן ההשקעות הקטנה iAngels שמשקיעה גם היא בסטארט־אפים ושגייסה עד היום 2.5 מיליון דולר בלבד, ובקרן ההון סיכון AltaIR שגייסה עד היום 30 מיליון דולר.

הקשר של אברמוביץ' לתעשיית הייטק הישראלית לא מסתכם רק בהשקעה בסטארט־אפים ובקרנות שמשקיעות בסטארט־אפים. לאחרונה העניק אברמוביץ' חסות לתצוגה מיוחדת במוזיאון היהודי במוסקבה שהוקדשה ל־50 סטארט־אפים ישראליים מצליחים שביכולתם לשנות את העולם.

בית בנווה צדק בתל אביב ב־100 מיליון שקל

 

עם עלייתו ארצה הפך אברמוביץ' לישראלי העשיר ביותר. “פורבס” מעריך את הונו ב־11.5 מיליארד דולר.

את הונו עשה אברמוביץ' לאחר נפילת ברית המועצות, עם היווסדה של רוסיה החדשה. באותן השנים הצליחה קבוצה מצומצמת של אנשים להשתלט בזול על חברות ותעשיות — בעיקר נפט ומחצבים אחרים — שהופרטו ויצאו משליטת המדינה. בשנים אלו הפך אברמוביץ' לבעל מניות מרכזי בחברת הנפט סיבנפט ובחברת האלומיניום רוסאל. ב־2005 מכר אברמוביץ' 75% מסיבנפט תמורת 13 מיליארד דולר.

פרט לקבוצת הכדורגל האנגלית צ’לסי שאותה רכש ב־2003 ומטוס פרטי, מחזיק איש העסקים גם ביאכטת ענק שאותה רכש בכ־400 מיליון דולר — סכום שהופך אותה ליאכטה בעלת תג המחיר השני בגובהו בעולם.

באפריל 2015 רכש אברמוביץ' את מלון ורסנו שממוקם בשכונת נווה צדק בתל אביב, בין הרחובות שבזי ועין יעקב, מידי האחים גיא וירון ורסנו תמורת 100 מיליון שקל. ככל הידוע, אברמוביץ' מתכוון לשפץ את המבנה ולהפוך אותו לבית הקבע שלו בישראל.

בינתיים מתגורר אברמוביץ' במלון, ככל הנראה בתל אביב או בהרצליה.

בזכות מילצ'ן: אברמוביץ' יקבל פטור מלא ממס ומדיווח על הכנסות בחו"ל

האם עלייתו ארצה של רומן אברמוביץ' תעשיר את קופת המדינה? ככל הנראה, לא. לפי תיקון בפקודת מס הכנסה שנעשה ב־2007 ושזכה לשם חוק מילצ'ן, על שם המפיק ההוליוודי היהודי ארנון מילצ'ן, עולים חדשים מקבלים פטור מלא ממס על הכנסותיהם בחו"ל וכן פטור מלא מדיווח על הכנסותיהם בחו"ל למשך עשר שנים — פטור שזכה לביקורת מצד גופים בינלאומיים שטענו כי הוא הופך את ישראל למקלט מס לבעלי הון יהודים. במילים אחרות, אברמוביץ', שמחזיק עסקים רבים בחו"ל, לא צפוי לשלם מסים בישראל.

עם זאת, ישנו סיכוי שחרף הפטור אברמוביץ' יידרש לשלם מס בישראל, וזאת משום שרשות המסים קבעה כי אם התושב החוזר מנהל את עסקיו בחו"ל מהארץ, הוא נחשב למי שהקים בישראל מוסד קבע שאליו יש לשייך חלק מההכנסות. השיוך הזה הופך חלק מההכנסות לכאלו שנחשבות כאילו הופקו בארץ והן חייבות במס. בינואר האחרון אף ניתן פסק דין בבית המשפט המחוזי מרכז בלוד שמחזק את עמדת רשות המסים בנושא.

לדברי עו"ד ורו"ח גיא חן שמתמחה במיסוי בינלאומי, "בשלוש השנים האחרונות אנחנו עדים לניסיונות של רשות המסים לנגוס בהטבות שניתנות לעולים חדשים. כך, למשל, נקבע כי עולה חדש שמנהל מישראל חברה זרה שבשליטתו לא פטור מתשלום מס על הדיבידנדים ממנה. בנוסף, הרשות דורשת מעולים חדשים ותיקים הפטורים מדיווח בישראל, להצהיר על מקורות ההכנסה שלהם בישראל ובחו"ל". כלומר, ייתכן שבעוד פחות מעשר שנים הרשות תתדפק על דלתו של אברמוביץ' ותבקש מידע.

עמרי מילמן 

תגיות