אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הירושה של סלינגר לממונה הבא: מלחמה בביטוחי המנהלים צילום: אוראל כהן

הירושה של סלינגר לממונה הבא: מלחמה בביטוחי המנהלים

ביוזמת ביטוח המנהלים, הממונה מבקשת לרמוז למחליף שלה: "הנה בעיה שדורשת את טיפולך"

28.06.2018, 06:27 | רחלי בינדמן

סלינגר נלחמת בביטוחי המנהלים מאז תחילת הקדנציה שלה. היא פשוט לא אוהבת את המוצר הזה. רפורמת פנסיית ברירת המחדל שקידמה מלמדת שלפי השקפתה, קרנות הפנסיה הן המוצר הפנסיוני הנכון ביותר לציבור. היא כבר חשבה שבאמצעות רפורמת ברירת המחדל הצליחה לחסל את הביטוחים האלה, שכן הקרנות האלה מציעות לציבור פנסיה מוזלת בדמי ניהול אפסיים ‑ הצעה שביטוחי המנהלים לא יכולים להתחרות בה.

קראו עוד בכלכליסט

אבל כוחות שמתחרים בסלינגר, ובראשם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, חותרים תחת רפורמת ברירת המחדל ורוצים להחליף אותה בדרישה להפחית את תקרת דמי הניהול בפנסיה ל־3% מההפקדות ו־0.25% מהצבירה. סלינגר חוששת מאוד שאם זה יקרה, התמריץ של חברות הביטוח ושל סוכני הביטוח לשווק את קרנות הפנסיה יפחת עוד יותר. במקרה כזה הם יגבירו את מאמציהם לדחוף חוסכים לביטוחי מנהלים. סלינגר מבינה שהשחיקה ברווחיות בפנסיה מחזירה לתמונה את ביטוחי המנהלים שכבר חשבה שנפטרה מהם, ולפיכך היא מבקשת לחשוף את הבלוף שכרוך בהם. היא רוצה להראות לעובדים ‑ בעיקר אותם עובדים חלשים שחברות הביטוח מנסות לשכנע לרכוש ביטוחי מנהלים ‑ שדמי הניהול שהם משלמים גבוהים הרבה יותר ממה שמציגים להם בפועל.

דורית סלינגר, הממונה על רשות שוק ההון, צילום: עמית שעל דורית סלינגר, הממונה על רשות שוק ההון | צילום: עמית שעל דורית סלינגר, הממונה על רשות שוק ההון, צילום: עמית שעל

הסוכנים לא יוותרו בקלות על בור השומן

לא יהיה מוגזם לומר שהיוזמה החדשה היא אחד המהלכים המשמעותיים ביותר בקדנציה של סלינגר. השאלה הגדולה היא אם יש לה סיכוי. אי אפשר להתעלם מכך שהנפגעים העיקריים ממנה יהיו סוכני הביטוח, שיאבדו את בור השומן החשוב ביותר שלהם ואת הדרך העיקרית שבה הם מקבלים תגמול, גם עבור שיווק מוצרים אחרים של חברות הביטוח. יותר מדי כוחות שוק אינטרסנטיים יפעלו כדי לעצור את הרפורמה. צריך להודות שהסיכויים שהיא תתממש אינם גבוהים.

בעוד חודשיים סלינגר מסיימת את תפקידה. ייתכן מאוד שהטלת חובה על חברות הביטוח לגלם את הרווחים הסמויים שלהם בדמי הניהול שהן מציגות ללקוח תחייב חקיקה של הכנסת, או לפחות אישור תקנות. קשה להאמין שסלינגר תצליח לקדם שינוי נרחב כזה באמצעות חוזר, כמנהגה בקודש.

המשמעות היא שסלינגר תצטרך לעבור את חברי הכנסת, ובראשם חברי ועדת הכספים. יו"ר ועדת הכספים משה גפני מזוהה מאוד עם הלובי של סוכני הביטוח, והביע לא פעם אמפתיה כלפיהם. אותו הדבר נכון לחברת הוועדה ח"כ מיכל בירן, וכן לחברים נוספים. לכאורה, כל מה שסלינגר דורשת הוא שקיפות שתסייע לחוסכים להשוות בין מוצרים מתחרים אבל אפשר לסמוך על חברות הביטוח והסוכנים שידעו לקבור את הרפורמה בטיעונים מפולפלים.

גם אם יתמהמה, בוא יבוא

נראה שגם סלינגר מבינה שהסיכוי שלה להעביר רפורמה כזו בחודשיים הוא אפסי, והיא בעיקר רוצה להעביר מסר למחליף שלה: "הנה בעיה שדורשת את טיפולך". מכאן ועד ביצוע בפועל הדרך עוד ארוכה.כך או כך, המסר לחוסכים כבר עבר.

ואולם, מעבר לשאלה מה יעשה הממונה הבא על שוק ההון בתפוח האדמה הלוהט שסלינגר מעבירה לו, שאלה גדולה יותר היא מי הוא יהיה. אם היורש יהיה אחד הסגנים של סלינגר - אסף מיכאלי, עבד חסדיה או הראל שרעבי ‑ אין ספק שהם ימשיכו בכל הכוח. אם יהיה זה מינוי חיצוני, אין ספק שהרפורמה לכל הפחות תתעכב עד שהממונה החדש ילמד את העסק, דבר שיכול לקחת אפילו שנים.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה