אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכשול במימוש הרפורמה: תוספת השכר בחברת החשמל בסכנה צילום: ויקיפדיה

בלעדי לכלכליסט

מכשול במימוש הרפורמה: תוספת השכר בחברת החשמל בסכנה

במסגרת הרפורמה הבטיחה המדינה לעובדים ולפורשים תוספות פטורות ממס לשכר ולפנסיה, אלא שבעת חתימת הרפורמה התברר שהתוספות חייבות במס והעובדים יישארו עם כמחצית מהסכום. ההנהלה והוועד מקיימים שיחות עם רשות המסים

07.08.2018, 06:56 | ליאור גוטמן

עובדי חברת החשמל גילו שאף שבמסגרת הרפורמה ההיסטורית שאושרה לפני שלושה שבועות הובטחו להם תוספות שכר פטורות ממס - הם לא עומדים לקבל אותן.

תוספת השכר היא הבטחה ממשלתית שניתנה בעל פה ובראשי תיבות הן על ידי ראשי משרד האוצר והן על ידי ראשי משרד האנרגיה. אולם כבר בעת החתימה העקרונית על ההסכם הקיבוצי, לפני כחודש וחצי, התברר שתוספת שכר זו אינה פטורה ממס.

קראו עוד בכלכליסט

ממידע שהגיע ל"כלכליסט" עולה שוועד העובדים והנהלת החברה מנהלים מרתון שיחות באחד ממלונות העיר חיפה כדי לדון במבנה החברה החדש, הכולל צמצום מספר העובדים הקבועים מכ־9,000 לכ־6,400 איש, מכירת תחנות כוח ושינויים מבניים נוספים. ההיערכות חייבת להסתיים עד נובמבר, כולל תקופת החגים שבתווך.

אחד הנושאים הבוערים שעל הפרק הוא הניסיון לאשר את ההסכם הקיבוצי החדש שנחתם בראשי תיבות לפני כחודש וחצי, ושבמסגרתו הובטחה לפורשים תוספות פטורה ממס של כ־1,250 שקל לפנסיה ולעובדים תוספת פטורה ממס של כ־1,700 שקל לעובדים שנשארים בחברה. אלא שאת ההבטחה לפטור ממס לא ניתן לממש כרגע, כך שבפועל התוספת תסתכם בכ־850‑950 שקל נטו.

אחד הרעיונות שעלו כפתרון הוא ליצור חקיקה פרטנית לעובדי חברת החשמל שתעניק להם פטור ממס. אולם ברשות המסים לא מתלהבים מהרעיון, ולו בשל החשש מיצירת תקדים לחקיקה פרסונלית לכל רפורמה שהממשלה תקדם. אפשרות אחרת שעלתה היא שחברת החשמל תרכוש מכשיר פנסיוני שיגלם עבור העובדים את תוספת השכר גם אם ישולם מס. אולם מכשיר שכזה (השקעה בקרן למשל) טרם אושר. התוצאה: ההסכם הקיבוצי עוד לא נחתם בצורה מלאה, ומחכה כרגע למציאת פתרון מטעם רשות המסים.

מנהל רשות המסים ערן יעקב. למנוע חקיקה פרטנית לעובדי חברת החשמל מנהל רשות המסים ערן יעקב. למנוע חקיקה פרטנית לעובדי חברת החשמל מנהל רשות המסים ערן יעקב. למנוע חקיקה פרטנית לעובדי חברת החשמל

כבר כעת ברור שהמדינה לא מוכנה לגלם לעובדים את התוספת בשכר כיוון שאז עלות הרפורמה - כ־7.1 מיליארד שקל עד 2028, מתוכם כ־6.4 מיליארד שקל עלויות שכר - תזנק בחצי מיליארד עד מיליארד שקל. בסביבת הוועדים השונים בחברת החשמל נזהרים מהצהרות על שבירת כלים. אולם אי־חתימה על הסכם קיבוצי עלולה לעכב את תחנות הפרישה המתוכננות לעובדים.

מחברת החשמל אישרו שעדיין לא נמצא פתרון לבעיה ומסרו בתגובה ש"הנושא נמצא בדיונים מקצועיים עם רשות המסים".

בינתיים, בחברת החשמל מחפשים גוף שילווה את הפורשים לאחר עזיבתם. במכרז הראשוני שפורסם דובר על ליווי לחצי שנה מרגע העזיבה של עובדים בגיל ממוצע של 60 עם יכולת לנהל יותר מאלף איש. הליווי כולל סמינר בן שלושה ימים בבית מלון לפורשים ולמשפחותיהם, שם יקבלו הרצאות על התמודדות עם השינוי בחיים ומידע על זכויות וניהול תקציב.

עלות הליווי עשויה להגיע מכיסי העובדים (תחת תקציב רווחה) או בשילוב עם קופת החברה. מטרת הליווי הוא להכין את הפורשים ליציאה מוקדמת לגמלאות, בתוך חברה שבה הפרישה נעשית בדרך כלל רק בגיל הקבוע בחוק.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
תרגיל של האוצר עד הרגע האחרון
האוצר משאיר נקודת לחץ בה יתמקדו חברי הוועד, וייתנו את ביצוע המהלכים בפועל עם תשלום התוספת נקיה ממס. זה תרגיל ידוע בשביל לזרז מהלכים.בכל רגע של משבר בהוצאה לפועל של ההחלטות, מנפנפו פקידי האוצר ברצון העז שלהם לפתור את בעית המס ובכך ישחררו כל פלונטר נקודתי.עד הרגע האחרון.
דוד  |  07.08.18
3.
שוב עשו עליכם סיבוב?
מיקו למה שילמתם הון תועפות לעו"ד אורנה לין? ליועצים, מומחים וכו' כל אלה לא ידעו שהתוספת לא פטורה ממס? בדבר אחד תהיו בטוחים פקידי האוצר ידעו וכך נפלתם בפח שוב! אם גם את התוספת הזו נקבל רק חצי? אז מה בעצם קיבלנו 30,000 ברוטו?על זה מכרתם אותנו.
ועד חברת חשמל  |  07.08.18
לכל התגובות