אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כמה כסף באמת שוות לכם נקודות הזיכוי ממס הכנסה צילום: רמי זרנגר

כמה כסף באמת שוות לכם נקודות הזיכוי ממס הכנסה

איך מחושבות נקודות הזיכוי, איך מעדכנים אותן ומתי כדאי לבדוק האם מגיע לכם יותר? מדריך חובה לכל מקבל משכורת בישראל

07.09.2018, 18:04 | נועה קרש

מדי חודש, כשמביטים בתלוש המשכורת, אנחנו רואים את פירוט המסים והתשלומים שהופחתו מהברוטו שלנו. את גובה מס ההכנסה שאנחנו משלמים קובעות נקודות הזיכוי, המחושבות באופן שונה לכל אחד מאיתנו, בהתאם למצב האישי. מהן נקודות הזיכוי, כיצד הן מחושבות וכמה הן שוות? מדריך חשוב לכל מקבל משכורת בישראל.

קראו עוד בכלכליסט

כשאומרים "נקודות זיכוי",מתכוונים לנקודות הזיכוי ממס הכנסה. מס ההכנסה מנוכה מהשכר שמקבל כל עובד בישראל, ונקודת זיכוי שווה להפחתה בגובה תשלום המס. כל תושב בישראל זכאי באופן בסיסי ל-2.25 נקודות זיכוי ממס הכנסה.בנוסף, ניתן לקבל נקודות זיכוי נוספות, במידה שאתם עומדים בקריטריונים מסוימים.

כמה שווה כל נקודה?

שוויה של כל נקודת זיכוי (נכון לשנת 2018) הוא 216 שקל בחודש, ו-2,592 שקל בשנה. הסכום המופחת מהמשכורת כל חודש הוא מכפלה של הנקודות להם זכאי מקבל המשכורת, בשווי נקודת זיכוי אחת. לדוגמה, עובד הזכאי ל-2.75 נקודות זיכוי, ייהנה מהפחתה של 594 שקל במס ההכנסה בכל חודש. נקודות זיכוי מקטינות את תשלום המס לכל היותר לאפס, לכן עובד שמשלם מס הכנסה הנמוך משווי נקודות הזיכוי המגיע לו, לא ייהנה מההפרש לזכותו במשכורת. לדוגמה, עובד שזכאי ל-2.25 נקודות זיכוי בכל חודש, ששוות 486 שקל, ותשלום המס שלו נמוך מסכום זה, ההטבה המקסימלית שלו תהיה עד גובה המס לתשלום. כלומר ניצול נקודות הזיכוי יהיה חלקי ולא ישולם כלל מס ע"י העובד.

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

למה ואיך מקבלים נקודות זיכוי?

באמצעות נקודות הזיכוי ממס הכנסה המדינה מיישמת מדיניות של צמצום פערים. ההקלות במס מסייעות לאוכלוסיות שונות בהתאם לתנאים שונים. כל אישה, למשל, זכאית לחצי נקודה נוספת בחודש, ותושבי עיירות פיתוח מקבלים יותר נקודות מתושבי המרכז. לנקודות זיכוי נוספות זכאים חיילים משוחררים, הורים לילדים, גרושים עם ילדים, סטודנטים, עולים חדשים ועוד. קריטריונים רבים מזכים בנקודות, וככל שאדם עומד בקריטריונים אלה, כך הוא זכאי ליותר נקודות.

איך מעדכנים נקודות זיכוי בשכר?

 

על מנת לקבל את ההקלה במס ההכנסה צריך למלא טופס 101 ולצרף את האישורים הרלוונטיים.טופס 101 כולל פרטים אישיים אותם ממלא העובד כמו מצב משפחתי, שנות לימוד, מספר ילדים, נכות, אזור מגורים ועוד. בטופס יש לציין את הסיבות לזכאות בנקודות מתוך רשימה. לאחר מילוי הטופס, מחשב המעסיק את שיעור המס שעליו לנכות ממשכורתו של העובד בהתאם לקריטריונים שנקבעו על ידי רשות המסים.

רק לאחר מילוי הטופס ועדכונו על ידי המעסיק יקבל העובד מדי חודש את נקודות הזיכוי המגיעות לו. בהתאם, יופחת תשלום המס ישירות מהמשכורת. ההטבה מתקבלת מדי חודש ללא צורך בהגשת דו"ח שנתי למס הכנסה. חשוב למלא נכון את הטופס ולסמן את הקריטריונים בגינם זכאי העובד להטבת המס. גם כשהפרטים מגיעים מודפסים על גבי הטופס יש לוודא שהם נכונים ושלא התרחשו שינויים במהלך השנה.

יש לשים לב לכך שבטופס 101 מצהיר העובד האם יש לו הכנסות נוספות מעבודה נוספת או מקצבאות. עובד שסימן כי יש לו הכנסות נוספות, צריך להציג למעסיק אישור לתיאום מס מרשות המסים, אחרת מחויב המעסיק לנכות מס של 48% משכרו.

אילו שינויים בחיים שווים נקודות?

 

במהלך חיינו הבוגרים אנחנו עוברים שינויים רבים במצבנו האישי: מתגייסים ומשתחררים מהצבא, לומדים באוניברסיטה, מחליפים עבודות, מביאים ילדים לעולם, עוברים דירה וכו'. שינויים אלה עשויים לגרור גם שינוי בנקודות הזיכוי לחישוב המס.

הורים לילדים, חיילים משוחררים, עולים חדשים, עובדים שבני זוגם אינם עובדים, בוגרי לימודים אקדמאיים או מקצועיים, תושבי עיירות פיתוח ויישובי ספר, חד הוריים ונכים, זכאים לנקודות מס נוספות בהתאם לקריטריונים שנקבעו בחוק. כשהמשפחה מתרחבת, למשל, יש לעדכן את הפרטים בטופס 101, לצרף צילום של תעודת הזהות והספח ולהעבירו למעסיק לפני תום שנת המס (סוף דצמבר).

טעויות עלולות ליפול בחישוב נקודות הזיכוי, בעיקר בשל מילוי שגוי או חלקי של טופס 101. חשוב לשים לב לזכאות ולשים לב כמה מס הכנסה נגבה במשכורת שאחרי השינוי. רצוי גם לפנות לחשב השכר בארגון כדי לבדוק האם יש עוד קריטריונים שעשויים להקנות לכם נקודות זיכוי נוספות.

אפשר לחסוך את נקודות הזיכוי?

 

מאחר שנקודות הזיכוי לא באות לידי ביטוי בכסף מזומן שניתן לעובד אלא בהפחתה מהמס שהוא משלם דרך השכר, קשה לבודד את הסכומים האלה ולהתייחס אליהם כאפיק חיסכון. אולם בשורה התחתונה מדובר בכסף נוסף שנכנס לחשבון הבנק שלנו, שאלמלא נקודות הזיכוי היה מנוכה משכרנו לטובת מס הכנסה. צריך להבין מה הסכום שנחסך על ידי נקודות הזיכוי ולפתוח אפיק השקעה שימשוך אליו מדי חודש (רצוי בהוראת קבע) סכום זהה לשווי של נקודות הזיכוי. ניתן לבחור במכשיר חיסכון שמאפשר גמישות בהפקדות ונזילות בכל עת, כמו למשל קופת גמל להשקעה.

הכותבת היא מנהלת מחלקה מקצועית בתחום הפנסיוני, בית ההשקעות פסגות

תגיות