אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשרד להגנת הסביבה: צניחה של עשרות אחוזים בפליטות מזהמים ב-2017, הזיהום מאסדת תמר יעלם ב-2019 צילום: שירות כלכליסט

המשרד להגנת הסביבה: צניחה של עשרות אחוזים בפליטות מזהמים ב-2017, הזיהום מאסדת תמר יעלם ב-2019

המקור המרכזי לפליטות מזהמים לאוויר נותר תחנות הכוח הפחמיות בחדרה ובאשקלון, שעדיין מרבית מיחידות הייצור בהן פועלות ללא מתקנים מתקדמים להפחתת הזיהום

02.10.2018, 14:02 | ליאור גוטמן

המשרד להגנת הסביבה מפרסם היום (א) את מרשם הפליטות של המפעלים בישראל (מפל"ס). הפרסום הנוכחי הוא השישי במספר והוא מתייחס לכלל הנתונים שעובדו שם לשנת 2017, לרבות מידע מקיף אודות פליטות מזהמים לאוויר, לים, לקרקע ולמקורות מים.

לפי טענת המשרד להגנת הסביבה, בתחום פליטת המזהמים לאוויר נרשמה צניחה של עד 62% בהשוואה בין שנת 2012 לשנת 2017. במשרד מייחסים את הירידה לאכיפה נרחבת שלהם כמו גם לצמצום השימוש בפחם כמקור לייצור חשמל.

קראו עוד בכלכליסט

"אף שמדינת ישראל עשתה כברת דרך לצמצום הזיהום, הפליטות של תחמוצות חנקן ותחמוצות גופרית לנפש בישראל עדיין גבוהות מהפליטות ברוב מדינות האיחוד האירופי. המקור המרכזי לפליטות מזהמים אלו לאוויר נותר תחנות הכוח הפחמיות בחדרה ובאשקלון, שעדיין מרבית מיחידות הייצור בהן פועלות ללא מתקנים מתקדמים להפחתת מזהמים", אומרים שם. מנגד, פליטת חומרים החשודים או מוכרים כמסרטנים המדווחים למפל"ס עלתה ב-1% בשנת 2017 ביחס לשנה שעברה, כאשר זו מיוחסת לעלייה בייצור מפעלי אספלט כמו גם פעילות נרחבת במטמנות פסולת .

לגבי אסדת הפקת הגז ממאגר "תמר", במשרד מדווחים שמדובר במתקנים שנמצאים יותר מ-20 ק"מ מקו החוף ולכן ההשפעה הישירה על הציבור מוגדרת כ"זניחה". כזכור, בשנה שעברה זכה הדו"ח התקופתי של המשרד להגנת הסביבה לביקורת נוקבת של ארגוני סביבה, זאת כיוון שכמות פליטות המזהמים באסדת תמר התגלתה כחריגה במיוחד. השנה מחדדים שם ש"בהתאם לדרישות חוק אוויר נקי המשרד דרש מנובל אנרג'י להפחית אף את הפליטות הללו, והתקנת אמצעי ההפחתה תושלם ברבעון הראשון של 2019 ותוביל להפחתת הפליטה מאסדת תמר ב-98%".

אסדת הקידוח תמר. ההשפעה הישירה על הציבור מוגדרת כ"זניחה", צילום: אלירן אביטל אסדת הקידוח תמר. ההשפעה הישירה על הציבור מוגדרת כ"זניחה" | צילום: אלירן אביטל אסדת הקידוח תמר. ההשפעה הישירה על הציבור מוגדרת כ"זניחה", צילום: אלירן אביטל

עוד אומרים במשרד להגנת הסביבה ש"באסדת "לווייתן" לא צפויות פליטות אלו, מאחר ותהליך הטיפול בגז הטבעי יהיה במערכת סגורה, הכוללת איסוף הגז הנפלט ממערכות שונות וניצולו כדלק למתקני האנרגיה באסדה". כדי לא ליצור מדיניות של אפליה מול מפעילי מתקני תשתית ימיים המשרד להגנת הסביבה דרש מחברת החשמל להגיש דיווח למפל"ס עבור האנייה המגזזת (מצוף הגז הנוזלי שממוקם בים מרחק 10 ק"מ מול חדרה - ל"ג) לגבי השנים 2014 עד 2017.

ומה לגבי המגזרים השונים? לגבי פליטת חומרים אורגניים נדיפים ללא מתאן (NMVOC), זו פחתה ב-15% בשנת 2017 ופחתה ב-8% במצטבר משנת 2012. ההפחתה מקורה בצניחה של כ-110 טונות במפעל כרמל אולפינים שבבעלות בתי הזיקוק בחיפה, הפחתה של יותר מ-500 טונות בשל ההשבתות במפעלי חיפה כימיקלים במפרץ חיפה ובמישור רותם וחזרה לרמות הפליטה המופיעות בהיתר של רותם אמפרט נגב (כ-1,000 טונות).

לגבי מפרץ חיפה בכללותו מציינים שם שנרשמה הפחתה של 29% בפליטת חומרים אורגניים נדיפים לאורך 2017, ושל 61% במצטבר מאז 2012. מנגד, "במפעל בתי זיקוק (בזן) חלה עלייה של כ-21% (46 טונות) בפליטת NMVOC ועלייה של 18% בפליטות חומרים החשודים או מוכרים כמסרטנים. עלייה זו נובעת מפליטות מרכיבים וציוד". בשיחה עם כלכליסט אומר מנכ"ל המשרד ישראל דנצינגר שמדובר במתקני תשתית ישנים מאוד שמחייבים טיפול מיידי.

עוד מציינים שם שהזרמת המזהמים לים התיכון פחתה ב-96% בשנת 2017 עם הפניית בוצת המכון לטיפול בשפכי גוש דן (שפד"ן) להרצת מתקן הטיפול החדש בבוצה, והזרמת קולחים לנחלים רשמה ירידה של 46% לאורך שנת 2017 בעיקר לאור הפסקת הזרמת קולחי מפעל חיפה כימיקלים לקישון עם סגירתו. גם בתחום פסולת הבניין מציג המפל"ס עלייה של 41% בכמות פסולת הבניין המטופלת, ועליה מצטברת של 180% מאז שנת 2014.

בתחום הטיפול בתקלות טוענים שם שבשנת 2017 דיווחו 78 מפעלים על תקלות, עלייה של 20% במספר המדווחים על פליטה בתקלה בהשוואה לשנת 2016, כאשר הפליטה הבולטת ביותר היא של 2,713 טונות חומרים שונים באירוע פריצת בריכת מי גבס חומציים של רותם אמפרט נגב לנחל אשלים ב-30 יוני 2017, אירוע שעדיין נמצא בחקירת המשטרה.

ח"כ זאב אלקין, השר להגנת הסביבה, מסכם ש"מנתוני המפל"ס ניתן לראות בבירור כי הפסקנו כמעט לחלוטין את הזרמת המזהמים לים, הגדלנו משמעותית את שיעור מיחזור הפסולת, ושיפרנו את איכות האוויר על-ידי הקטנת זיהום אוויר ממקורות שונים. נמשיך לקדם את הפחתת הזיהום על-ידי מהפכת הרכב הנקי, יישום תכנית הפעולה למניעת שריפות בשטחים פתוחים, ויישום אסטרטגיית הפסולת".

 

תגובת בזן: "קבוצת בזן פועלת בהתאם לנהלים המחמירים ביותר של המשרד להגנת הסביבה, לזיהוי וטיפול במקורות דליפה לא מוקדיים ממתקניה. בזן מבצעת מדי שנה כ-500,000 בדיקות לזיהוי מקורות דליפה לא מוקדיים אפשריים. הדליפות שהתגלו וטופלו בשנת 2017 מהוות כ-0.19% מסך הבדיקות השנתיות. מגמת שיפור איכות האוויר בחיפה, כפי שגם עולה מהדוח, מעודדת ובזן תמשיך לפעול למען שיפור איכות האוויר באזור".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
אתה רציני?
מר ליאור גוטמן - אתה רציני? זו הכותרת? זה עיבוד לנתונים שאנחנו רואים במפל"ס?! אסדת תמר היא המפעל הפטרוכימי המזהם ביותר בארץ! כמו כל המפעלים גם יחד! ויש עליה!!! עליה של 50% בפליטות! http://www.sviva.gov.il/PRTRIsrael/Pages/PRTRanalytics.aspx אני מצפה מעיתונאי חוקר, עם מוסר והגינות מינימאלית - לשקף את המציאות! לא לדקלם את המסרים של היזם. בושה
אנטי זומר  |  02.10.18
לכל התגובות