אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סעודיה לא תתן לרצח עיתונאי לעצור את המהפכה הכלכלית צילום: בלומברג

סעודיה לא תתן לרצח עיתונאי לעצור את המהפכה הכלכלית

הרפורמות שהבטיח יורש העצר הסעודי כדי לגוון את הכלכלה בממלכה ספגו פגיעה תדמיתית קשה במערב בעקבות חיסולו של עיתונאי סעודי. כדי לא לעצור את מכונת הכסף, הנשיא טראמפ ומלך סעודיה מקדמים פתרון דיפלומטי

17.10.2018, 08:31 | דורון פסקין

פרשת היעלמותו וככל הנראה חיסולו האכזרי של העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י בקונסוליה הסעודית באיסטנבול החודש, לא רק שאינה יורדת מסדר היום, אלא דומה שהיא מתעצמת ואף מאיימת על אינטרסים כלכליים גלובליים.

קראו עוד בכלכליסט

לשחקנים הראשיים בפרשיה - בית המלוכה הסעודי, ממשל טראמפ וממשלת טורקיה - יש עניין לסיים אותה במהירות האפשרית, עם מינימום של נזקים. לפי הפתרון המסתמן בציר ריאד־וושינגטון, סעודיה תודה כי אנשיה רצחו את האופוזיציונר הידוע, אבל תכחיש ידע מוקדם מצד המלך או בנו מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הכל־יכול. לפי דיווחים בתקשורת הערבית, הסעודים אף ימצאו "שעירים לעזאזל" שכביכול תיכננו וביצעו את הרצח.

כחלק מהמאמץ לשים קץ למבוכה, נועד מזכיר המדינה האמריקאי מייק פומפיאו עם המלך ויורש העצר אתמול בריאד. זאת שעות אחרי שהמלך והנשיא טראמפ שוחחו בטלפון על הפרשה.

מקורות בלתי רשמיים מוסרים כי הסעודים ישקלו גם מחוות כלפי נשיא טורקיה רג'פ ארדואן, כדי לא להסלים את המתח שקיים ממילא בין שתי המדינות. בכך מקווים הסעודים לטהר מכל מעורבות את שמו של יורש העצר, האיש החזק בממלכה.

הרצח לא אמור להפתיע איש. אולי רק דרך הביצוע והמאמץ שהשקיעו הסעודים בחיסולו של עיתונאי בודד. בחודשים האחרונים מתנהל בממלכה גל מעצרים כנגד עיתונאים, אנשי דת, אנשי עסקים, פעילי זכויות אדם ואחרים. העצורים נתפשים כאיום על הקו החדש בו נוקט בן סלמאן, הכולל רפורמות כלכליות וחברתיות והתנתקות מהשמרנות לטובת פתיחות כביכול למערב. הם מובאים למשפטים סודיים ובדרך כלל מואשמים בקשירת קשר עם אויבי המדינה.

החלטות פזיזות של הנסיך

עד כה הצטייר מוחמד בן סלמאן כיקיר המערב בזכות הפתיחות והרפורמות הנרחבות שהבטיח, וחלקן אף קיים, כמו נהיגת נשים ופתיחת בתי קולנוע. עם זאת, קשה להתעלם ממספר החלטות פזיזות שעוררו ספקות לגבי יכולת קבלת ההחלטות שלו. כך למשל, ניתוק היחסים עם קטאר ומעצר נסיכים שנחשדו כמאיימים על מעמדו. במערב העדיפו להתעלם מהפרות זכויות האדם שבוצעו בסעודיה מאז עלה בן סלמאן לגדולה, אך חיסולו האלים של חשוקג'י הגדיש את הסאה.

התסיסה במשפחה השלטת כנגד בן סלמאן אינה חדשה, אולם בשבועיים האחרונים היא עלתה מדרגה ומקורות בסעודיה ומחוצה לה כבר מדברים על האפשרות להחליפו. לכל ברור כי מתוקף סמכותו כשר הביטחון, ביצר יורש העצר את מעמדו במנגנוני המודיעין והביטחון, הנחוצים לכל מי שרוצה לשלוט בסעודיה.

מתנגדיו של בן סלמאן ממתינים כבר זמן רב לשעת כושר להדיחו, ופרשת חשוקג'י היא הזדמנות לפעול. שני מועמדים הוזכרו כאפשריים להחליפו. אחד מהם הוא הנסיך אחמד, לשעבר שר הפנים ואחיו של המלך סלמאן. אחמד נחשב דמות פופולרית בקרב הציבור הסעודי. בשלהי 2017 הוא עזב את הממלכה לגלות מרצון בלונדון, שעות לפני שאמור היה להיעצר באשמת שחיתות.

מוחמד בן סלמן יורש העצר הסעודי, צילום: בלומברג מוחמד בן סלמן יורש העצר הסעודי | צילום: בלומברג מוחמד בן סלמן יורש העצר הסעודי, צילום: בלומברג

באחרונה חולל הנסיך אחמד מהומה בתקשורת הערבית, כאשר בסרטון שעלה לרשתות החברתיות הוא נשמע כמי שמעביר ביקורת על המלך ובנו, ביחס להסתבכות במלחמה העקובה מדם בתימן. שם נוסף שחזר לחרושת השמועות מאז רצח חשוקג'י הוא של הנסיך מוחמד בן נאיף, שהודח לפני כשנתיים מתפקיד יורש העצר על ידי בן סלמאן. בן נאיף נתון במעצר בית, אך נחשב לדמות מקובלת בקרב הציבור הסעודי וגם על ידי הממשל האמריקאי.

אך הרצון לסיים את הפרשה נובע בעיקר משיקולים כלכליים קרים. המשק הסעודי מקרטע בשנים האחרונות, ולמרות הרפורמות, השקעות נרחבות בחברות בינלאומיות, הבטחות למגה־פרויקטים ועליית מחירי הנפט האחרונה, תחזיות הצמיחה נותרו נמוכות. הן אינן עונות על צרכי הממלכה בשני סעיפים בעייתיים עבור הצעירים: תעסוקה ודיור. בשנה שעברה רשם המשק הסעודי צמיחה שלילית של כ־1% ולפי קרן המטבע הבינלאומית הצמיחה השנה וב־2019 תנוע סביב 2% בלבד.

הודעתם של בכירים בכלכלה העולמית כי יחרימו את "דאבוס של המדבר" - כנס השקעות שמתכנן בן סלמאן בסוף החודש כדי למצב את מעמדה של הממלכה כיעד אטרקטיבי להשקעה - בשילוב רמיזות לסנקציות מצד ארה"ב, גרמו ללחץ גדול בקרב משקיעים בסעודיה. ביום ראשון איבדה הבורסה המקומית כ־4% מערכה, אך מיהרה להתאושש. זאת לנוכח התמתנות האיומים מצד ממשל טראמפ והתגובה התקיפה של השלטונות בריאד, כי סנקציות על סעודיה יובילו לנזק משמעותי לכלכלה העולמית.

הסעודים חשים ביטחון במעמדם בכלכלה עולמית, ופרשנים מקומיים הזהירו, כי אם יוטלו על הממלכה סנקציות, היא עלולה להוביל לצמצום אספקת הנפט ובכך להקפיץ את מחירו עד 200 דולר לחבית. סעודיה היא יצרנית הנפט הגדולה באופ"ק ואחראית על כ־10% מהתפוקה העולמית, אך גם שם מבינים כי מוטב להשאיר את האיומים בנושא הנפט ברמה ההצהרתית בלבד. זאת כדי לא "לשבור את הכלים" עם ממשל טראמפ שמשרת היטב את האינטרסים האזוריים של סעודיה. כמו כן, השתוללות מחירים בתחום הנפט עלולה להתברר מבחינת הסעודים כחרב פיפיות בטווח הרחוק.

סנקציות חריפות על איראן

 

ואכן, עבור ממשל טראמפ, מעבר לחוזי הענק שנחתמו עם סעודיה בתחום הביטחוני, לממלכה תפקיד משמעותי במימוש אחד המרכיבים החשובים במדיניות החוץ - משטר האייתולות באיראן. בעוד כשבועיים ייכנס לתוקף סבב חריף של סנקציות נגד איראן, שבמרכזן תעשיית הנפט שלה. בעבר הצהיר הנשיא טראמפ כי הכוונה היא להוריד את יצוא הנפט האיראני לאפס, מרמה של למעלה מ־2 מיליון חביות ביום לפני ביטול הסכם הגרעין. כדי שזה יקרה, וכדי למנוע זעזועים נוספים בשוק הנפט כתוצאה מיציאתה של איראן מהתמונה, טראמפ זקוק לגיבוי הסעודי וליכולותיה להזרים עוד נפט לשוק העולמי. זוהי סיבה טובה עבור האמריקאים לעשות ככל יכולתם כדי לאמץ את הגרסה הסעודית לפרשיית חשוקג'י.

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת

תגיות