אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות המסים: נבחן מודל הטבות חדש לתושבים חוזרים סביב "חוק מילצ'ן" צילום: אביגיל עוזי

רשות המסים: נבחן מודל הטבות חדש לתושבים חוזרים סביב "חוק מילצ'ן"

לדברי סמנכ"ל רשות המסים, רולנד עם שלם, נבחרת אפשרות למתן הטבות מצומצמות יותר לתושבים חוזרים שיחזרו אחרי פחות מ-10 שנים

24.10.2018, 14:09 | עמרי מילמן

רשות המסים בוחנת מודל הטבות חדש לתושבים חוזרים, כך חשף היום (ד') סמנכ"ל רשות המסים, רולנד עם שלם, בפאנל בנושא רילוקשיין בכנס השנתי של לשכת יועצי המס באילת.

קראו עוד בכלכליסט

עם שלם התייחס לכך שהסעיף (שזכה לכינוי "חוק מילצ'ן") הקובע כי תושב חוזר (או עולה חדש) יקבל פטור ממס על הכנסותיו מחו"ל לעשור ופטור מדיווח על הכנסות אלו, רק אם חזר אחרי 10 שנים. לדבריו, "לגבי תושב חוזר ותיק זו חרב פיפיות. אתה רוצה לקבל הטבות מס - תישאר שם לפחות 10 שנים. ואנחנו מאבדים את האנשים האלה. לפני התיקון המדובר ניתנו הטבות אחרי 3 שנים בחו"ל". עם שלם חשף כי רשות המסים תבחן אפשרות למתן הטבות מצומצמות יותר לתושבים חוזרים שיחזרו אחרי פחות מ-10 שנים.

עם שלם התייחס לעצם הבעייתיות שבמתן ההטבות דווקא למי שלא חי בארץ שנים ולא "נשא בנטל" על חשבון אלו שחיו וחיים בארץ ואמר "לגבי עצם הפטור לתושב חוזר ותיק, אם זה טוב או רע למדינה - חשבו שזה יגדיל את מספר התושבים החוזרים ב-30% ובדיעבד לא קרה דבר. מספר החוזרים לא השתנתה לפי הלמ"ס. זה עזר לרוב לטייקונים שרצו לשלם פחות מסים באו לפה ונפנפו בפטור מפה בחו"ל. אם הם עוזבים, זה מצער מאוד שמנצלים הטבה שניתנה כדי להחזיר אנשים לארץ". 

 

כנס לשכת יועצי המס. שני מימין ג כנס לשכת יועצי המס. שני מימין ג'קי מצא ורונלד עם שלם | צילום: חיים דוד צלמים כנס לשכת יועצי המס. שני מימין ג

 

רולנד עם שלם, סמנכ"ל רשות המסים , צילום: עמרי מילמן רולנד עם שלם, סמנכ"ל רשות המסים | צילום: עמרי מילמן רולנד עם שלם, סמנכ"ל רשות המסים , צילום: עמרי מילמן

עוד התייחס עם שלם לבעיה החמורה יותר מבחינת רשות המסים הפטור מדיווח, אותו ניסו לבטל ברשות מספר פעמים אולם נבלמו על ידי פוליטיקאים, בעיקר ממפלגות ישראל ביתנו והליכוד.

לדברי עם שלם "פטור מדיווח זאת תקלה חמורה.הם צברו כסף בחו"ל ואנחנו לא יכולים לדעת כמה. הכנסת קבעה כי ייעשה מחקר לבחון את ההשלכות של הפטורים. אולם בגלל הפטור מדיווח אין לנו כלי למחקר הזה. כמה הכנסות הוא תושבים חוזרים לא שילמו בישראל? אין לי מושג. אני כן יודע שמספר התושבים החוזרים והעולים לא עלתה דרמטית".

"לפעמים לא משתלם לגור בארץ"

לדברי יובל נבות, שותף מסים בהרצוג פוקס נאמן, "לא מדובר בפטור חריג. מדינות נוספות כמו איטליה למשל מעניקות הטבות כאלה גם כן. לאלה שנגמר להם ה-10 שנים אנחנו לא מייעצים לעזוב את הארץ, אבל לפעמים הייעוץ הוא לא להישאר בישראל. אנחנו מייעצים על המס, אבל לא הכל מסים. אם מסתכלים רק על הזווית של המס זה לפעמים לא משתלם לגור בארץ."

עם שלם הגיב לדברים ואמר:כי "אנחנו מקווים שאנשים לא יעזבו את הארץ זאת תקלה חמורה אם כן. עצוב לי לשמוע שאחרי 10 שנות פטור ממס אנשים יעזבו. הרי רצינו לעודד אותם להתאקלם לאט, להשתרש פה. רבים מהם לא עובדים פה אפילו בגלל הפטור ובמקום לעודד את הצמיחה הכלכלית שלהם כאן הם יעזבו".

עם שלם התייחס בפאנל גם לשאלה מיהו תושב ישראל ולחזקת הימים לפיה אם שהה אדם יותר ממחצית השנה בארץ הוא נחשב לתושב, אך יכול לטעון אחרת מול רשות המסים: "הגדרת מיהו תושב ישראל יצרה בעיה אצלנו. חזקת הימים (לפיה אם שהית בארץ יותר מחצי שנה אתה תושב ישראל, אלא אם הוכחת אחרת -ע "מ) אמורה לעזור - אם אתה פה רוב השנה כנראה שאתה תושב ישראל.

"יש מדינות בעולם שבודקות רק לפי מבחן הימים ויש מדינות שבוחנות רק לפי מרכז חיים אנחנו הלכנו על משהו בין לבין. אחרי 15 שנות ניסיון של הסעיף וכמה תיקים שניהלנו אולי הגיע הזמן לחשוב על תיקון לדבר הזה. רעיון שאנחנו חושבים בעולם של מיסוי בינלאומי הוא ליצור וודאות עבור נישומים שחיים 'על הקו' עם מרכז חיים כפול או משולש ולא יודעים מה מעמד התושבות שלהם.

"אנו בוחנים ליצור קצוות למבחן הימים, לפיהם בעזרתם אפשר יהיה לדעת שאם מישהו בארץ מעל 270 או 290 יום בשנה הוא ייחשב לתושב ישראל נקודה. בקצה השני אם מישהו שהה מתחת ל 80-90 יום בשנה, בכפוף למספר הימים שהה בהם בארץ בשנים אחרות – הם לא תושבי ישראל."

עוד חשף עם שלם כי הרשות בוחנת לשנות את החקיקה כך שאחד המבחנים לבחינת התושבות יהיה "מבחן התושבות האחרת – איפה אתה משלם מסים". זאת בעוד שהיום החוק לא קובע כי כדי לא להחשב תושב של ישראל עליך להיות תושב של מדינה אחרת. לדברי עם שלם "כל האמנות באות לעזור שאנשים לא ישלמו מס פעמיים, אבל לא יכול להיות שמישהו שקשור למדינת ישראל לא ישלם מס בעולם".

עוד השתתפו בפאנל מנהל רשות המסים לשעבר ג'קי מצא, עו"ד ענת קאופמן, ורחל אדיר, הממונה על תחום ביטוח לאומי בלשכת יועצי המס.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
"אנחנו הלכנו על משהו בין לבין" הוא מתכוון שהם יעשו הכל כדי לא לתת קרטריונים ברורים
כשהוא אומר "אנחנו הלכנו על משהו בין לבין" הוא מתכוון שהם יעשו הכל כדי לא לתת קרטריונים ברורים, לתת עבודה לרואי חשבון ולהשאיר לעצמם את האפשרות להוציא חיובי מס לישראלים שחוזרים. אנשים לא מטומטמים וכולם כבר מכירים את הפרקטיקה שלכם. לפחות אל תתפלא שישראלים נשארים בחו"ל אחרי רילוקיישן . איזה שירות קיבלתי בדיוק מישראל בשנתיים שאני בחו"ל ועל מה מגיע לכם מיסים ?
ישראלי ברילוקיישן בארה"ב  |  28.10.18
4.
חבל שרשות המיסים לא אומרת את האמת ודוחפת ישראלים החוצה. יצאתי לרילוקיישן של 3 שנים
חבל שרשות המיסים לא אומרת את האמת ודוחפת ישראלים החוצה. יצאתי לרילוקיישן של 3 שנים, לפני שחזרתי פניתי לרואה חשבון כדי שיברר אם ניתקתי תושבות ואם אהיה חייב מס בארץ כשאחזור. מתברר שזה לא אפשרי: רשות המיסים בכוונה לא נותנת פרה רולינג למי שלא חי בארץ והמדיניות שלהם היא "קודם תחזור ואז נדבר" מייעוץ מקיבלתי ומנסיון של ישראלים שחזרו מתברר שכשאתה חוזר רשות המיסים דורשת דיווח על כל מה שהרווחת בחו"ל ואחכ מוציאה שומה להשלמה למס הישראלי שמשמשת בסיס למשא ומתן שנגמר ב "פשרה" (מי ילך להתמודד איתם בבית משפט) שאחריה גם ביטוח לאומי מצטרף ודורש 12% מסכום הפשרה.ויתרתי על התענוג ,נשארתי בארה"ב ומי יודע מתי נחזור אם בכלל. פורומים של ישראלים בחו"ל מלאים בספורי אימה על מאבקים עם רשות המיסים אחרי החזרה והרבה נמנעים ופשוט נשארים בחו"ל
רן  |  28.10.18
לכל התגובות