אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ממדיטציה ועד קורס קונדיטוריה - כך מתמודדים ארגונים עם שחיקה של עובדים צילום: שאטרסטוק

ממדיטציה ועד קורס קונדיטוריה - כך מתמודדים ארגונים עם שחיקה של עובדים

לפי סקר אמריקאי 67% מהעובדים חשים שחיקה בעבודה והעלות למעסיקים מגיעה למיליארדי דולרים בשנה. לכן, בחלק ממקומות העבודה מנסים לצמצם את התופעה בדרכים יצירתיות; ויש גם דברים שהעובדים יכולים לעשות בעצמם כדי להילחם בשחיקה

30.10.2018, 10:18 | מעין מנלה
שחיקה בעבודה הופכת בשנים האחרונות למגיפה של ממש. לפי סקר של גאלופ בארה"ב 23% מהעובדים מרגישים שחיקה בעבודה כל הזמן או לעיתים קרובות בעוד ש-44% חשים שחיקה מדי פעם.

קראו עוד בכלכליסט

העלות של שחיקה בעבודה לארגונים היא גבוהה וכוללת בתוכה היעדרויות של עובדים, חוסר שביעות רצון מהעבודה שמובילה לתחלופה גבוהה של עובדים, לחץ ובעיות בריאותיות הקשורות אליו. לפי מחקר שפורסם בהארוורד ביזנס ריוויו העלות של שחיקה בעבודה נעה בין 125 ל-190 מיליארד דולר בשנה בהוצאות רפואיות.

שחיקה בעבודה היא תופעה שתיאר לראשונה הפסיכולוג האמריקאי הרברט פרגנברג בהתייחסו ללחץ והלאות שחשו העובדים במקצועות הטיפול, כמו רופאים ואחיות, ושגרמו להם לקושי בהתמודדות עם עבודתם. הסקר של גאלופ מצא שכשני שליש מהעובדים במשרה מלאה חשו שחיקה בעבודה. חלק מהגורמים לשחיקה הם יחס לא הוגן בעבודה, דדליינים דוחקים ולא הגיוניים, עומס שאי אפשר להתמודד איתו וחוסר תמיכה מצד ההנהלה. כאשר מוסיפים לכך את העובדה שהיום מצופה מעובדים להיות מחוברים 24 שעות ביממה שבעה ימים בשבוע למיילים, הודעות טקסט וטלפונים מתקבלת תמונה די עגומה. עם זאת, יש נקודת אור והיא שארגונים מתחילים להבין את השפעתה על רווחת העובדים וכן על העלויות לארגון ופועלים כדי לסייע לעובדים ולצמצם את תחושות השחיקה. כמו כן, ישנם גם צעדים שיכולים עובדים בעצמם לנקוט כדי להפחית לחץ ולמנוע שחיקה.

ניוד עובדים, לימודים, מדיטציה וגיימינג - מה יכולים לעשות המעסיקים?

 

בנס למשל, מתמודדים עם תופעת השחיקה בעבודה באמצעות תכנית ניוד עובדים שמטרתה לתת לעובדי החברה אפשרות להתפתחות מקצועית. התכנית מאפשרת לכל עובד שסיים פרויקט או שעומד בתנאי סף, להציע מועמדות לתפקידים בחברה באמצעות מכרזים פנימיים, ולהתמודד על תפקידים גם אם הם לא מעולם התוכן שלו. בודקים בחברה עוברים להיות מפתחים, מדריכים הופכים להיות בודקים או מומחי sap ועוד. הדבר מהווה יתרון לחברה וגם לעובד שמרוויח התפתחות מקצועית או לעתים אף קידום מקצועי.

 

עריכת דין נחשב מקצוע שוחק במיוחד, לכן, בפירמת עו"ד שבלת, מציעים לעובדים להשתתף בקורס מדיטציית ״מיינדפולנס", שהוכח כמסייע בהפחתת מחלת השחיקה. כמו כן, הפירמה שמה דגש על כל הקשור לכושר החל מהשתתפות במימון מנויים לחדרי כושר, קבוצת ריצה עם מאמני כושר ותוכנית אימון אישית לכל עובד. בנוסף הפירמה משתתפת במימון תחרויות ריצה ביניהם הר לעמק, night run ומרתון ת"א. הפירמה גם מטיסה את עובדיה לטיול משרדי בחו"ל פעם בשנה, הכולל משחקי כדורגל בינ"ל, הופעות ענק וכו', השנה למשל מטיסה הפירמה את עובדיה ללונדון להופעה של U2.

רוב העובדים מתמודדים עם שחיקה ברמה זו או אחרת, מעסיקים מתחילים לנסות להילחם בתופעה ויש גם צעדים שהעובדים יכולים לנקוט, צילום: שאטרסטוק רוב העובדים מתמודדים עם שחיקה ברמה זו או אחרת, מעסיקים מתחילים לנסות להילחם בתופעה ויש גם צעדים שהעובדים יכולים לנקוט | צילום: שאטרסטוק רוב העובדים מתמודדים עם שחיקה ברמה זו או אחרת, מעסיקים מתחילים לנסות להילחם בתופעה ויש גם צעדים שהעובדים יכולים לנקוט, צילום: שאטרסטוק

 

בסטארטאפ מאנדיי מעודדים עובדים ליזום בעצמם אירועי גיבוש שמסייעים בהפחתת השחיקה בכך שהם משפרים את שביעות הרצון של העובדים. כך למשל, העובדים נפגשים למשחקי גיימינג בערבים, בדגש על משחקי רשת (LAN parties, מדובר במסיבת רשת - אירוע חברתי בו שחקנים נפגשים עם מחשביהם, ומשחקים משחקי מחשב רבי משתתפים באמצעות רשת מקומית), כמו כן הם נפגשים למשחקי כדורגל וכדורסל אחר הצהריים, לאחרונה גם אחד העובדים יזם קבוצת ריצה של החברה.

 

בטבע פועלים למנוע שחיקת עובדים באמצעות גיוון תעסוקתי. החברה מאפשרת לכל עובד, שעובד מעל שנתיים בחברה, להחליף תפקיד ואחוז הניוד הגיע בשנים האחרונות לכדי 40%. המעברים שעושים העובדים בחברה הם לפעמים לא שגרתיים, כך למשל עובד בהנדסה עשוי לעבור לעבוד בתפעול. כמו כן החברה מנגישה ייעוץ פסיכולוגי לעובדים ומאפשרת יום עבודה מהבית אחת לשבועיים.

באפלייד מטיריאלס מסייעים לעובדים בראייה של התא המשפחתי כולו ומציעים עזרה במטלות היום-יום שנופלות בעיקר על בן הזוג של העובד כדי להילחם בשחיקה. כך, הם מציעים לבני זוגם מימון הוצאות בייביסיטר לכל תקופת שהות העובד בחו"למימון ההוצאות יכול להגיע גם למאות שקלים בשבוע והיא ניתנת בהתאם לדיווח העובד. בנוסף, בן הזוג יוכל להסתייע בשירותי טכנאי עד הבית 24/7, באמצעות עזרה זו העובדים יכולים להמשיך לעבוד בראש "שקט" ובני זוגם לא ייאלצו להתמודד עם מטלות הבית והטיפול בילדים לבדם.

במימון ישיר מציעים לעובדים פיתוח אישי שלא בהכרח קשור לעבודה או לחיים המקצועיים. בכל שנה 20 עובדים נבחרים לתוכנית שכוללת מלגה בגובה 3,000 שקל ללימודים שונים לפי בחירת העובד כגון קונדיטוריה, שפות, נהיגה, קורסים להורות ועוד. בנוסף, העובדים משתתפים בסדנאות התפתחות אישית בנושאים של מטרות וחזון לחיים, קורסי מנהיגות וכן השתתפות בהגשמת משאלות במסגרת עמותת Make a wish.

קורס קונדיטוריה כחלק מהתפתחות אישית של העובדים, צילום: שאטרסטוק קורס קונדיטוריה כחלק מהתפתחות אישית של העובדים | צילום: שאטרסטוק קורס קונדיטוריה כחלק מהתפתחות אישית של העובדים, צילום: שאטרסטוק

 

בביטוח ישיר בו מועסקים בעיקר עובדי מוקדי שירות, מהתפקידים השוחקים ביותר בשוק העבודה, מטפלים בשחיקה באמצעות ניסיון ליצור איזון טוב יותר בין בית לעבודה. החברה מנהיגה מזה למעלה משנה תכנית לקיצור שעות עבודה להורים לילדים עד גיל 12, מדובר בקיצור של 45 דקות ביום, על חשבון החברה וכן בהוספת ימי חופשה כמו למשל יום חופש על חשבון החברה ביום ההולדת. החברה מעניקה אפשרות ליום עבודה קבוע מהבית, אחת לשבוע. אפשרות זו מיושמת כיום כבר בקרב למעלה ממחצית מעובדי החברה.

לא כל המעסיקים משקיעים במניעת שחיקה, אבל יש צעדים שעובדים יכולים לנקוט בעצמם

ב-CNBC פרסמו מספר דרכים בהן יכולים עובדים למנוע או לצמצם שחיקה בעבודה:

 

1. למדו להכיר את חוזקותיכם

אם העבודה לא מתאימה לסט המיומנויות שלכם, אתם עלולים להרגיש ניכור. "עובדים באמת מעורבים מבלים פי ארבע יותר זמן משעות העבודה שלהם בעשיית דברים בהם הם טובים לעומת עשיית מטלות שהם לא כל כך טובים בהן", כך אומר ד"ר הרטר. לקיחת חלק בפעילויות שמפתחות את חוזקותיכם יכולה לעזור לכם להרגיש אפילו יותר מעורבים, בטוחים בעצמכם ואנרגטיים.

קואצ'רית הקריירה קתי קפרינו אומרת שאתם יכולים לפתח עוד יותר את חוזקותיכם ע"י פיתוח תיאור משרה, תפקידי ותחומי אחריות משלכם בהתבסס על מה שאתם יודעים ושולטים בו, "ואז לבקש מהמנהלת שלכם לשבת, לסקור ולאשר את הקווים המנחים האלה." ההבהרה הזו חשובה, בעיקר כיוון שיש עובדים שלא מתקשרים את הציפיות שלהם ממקום העבודה.

2. הבינו את חולשותיכם

על מנת להבין על מה אתם באמת צריכים לעבוד ולשפר, חשוב שגם תדעו בדיוק מה תוקע אתכם. הערכה עצמית היא חיונית, בלעדיה אי אפשר אפילו להתחיל לצמוח. האם יש באפשרותכם לשפר את הידע או המיומנויות שלכם? או ללמוד מיומנויות חדשות? אוניברסיטאות הרוורד, קורסרה וקורנל מציעות קורסי מנהיגות וניהול מקוונים. "הגיעו למקום אליו אתם רוצים ע"י למידת מיומנויות ורכישת ידע", אומר הרטר.

3. פתחו שותפים חזקים במקום העבודה

חברים במקום העבודה עלולים להסיח את דעתכם, אבל מצד שני הם יכולים גם לשפר את היעילות והביצועים שלכם. זוהי הברכה הדיאלקטית של חברויות במקום העבודה, על פי מחקר שהופיע במגזין Personnel Psychology ב-2015. חברים במקום העבודה יכולים להועיל לכם בכך שהם יכולים לתת עצה בלי שתרגישו שהם שיפוטיים, ובכך הם נותנים לכם גישה למידע שאחרת לא היה בהישג ידכם. הרטר אומר שפיתוח מערכות יחסים חזקות עם אנשים שאפשר לסמוך עליהם הוא דבר שעוזר בטווח הארוך למנוע שחיקה. חברים טובים לכם לבריאות: אין ספור מחקרים מצאו שבגירים עם תמיכה חברתית חזקה הורידו את הסיכון לבעיות בריאותיות רבות, כמו דיכאון, לחץ דם גבוה, השמנת יתר ואפילו דמנציה.

4. תקשרו

מי שאמר ש"תקשורת היא המפתח" צדק. בלעדיה אתם מסתכנים באי הבנות, תסכול, טעויות ועוד. אבל באמצעותה תוכלו לחלוק את צרכיכם, ערכיכם, דעותיכם, ותפיסותיכם, כך טוען האיגוד האמריקני לפסיכולוגיה. בהרבה מקרים העובדים יודעים בדיוק מה גורם לסטרס במקום העבודה שלהם. הם יודעים לזהות את הסיבות והפתרונות, כך טוענים מומחים. דיאלוג עם המנהלים יכול לעזור בלעודד תמיכה, רעיונות ופידבק מצד כל הנוגעים בדבר. רק אל תשכחו את הצד השני של המטבע: היו גם מאזינים טובים. כדי להבין לגמרי את המידע המשותף, עליכם להאזין למה שהאחר אומר. דרך אחת לוודא שאכן הקשבתם והפנמתם היא לעשות פראפרזה על מה שנאמר הרגע ע"י מישהו אחר. דרך נוספת לשפר את יכולת ההאזנה שלכם היא לומר לעצמכם שבסוף השיחה יש חידון על מה שנאמר בו. כך תוכלו להדגיש לעצמכם את הדברים היותר משמעותיים שנאמרו.

5. זהו מיהו/י מנהל/ת טוב/ה

מחקר של גאלופ מצא שאלה שחשו נתמכים ע"י מנהליהם היו פחות סבירים בהרבה לחוות שחיקה על בסיס קבוע. "כשאתם מוצאים מנהלת טובה, ניצרו זאת – הן מצרך נדיר בימינו," כך הרטר. אם אתם מרגישים שחוקים, אל תנסו לטאטא את זה מתחת לשטיח. מנהלת טובה תהיה תמיד פתוחה לדון במצבכם ולתמוך בכם בזמנים הקשים, ולעבוד אתכם בשיתוף פעולה כדי לזהות את גורמי הסטרס והשחיקה, כך אומרת קפרינו. שיתוף במה שעובר עליכם הוא צעד חשוב בדרך לשיפור מצבכם. עובדים שחשים שמנהליהם תומכים בהם סבירים ב-70% פחות לחוות שחיקה על בסיס קבוע, על פי הסקר של גאלופ.

תגיות