אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לומניס נמכרת בפעם השלישית תמורת 950 מיליון דולר צילום: צביקה טישלר

בלעדי לכלכליסט

לומניס נמכרת בפעם השלישית תמורת 950 מיליון דולר

החברה מיקנעם שהונפקה בסוף שנות התשעים בארה"ב וכמעט הגיעה לסוף דרכה חוזרת לימי השיא ותימכר לקרן CVC הבריטית ולקרן פאונטיין וסט הסינית. החברה מעסיקה 400 עובדים בישראל פועלת בתחום טיפולי הלייזר והכנסותיה כבר מסתכמות בחצי מיליארד דולר

21.11.2018, 06:47 | גולן חזני

שלוש שנים אחרי שרכשה אותה תמורת 520 מיליון דולר, הקרן הסינית־בריטית XIO נמצאת על סף חתימה למכירת חברת הטיפולים בלייזר לומניס תמורת 950 מיליון דולר.

קראו עוד בכלכליסט

כפי שנחשף ב"כלכליסט", המשא ומתן מתנהל מול קרן CVC, אבל ל"כלכליסט" נודע כי אליה תצטרף ברכישה שותפה סינית - קרן ההשקעות הפרטית פאונטיין־וסט פרטנרס (FountainVest Partners). הנתח של פאונטיין־וסט בעסקה יהיה של יותר מ־30% מלומניס. העסקה צפויה להיחתם בשבועיים־שלושה הקרובים, לאחר שהפרטים שלה סוכמו.

XIO צפויה לרשום רווח של יותר מ־90% על הרכישה - לא כולל מימון שקיבלה מבנק מזרחי טפחות. כשמבודדים את ההון העצמי שהושקע על ידי XIO ברכישה מדובר בתשואה גבוהה אף יותר. העלייה בשווי החברה מיוחסת בעיקר לשיפור במכירות וב־EBITDA (רווח תפעולי תזרימי), שעל פי ההערכות עומד על 80–90 מיליון דולר - שיפור ניכר לעומת הנתון המקביל מלפני שלוש שנים.

מכירות החברה עומדות על כחצי מיליארד דולר בשנה. השיפור במכירות נובע בעיקר מהכניסה של טיפולי הלייזר של החברה לתחומים נוספים, כמו הערמונית, באמצעות 250 פטנטים רשומים שלה. הפטנטים האלה מאפשרים טיפול באיברים פנימיים כמו כליות וערמונית באופן לא פולשני. תחום נוסף שהתפתח בלומניס הוא המוצרים לבריאות האשה. המטה של לומניס נמצא ביקנעם, והחברה מעסיקה בו 400 עובדים. לומניס מנוהלת על ידי ציפי עוזר־ערמון שזוכה להערכה ונתפסת כאחראית העיקרית לביצועי החברה.

 

מנכ"לית לומניס ציפי עוזר ערמון , צילום: צביקה טישלר מנכ"לית לומניס ציפי עוזר ערמון | צילום: צביקה טישלר מנכ"לית לומניס ציפי עוזר ערמון , צילום: צביקה טישלר

תהליך המכירה החל לפני עשרה חודשים

תהליך מכירת החברה החל כבר לפני כעשרה חודשים, אבל נתקע בשל הסכסוך בין מנהלי XIO למיליארדר סיני, שטען כי השקיע בקרן מיליארד דולר אבל נושל מההשקעה. ההליך הסתיים בסוג של פשרה שאפשרה לקרן להמשיך בהליך המכירה. את הליך המכירה, שמתקיים בארה"ב, מובילים בנק ההשקעות קרדיט סוויס והבנק הסיני CICC.

לומניס פועלת באמצעות שלוש חטיבות נפרדות. הגדולה ביותר היא חטיבת האסתטיקה, המייצרת מכשירי לייזר ופתרונות אנרגיה אחרים לטיפול בעור הפנים, הגוף והסרת השיער. החטיבה השנייה מייצרת מכשירי לייזר, בין היתר לניתוחי אף־אוזן־גרון, הורדת גידולים טיפול באבני כליה ובערמונית. השלישית מייצרת מכשיר לייזר לטיפול בגלאוקומה עינית ולהסרתה.

תחום מכשור הלייזר הרפואי מצוי בתנופה בשנים האחרונות, בעיקר בתחום טיפולי הלייזר, שאותו מובילה התעשייה הישראלית. אלמה לייזרס, או בשמה החדש סיסרם מדיקל, נמכרה ב־2013 לחברת פוסון הסינית לפי שווי של 240 מיליון דולר, והונפקה בבורסה של הונג קונג לפי שווי של 490 מיליון דולר בספטמבר 2017. סינרון הישראלית, הפועלת בתחום הרפואה האסתטית, נרכשה על ידי קרן אייפקס תמורת 397 מיליון דולר באפריל. בעסקה בשוק האמריקאי רכשה Hologic את Cynosure תמורת 1.65 מיליארד דולר, ו־Zeltiq אסתטיקה נרכשה תמורת 2.47 מיליארד דולר על ידי אלרגן בשנה שעברה.

לומניס הגיעה לשווי מיליארד דולר בשנות התשעים

לומניס, שהקים היזם שמעון אקהויז, היתה חלוצת תחום האסתטיקה הרפואית כשעוד נקראה ESC בשנות התשעים. היא הונפקה בנאסד"ק בשלהי אותו עשור והגיעה לשווי של מיליארד דולר. אך לאחר סכסוכים בהנהלה, השתלטות עוינת, ושינויים בדינמיקת השוק, היא כשלה כחברה ציבורית. ויולה והאחים עופר רכשו אותה ב־2006 לפי שווי של 120 מיליון דולר. היא הונפקה מחדש ב־2014 לפי שווי של 470 מיליון דולר, וב־2015 נרכשה על ידי XIO.

ל־CVC יש היכרות ארוכת שנים עם השוק הישראלי, אבל עד כה היא ביצעה בארץ רק רכישה אחת. ב־2014 בחנה CVC את רכישת כלל ביטוח, אבל החליטה לסגת. החברה הגדולה ביותר שעל רכישתה התמודדה היתה כתר פלסטיק, שאותה הציעה לרכוש לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר. הנהלת החברה העדיפה את קרן בי.סי פרטנרס, שהציעה לשלם מעט יותר.

המשא ומתן האחרון שבו היתה מעורבת CVC בישראל היה לרכישת 40% מרשת הפארם הישראלית סופר־פארם. המגעים התפוצצו באוקטובר, לאחר שכבר היו הסכמות עקרוניות על כל הפרטים. במסגרת העסקה היתה אמורה CVC לרכוש 40% מרשת סופר־פארם לפי שווי של 1.7–1.9 מיליארד שקל.

CVC היתה אמורה לרכוש נתח של 15% מהחברה מהמייסד ליאון קופלר, שמחזיק ב־75% ממנה, ואת המניות שמחזיקים הבנקים. לאומי מחזיק ב־15% מסופר־פארם באמצעות לאומי פרטנרס, ודיסקונט מחזיק ב־10% באמצעות דיסקונט קפיטל. הרכישה שביצעה הקרן בישראל בשנה שעברה היתה של פעילות בריאות האשה של טבע, שתמורתם שילמה כ־1.4 מיליארד דולר.

הקרן, שבבסיסה בבריטניה, מנהלת נכסים ב־64.5 מיליארד דולר. 55 מנהלים שותפים בקרן, והעסקאות שלה מתמקדות ברכישת שליטה או מניות מיעוט משמעותיות בחברות באירופה, אסיה וצפון אמריקה. הרכישות מתבצעות בשיתוף פעולה עם הנהלות החברות. עם האחזקות הבולטות שלה נמנות יצרנית השעונים ברייטלינג, שנרכשה באפריל 2017; אתר הימורי הספורט הבריטי סקיי בט; ויצרנית כלי המזון והשתייה האמריקאית Anchor Glass.

פאונטיין־וסט היא קרן השקעות שהמרכז שלה בשנגחאי והונג קונג, ומנוהלת על ידי פרנק קואי טנג. הקרן משקיעה בתחום המכשור הרפואי, המדיה והלייף סטייל. משקיעיה הם מוסדיים מרחבי העולם, ופאונטיין־וסט פועלת לצד הנהלות החברות שהיא רוכשת, בניסיון לשפר את הפעילות והתוצאות. הקרן גייסה 1.35 מיליארד דולר ב־2012, וכעבור כמה שנים גייסה 2.1 מיליארד דולר ב־2016, וביצעה כמה השקעות, בעיקר בחברות סיניות.

בשבוע שעבר הודיעו 400 עובדי לומניס בישראל כי התאגדו בהסתדרות. מהלך ההתארגנות, שבו לקחו חלק עובדים מכל הדרגים והמקצועות במפעל – עובדי פס ייצור, אנשי הנדסה, אנשי חומרה, ביקורת ועוד – קרם עור וגידים לאור רצונם של העובדים להסדיר את תנאי העסקתם וביטחונם התעסוקתי בהסכם קיבוצי, ככל הנראה על רקע הידיעות על מכירה אפשרית של החברה. 

 

אחד ממייסדי לומניס שמעון אקהויז, צילום: עמית שעל אחד ממייסדי לומניס שמעון אקהויז | צילום: עמית שעל אחד ממייסדי לומניס שמעון אקהויז, צילום: עמית שעל

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
זהירות - לומניס!
זה היה ברור ורק עניין של זמן עד שהעובדים המסכנים יקומו על רגליהם ויעשו שינוי שם. בתור אחד מבפנים המצב פשוט עגום בכל מה שקשור לשכר . 10 שנים אין העלאות - כלום ושום דבר פשוט עצוב. כל הכסף והרווחים נבלעים אצל הבכירים והמנהלים. אנשים בייצור חוזרים למשפחותיהם עם 5500- 6500 שח של משכורת. ברוטו!! ונותנים את הנשמה! זה באמת לא קשור למכירה, פשוט כל פעם יש משהו חדש שמייאש את העובדים. אנשים שם בני 40- 65, לאן ילכו???
עובד ייצור  |  22.11.18
9.
זו פעם רביעית שהחברה נמכרת
פעם ראשונה - גרעין המוצרים העיקרי של החברה פותח על ידי חברת תעשיות לייזר (שרפלאן) נמכרה בעבור מניות לחברת אי-אס-אי של דר שמעון הקהוייז פעם שניה- החברה אי אס סי נמכרה לחברת לייזרים ענקית בארה"ב שהקימה את החברה הנראית היום לומניס פעם שלישית - חברת לומניס נמכרה לחברה סינית לפני כ 4 שנים פעם רביעית - המכירה הרביעית היום
עובד לשעבר  |  21.11.18
לכל התגובות