אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המחלוקת על מינוי אדרי תמשיך לרחף מעל ראשו צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי

המחלוקת על מינוי אדרי תמשיך לרחף מעל ראשו

חילוקי הדעות בין חברי ועדת גולדברג לא רק מציירים את המועמד למפכ"לות כלא ראוי, הם מהווים תזכורת נוספת לתאוות המשילות של השרים וגם לפרצי העצמאות שיכולים לגלות מינויים מטעם

03.12.2018, 08:14 | משה גורלי

אם לא די ליועץ המשפטי לממשלה בערימת תיקי החקירה נגד ראש הממשלה נתניהו שנערמת על שולחנו בתוספת המלצות להעמידו לדין ‑ בשני מתוך שלושה תיקים על עבירות שוחד ‑ כעת חונה על מפתן דלתו תפוח אדמה לוהט נוסף: זהות המפכ"ל הבא של משטרת ישראל. אחרי שוועדת גולדברג למינויים בכירים בשירות הציבורי פסלה את מועמדותו של משה אדרי, שלושה נגד שניים (קולו של היו"ר אליעזר גולדברג נספר פעמיים) ‑ יצטרך מנדלבליט להודיע אם הוא סבור שאישור אדרי בממשלה בניגוד להמלצת הוועדה סביר, בהינתן האפשרות שיצטרך להגן עליו בפני בג"ץ, מיד לאחר אישורו.

קראו עוד בכלכליסט

בתוך זירת ההתגוששות הזו ‑ השרים נפתלי בנט ואיילת שקד (הבית היהודי) ויריב לוין וגלעד ארדן (מן העבר השני) בפינה האחת, ויו"ר הוועדה למינויים בכירים בשירות הציבורי, השופט בדימוס גולדברג בפינה הנגדית ‑ ומנדלבליט באמצע ‑ שלוש הערות על המינוי הממשמש ובא.

1. במוקד המחלוקת בין חברי הוועדה היתה פגישתו של אדרי עם עורך הדין פיני פישלר, מי שמייצג את אחד המתלוננים נגד אדרי, רפי רותם, כמה ימים לפני עדותו של האחרון בפני הוועדה. שני חברי ועדה סברו שהפגישה היא טעות והשניים האחרים חשבו שהיא “מושחתת”.

לכן, בשורה התחתונה, התוצאה היא שאדרי, אם ייכנס לתפקיד, אחרי כל מה שאירע בימים האחרונים, יביא עמו עננה, שלא לומר דבשת כפולה שהלבישה עליו הוועדה ‑ או טיפש או מושחת, או גם וגם אם מקבלים את שתי העמדות שהוצגו.

2. מעבר לכך, חשפה המחלוקת הפנימית בוועדה שני עניינים עקרוניים. אחד ‑ תאוותם של חלק משרי הממשלה, ובראשם לוין, בנט ושקד, למשילות. כלומר ‑ שלא יעצרו אותם. מה שווה ועדת גולדברג אם אנחנו לא שולטים בה, היתה ודאי אומרת מירי רגב.

מימין: משה אדרי והשופט בדימוס אליעזר גולדברג, צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי מימין: משה אדרי והשופט בדימוס אליעזר גולדברג | צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי מימין: משה אדרי והשופט בדימוס אליעזר גולדברג, צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי

השופט בדימוס גולדברג נשמע אתמול נסער במיוחד כשנאלץ להתמודד עם פיצוצי המשנה לפצצה שהטילה הוועדה בראשותו. עם ההחלטה עצמה הוא שלם לגמרי. המפגש של אדרי עם עו"ד פישלר עולה לדעתו לכדי פגם מהותי שפוסל מכהונה. אבל, הוא זועם על הדופי הכפול שהוטל בו. ראשית, בעניין הפוליגרף. המחלוקת כביכול שנפלה בינו לבין השר גלעד ארדן על מידת הצלחתו של אדרי בבדיקת הפוליגרף. ארדן טען שאדרי עבר בהצלחה, ואילו גולדברג סבור שלא. בהמשך השתמע כאילו חזר בו. "לא חזרתי בי", אומר גולדברג, "אמרתי שהוא לא נשאל לגבי השיחה הקריטית עם פישלר. בנושא הזה הוא לא נשאל ולא עבר את הבדיקה. הייתי צריך להוסיף את הסייג הזה.

"אין לי בעיה שתגידו ‘טעיתם’, אבל אי אפשר לזרוק את ההמלצה שלנו לזבל רק בגלל שהיא לא מוצאת חן בעיני מישהו. אני לא חותמת גומי. ואם אני לא חותמת גומי, הם צריכים נימוק טוב במיוחד לסטות מההחלטה שלנו", אמר אתמול ל”כלכליסט” השופט גולדברג. בתשובה לשאלה האם העובדה שהוועדה היתה חצויה, שניים נגד שניים, אינה נימוק כפי שהתבטאו גורמים במשרד המשפטים, הוא עונה: "לא", וחותך בכעס, "וזה לא שניים נגד שניים. זה שלושה נגד שניים. החלטת הממשלה שהקימה את

הוועדה קבעה שהקול של היו"ר שווה שניים. זה לא אני ביקשתי ולא אני קבעתי".

מה שהכי מרגיז אותו הן הטענות שהאשימו אותו בגזענות או בייחוס טיפשות למועמד. "יכולים להגיד כל מה שרוצים. אין לי שליטה על זה. לא מעניין אותי ששמו אדרי, כהן, או כל שם אחר. אני צריך לשמור על כבודו? אני צריך לבדוק את העובדות ואת התאמתו”.

3. לא כל מינוי שנתפס או נראה תחילה כבר שליטה על ידי הממנה מתגלה ככזה. עיינו ערך תגובתו של לוין להחלטתה של חברת הוועדה טליה איינהורן - שהוא עצמו המליץ על מינויה - נגד אדרי. הוא ודאי רווה נחת גדולה בהרבה מחבר הוועדה האחר שגם על מינויו הוא המליץ, משה טרי, שהוא וחבר הוועדה הרביעי פרופ' דניאל הרשקוביץ פרסמו אתמול את דעתם: "כאשר הוועדה ביקשה שהמועמד יעבור פוליגרף תעסוקתי, רוח הדברים בוועדה היתה שאם יעבור את הפוליגרף בהצלחה, הרי לא תהיה מניעה מלהמליץ על מינויו כמפכ"ל המשטרה. בסופו של יום המועמד עבר את הפוליגרף בהצלחה". כלומר, השניים מצטרפים לשר ארדן, אבל מסבירים גם את הבעיה בעניין השאלה שלא נשאלה: "עמדתנו קיבלה חיזוק משמעותי מדברי המומחית לפוליגרף, שאמרה בפירוש כי מדובר בדברים שהם בתחום הסובייקטיבי ואינם ניתנים לבירור בבדיקת פוליגרף. אשר על כן, אין אנו רואים סיבה שלא לקבל את הסבריו של המועמד, שנשמעו סבירים ביותר והניחו את דעתנו".

תגיות