אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארה"ב: הקיצוץ במסים הזניק השקעות במו"פ ודיבידנדים צילום: איי אף פי

ארה"ב: הקיצוץ במסים הזניק השקעות במו"פ ודיבידנדים

מבדיקה שערך "הוושינגטון פוסט" שנה אחרי השקת רפורמת המס של טראמפ, שמטרתה היתה לפנות כסף לגיוסי עובדים, מחקר ופיתוח והקמת מפעלים, עולה זינוק בהוצאה על דיבידנדים ורכישה חוזרת של מניות. אפילו וורן באפט חרג מהרגלו וביצע רכישה חוזרת, בשווי כמיליארד דולר

19.12.2018, 11:13 | שירות כלכליסט

שנה אחרי שהשיק ממשל טראמפ את רפורמת המסים שלו, שאותה הגדיר שר האוצר סטיבן מנושין "נקודת מפנה עבור החברות האמריקאיות", בדק "הוושינגטון פוסט" את השלכות המהלך בשטח.

קראו עוד בכלכליסט

הרפורמה כללה קיצוצי והטבות מסים לחברות בשווי כולל של 2.3 טריליון דולר, כאשר המטרה היתה שהן ישתמשו בכסף שחסכו לטובת הקמת מפעלים חדשים, גיוס עובדים והרחבת המחקר. "אנחנו נראה השקעות עצומות חוזרות לארה"ב", סיכם אז מנושין.

בהתבסס על נתונים שאסף הווארד סילברבלט מחברת Dow Jones Indices S&P, ואשר פורסמו ב"וושינגטון פוסט", עולה כי ההשקעות שביצעו 500 החברות הנסחרות ב־S&P אכן זינקו בשלושת הרבעונים הראשונים של 2018 ב־25% כמעט, ל־475 מיליארד דולר. הנתון הזה אינו כולל את ההוצאות של עוד אלפי חברות ציבוריות ופרטיות קטנות יותר. החברות גם הגדילו את ההוצאות שלהן על מחקר ופיתוח - זינוק של 34% לכמעט 175 מיליארד דולר.

אפל בצמרת הבייבקים

 

עם זאת, במקביל נרשמה עלייה בהוצאות על רכישה חוזרת של מניות. מהלך שעוזר להעלות את מחיר המניה מבלי שהחברה תצטרך להשקיע בהתרחבות או בהעסקת אנשים. עבור תשעת החודשים הראשונים של השנה, תוכניות רכישה חוזרת של מניות הסתכמו ב־579 מיליארד דולר וצפויות לשבור את השיא הקודם שנקבע ב־2007 ועמד על 589 מיליארד דולר.

אפל מובילה את המגמה לאחר שהוציאה 64 מיליארד דולר על רכישה חוזרת של מניות, נכון ל־30 בספטמבר. אפילו המשקיע וורן באפט ביצע רכישה חוזרת של מניות חברת ברקשייר הת'אוויי בשווי של קרוב למיליארד דולר, זאת אף שנמנע ממהלכים מסוג זה בשנים קודמות.

דונלד טראמפ, צילום: איי אף פי דונלד טראמפ | צילום: איי אף פי דונלד טראמפ, צילום: איי אף פי

עלייה משמעותית נרשמה גם בחזית הדיבידנדים. בהתבסס על התשלומים שחולקו ב־11 החודשים הראשונים של השנה, נקבע שיא שנתי חדש של 420 מיליארד דולר, זאת לעומת השיא הקודם של 419.7 מיליארד דולר שנרשם בשנה שעברה.

אולם, מתנגדי הרפורמה מציינים כי 45% מהאמריקאים אינם מחזיקים במניות, ולכן הם לא מרוויחים מהעליות הללו במחירי המניות או מחלוקת הדיבידנדים. יתרה מכך, הם מצביעים על העלייה בתוכניות לרכישה חוזרת של מניות כדוגמה לבעייתיות של הרפורמה. זאת מכיוון שהיא מספקת שווי לבעלי המניות ולמנהלים הבכירים, מבלי שהם יצטרכו להשקיע בציוד או בעובדים.

הפרטיות דווקא ירוויחו

 

מנגד, ג'סי פריד מבית הספר למשפטים באוניברסיטת הרווארד טוען כי הכסף בכל זאת חוזר לעובדים, זאת מכיוון שאנשים משקיעים מחדש את הכסף שהם מרוויחים ממכירת מניות לחברה. "בעלי המניות משתמשים בחלק ניכר מהכסף הזה, משקיעים אותו בחברות פרטיות הרעבות להון, והן משתמשות בו כדי להשקיע ולהעסיק עובדים", הסביר. לדבריו, החברות הפרטיות מעסיקות פי שניים יותר עובדים לעומת החברות הציבוריות והן גם בדרך כלל חדשניות יותר. 

תגיות