מערכות הפעלה, סיכום 2018: ווינדוס מנסה ונכשלת, כרום OS מתרחבת
שוק מערכות ההפעלה למחשבים עבר כמה תהפוכות בשנה האחרונה, כשבראשן מבוכת מיקרוסופט על רקע השקת גרסת ווינדוס שגרמה נזק למחשבים. לעומתה, קיבלה גוגל כרום תמיכה מלאה באפליקציות אנדרואיד, מה שהגדיל מהותית את היצע התוכן למשתמשים
מערכות ההפעלה למחשבים - ווינדוס, מק OS וכרום OS - עברו שנה של שינויים דקים ותקלות גדולות. מערכת ההפעלה של מיקרוסופט המשיכה לשלוט בשוק ביד רמה, ולפי נתוני Statcpunter החזיקה בספטמבר האחרון ב-81.7% מהתחום. גרסתה הנוכחית, ווינדוס 10, עברה הרבה תהפוכות: מיקרוסופט השיקה עבורה שינויים ועדכונים שנועדו להפוך את הממשק והשימושיות שלה לטובים יותר.
קראו עוד בכלכליסט
באפריל הושקה חבילת העדכונים הראשונה, בה קיבלה מערכת ההפעלה הפופולרית רכיב טיימליין, שאיפשר להציג את כל הקבצים שפתח המשתמש, וכל חלונית שפתח בדפדפן אדג'. בנוסף, קיבלה ווינדוס 10 יכולת מעבר בין עמודי אפליקציות, ולנטר את פעילות מערכת ההפעלה במרכז התראות משופר. בדומה לתכונות שקיבלו אנדרואיד ו-iOS, קיבלה גם ווינדוס יכולת לנטר את עומס ההתראות ולצמצם את זמני השימוש במכשירים. ואולם, העדכון הגדול השני יצר עבור החברה משבר גדול: באג בחבילת התוכנה שלו למחיקת מידע משתמשים. בעקבותיו, נעצרה הפצת מערכת ההפעלה והתחדשה רק לאחר תיקון.
אחותה הצעירה והטרייה של ווינדוס 10, גרסה 10S הקלה והבסיסית שנועדה עבור לפטופים חלשים יותר, לא זכתה להצלחה. לפי הערכות, בתחילת השנה נודע שכ-40% מהמשתמשים שרכשו מכשיר ווינדוס 10S ניצלו את הזכות שהוענקה להם והחליפו אותה בווינדוס סטנדרטית. מיקרוסופט לא טרחה לשפר או לשנות את ממשק ווינדוס לטאבלטים ומחשבים היברידיים.
mac OS, מערכת ההפעלה של אפל למחשבים, מחזיקה בכ-13.49% מהשוק. היא זכתה לשורת שינויים קטנים השנה, וגרסת Mojave זכתה בבהירות דינמית בשולחן העבודה, ובכלי ממשק שנועדו לקרב את חוויית השימוש בה לזו של האייפון. אפל עדיין רחוקה ממערכת הפעלה אחידה לשתי הפלטפורמות, אבל ישנו ניסיון עדין לחבר בין תכונות כדי לייצר סוג של המשכיות. למשל ניתן ב-Continuity Camera, לצלם תמונה באייפון ולקבל אותה ישירות באפליקציה הרלוונטית במקבוק. בנוסף אפל הציגה מספר אפליקציות אייפון שניתן כעת להפעיל ישירות מהמחשב - אך מדובר עדיין בתמיכה חלקית, ונצטרך להמתין ולראות אם אפל תמשיך לתמוך בתכונה הזו בעתיד.
כרום OS, מערכת ההפעלה העננית של גוגל, עברה את השינוי הגדול ביותר במהלך השנה. היא מחזיקה כיום בכ-1.08% מהשוק, אך משתפרת בצורה בולטת מאוד והשנה החלה לתמוך באופן מלא באפליקציות אנדרואיד - מה שמגדיל בצורה אסטרונומית את היצע התוכן בה. עדיין לא עובד טוב כמו שבגוגל היו רוצים, אבל זו כבר התחלה הרבה יותר מהותית ממה שאפל עשתה. לגוגל קשה לבנות שיעור שימוש יציב בכרום OS, שכן רוב המשתמשים שלה נמצאים בתחומי האקדמיה: היקף השימוש מזנק פי שניים במהלך הסמסטרים, אך יורד פלאים בזמן חופשות.
כרום OS צמחה במהירות: לפי נתוני גרטנר, מ-2012 טיפסה צמיחת מערכת ההפעלה באחוזים בודדים בשנה. ב-2015 חל זינוק משמעותי וכמחצית מהמכשירים שנמכרו בשוק החינוך האמריקאי היו מבוססי כרום OS. בשנה שלאחר מכן המספר עמד על 58% ובתחילת השנה שעברה - על 60%. ואולם, במהלך 2017 חלה ירידה במכירות ושליטת כרום OS בשוק החינוך האמריקאי עמד על 42%. כך צמח הצורך של גוגל במשיכת משתמשים גם מחוץ לכיתות הלימוד, ולכן הורחבה תמיכת התוכן. לגוגל יש עוד מכשול בהשגת משתמשים לכרום OS: העובדה שיש לה דימוי רע בתחום שמירת הפרטיות - מה שנתפס כבעייתי עבור לקוחות ארגוניים.
השנה התבשרנו שהחברה עובדת במרץ על פוקסיה, מערכת הפעלה אחידה ואוניברסלית לכל מוצרי החומרה שלה וכנראה גם של שותפותיה.
ומה על לינוקס? פלטפורמת התוכנה הוותיקה ממשיכה לשרת בעיקר ארגונים (ומחזיקה ב-1.68% מהשוק בהפצותיה השונות). הפצות צרכניות שלה הפכו ליותר ויותר ידידותיות בשנים האחרונות, וממשיכות להיות חסכוניות במיוחד במשאבים - מה שמאפשר להן להשיב לחיים מחשבים ישנים.
7 תגובות לכתיבת תגובה