אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה נסגר עם הנפקת אחוזת בית - מי ירצה לקנות בורסה כשהבורסות נופלות? צילום: תומי הרפז

מה נסגר עם הנפקת אחוזת בית - מי ירצה לקנות בורסה כשהבורסות נופלות?

לפי התוכנית הגרנדיוזית לשינוי מבנה הבורסה, עשרות אחוזים ממנה כבר נועדו להימצא בידי הציבור הרחב. הבורסה אכן הפכה ממלכ"ר לחברה, הבנקים נפרדו מהשליטה, וקרנות זרות קנו נתחים. אבל מה עם ההנפקה?

31.12.2018, 06:57 | רחלי בינדמן

לפני כשנתיים, לפני שיו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר פרש מתפקידו, הוא השאיר אחריו מורשת היסטורית: אישור החוק לשינוי מבנה הבורסה, שיהפוך אותה מחונטה סגורה בשליטת הבנקים ובתי ההשקעות לחברה לכל דבר. עד כה התנהלה הבורסה כמוסד ללא כוונת רווח, אבל כזה ששימר את שליטת הבנקים בגישה למסחר, וכמעט לא קלט חברים חדשים. הרפורמה של האוזר חייבה כל בנק להישאר עם 5% בלבד, בלי אף נציג בדירקטוריון.

קראו עוד בכלכליסט

השינוי נועד להיעשות בשני שלבים: תחילה, מכירה פרטית של אחזקות חברי הבורסה, ועד סוף 2018 ‑ הנפקת שליש מהמניות לציבור הרחב.

השלב הראשון יצא לפועל עם מכירת 20% לקרן ההשקעות האוסטרלית מאני קיי, ואחזקות נוספות לכמה משקיעים פיננסיים קטנים יותר. 72% ממניות הבורסה נמכרו לגופים זרים. בד בבד הפכה הבורסה לראשונה לגוף למטרות רווח, ונפתחה האפשרות לצרף כחברים בה בורסה גם גופים שאינם בעלי מניות, כדי להגביר את התחרות בין הסוחרים ולהוריד את העמלות.

השלב הבא ‑ הנפקה לציבור ‑ כבר היה צריך להתרחש. התוכניות היפות נדחו לפני חודשיים לתחילת 2019, על רקע עימות שהתעורר בין ההנהלה ובין העובדים, שבמבנה החדש זכאים להחזיק ב־6% ממניות הבורסה.

ומה נסגר עכשיו, כש־2019 עומדת בפתח? לאור הטלטלה בשווקים, קשה לראות איך ההנפקה תושלם לפני תום הרבעון הראשון של 2019, בפרט כשמנכ"ל הבורסה איתי בן זאב מעדיף למכור את המניות לא לגופים מוסדיים אלא לציבור הרחב, שכידוע מהסס להשקיע במניות בתקופות סוערות.

מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב, צילום: תומי הרפז מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב | צילום: תומי הרפז מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב, צילום: תומי הרפז

יתר על כן, גם אם הירידות בשווקים יתמתנו, על ההנפקה מעיבה עננה נוספת: קרב כיפופי ידיים שמתנהל בין 200 עובדי הבורסה לבין ההנהלה, שכבר הגיע לבית הדין לעבודה, ובו מנסים הצדדים לשפר עמדות לקראת ההנפקה.

תומכי הרפורמה בבורסה תולים בה תקוות גדולות: הכנסת חברי בורסה חדשים מהארץ ומחו"ל שיתחרו בבנקים, שרוב המסחר בניירות ערך מתבצע כיום בתיווכם; הגדלת הביקוש לניירות ערך בתל אביב מצד משקיעים זרים; ועידוד חברות חדשות להנפיק בבורסה המקומית, בין היתר דרך שיתופי פעולה עם בורסות זרות. לאחרונה נחתמו הסכמים עם בורסות טורונטו, הונג קונג וסינגפור.

אבל כשיורד גשם כולם נרטבים, והבורסה לא חסינה. בינתיים הסערה בשווקים מקשה על הנפקות חדשות, מרתיעה משקיעים זרים ומעכבת את הנפקת הבורסה. עד שתבוא רגיעה, חלומו הגרנדיוזי של האוזר יצטרך להמתין. 

תגיות