אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדינת הלכה בתוך מדינה: השוויון נעצר במפלגות החרדיות צילום: אבי רוקח, ירון ברנר

בחירות 2019

מדינת הלכה בתוך מדינה: השוויון נעצר במפלגות החרדיות

כל חלקי המערכת הפוליטית עוסקים בחיזור אחרי המפלגות החרדיות. נפתלי בנט פועל כ”אח הפוליטי” של סגן שר הבריאות יעקב ליצמן מאגודת ישראל, שלא היה נותן לשותפתו איילת שקד להיות אפילו חברת מועצת עיר במפלגתו

12.01.2019, 23:22 | שחר אילן

בג"ץ אישר ביום חמישי הסכם פשרה בעתירה של עשרה ארגוני נשים והורה למחוק מתקנון אגודת ישראל את הסעיף המונע בחירת נשים. קבוצת הנשים החרדיות "נבחרות" תמכה בעתירה, ובכך הזימה את הטיעון חסר היסוד אבל השימושי כל כך, שאין נשים חרדיות שרוצות להתמודד.

קראו עוד בכלכליסט

למרבה הצער, פסק הדין לא יוסיף אפילו אישה אחת לכנסת. בסופו של דבר לא התקנון מונע בחירת נשים במפלגות החרדיות וגם לא ההלכה, אלא הרצון של אליטת הרבנים והעסקנים החרדית לשמר את כוחה בכל מחיר. הם לא יחלקו את השליטה עם הנשים.

בציבור החרדי מדברים בשבועות האחרונים הרבה על ריצה משותפת של כל הכוחות הפוליטיים ברשימה אחת, אפילו אריה דרעי עם יריבו אלי ישי. דבר אחד אפילו לא מוזכר, האפשרות שהרשימה המגוונת תכלול נשים.

למרות האפליה הבלתי נסבלת, כל חלקי המערכת הפוליטית עוסקים בקביעות בחיזור אחרי המפלגות החרדיות. נפתלי בנט פועל כ"אח פוליטי" של סגן שר הבריאות יעקב ליצמן מאגודת ישראל, שלא היה נותן לשותפתו של בנט איילת שקד להיות אפילו חברת מועצת עיר במפלגתו. גם השמאל נזהר שלא להרגיז את המפלגות החרדיות, שבהן מנהיגותיו היו יכולות להיות במקרה הטוב מזכירות.

ליצמן ובנט, צילום: אבי רוקח, ירון ברנר ליצמן ובנט | צילום: אבי רוקח, ירון ברנר ליצמן ובנט, צילום: אבי רוקח, ירון ברנר

זה לא שנשים חרדיות לא יכולות להיכנס לכנסת. הן יכולות, אבל לא במפלגות חרדיות. מייסדת המכללה החרדית עדינה בר־שלום הייתה יכולה כנראה לרוץ בלא מעט רשימות. נראה שהיא אינה מוכנה לשלם את המחיר ומעדיפה להישאר על הגדר. בכך היא דוחה את קביעת התקדים החשוב. פעילת השמאל החרדית מיכל צ'רנוביצקי מתמודדת בפריימריז של העבודה, כלומר במקום הכי צפוף. אם הפמיניסטיות החרדיות רוצות להיבחר לכנסת מומלץ להן להתפקד דווקא לליכוד.

במדינה דמוקרטית מתוקנת, רשימה שנשים אינן יכולות להיבחר בה הייתה נפסלת. לדמוקרטיה הישראלית, המורכבת מאוסף שבטים, יש פגמים לא מעטים. אחד מהם הוא שהשבט החרדי מקיים בפועל תיאוקרטיה (דיקטטורה של ההלכה) בתוך המדינה, והשוויון נרמס. ביחסי הכוחות הפוליטיים הקיימים קשה מאוד להיאבק בזה. אבל כדאי לזכור שהמגזר החרדי גדל והולך והשפעתו גוברת והולכת. חשכת ההדרה כבר מתפשטת. אם לא נדאג עכשיו לשוויון הנשים בבני ברק, בעוד לא הרבה שנים ניאבק על השוויון בתל אביב.

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
אתה לא מבין את הבסיס
אלו שבאמת חרדים, חיים לפי ההלכה ושומעים לרבנים ומצביעים למפלגות החרדיות לא מעוניינים/מעוניינות בנשים ברשימה. אים פה קיפוח או אפליה, זאת דרך חיים שמי שחי לפיה ומאמין בה עושה זאת בלב שלם. יש נסיון חילוני לכפות את דרך החיים החילונית על הציבור החרדי והיא לא תיצלח. אותן נשים שמגדירות עצמן חרדיות ורוצות להצטרף למפלגה חרדית הן לא באמת כאלו כי אם הן היו כאלו הן היו שומעות לרבנים. אם הן כל כך בטוחות בעצמן למה שלא תקמנה "מפלגת נשים חרדיות"?? אגב, מעניין למה אין איזכור לחוסר הדמוקרטיה והקיפוח במפלגות החילונית שאין בהן בחירות אלא דיקטטור שעומד בראשן ומחליט בשביל כולם.
אני  |  14.01.19
לכל התגובות