אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה לעשות אם אתם חושבים שעומדים לפטר אתכם צילום: שאטרסטוק

מה לעשות אם אתם חושבים שעומדים לפטר אתכם

אם אתם חוששים שמשרתכם נמצאת בסכנה כדאי לכם לוודא שזה אכן המצב ולהתכונן. דברו עם המעסיק והתחילו לחפש עבודה ברגע שאתם מתחילים להיות מודאגים

27.01.2019, 12:51 | שירות כלכליסט
אז מצב העניינים מידרדר במקום העבודה שלכם. אולי החברה שלכם מראה סימנים של בעיות כלכליות, או שהבוס כבר נתן לכם כמה אזהרות חמורות לגבי ביצועיכם. אם נדמה לכם שמשרתכם נמצאת בסכנה, כך עליכם להתכונן.

קראו עוד בכלכליסט

בקשו פידבק ישיר, וחפשו סימנים

"תאורטית, אם אתם לא מתפקדים היטב כבר הייתם אמורים לקבל פידבק על כך", אומרת קים סקוט, מחברת הספר Radical Candor: Be a Kickass Boss without Losing your Humanity ל'ניו יורק טיימס'. "בקשו פידבק הרבה לפני שאתם חושבים שאתם בבעיה. או שיאמרו לכם שהמצב לא גרוע כמו שאתם חושבים, או שיאמרו לכם משהו אחר שתוכלו להתייחס אליו."

התחילו לחפש עבודה ברגע שאתם מודאגים מפיטורים. אל תחכו שיפטרו אתכם, צילום: שאטרסטוק התחילו לחפש עבודה ברגע שאתם מודאגים מפיטורים. אל תחכו שיפטרו אתכם | צילום: שאטרסטוק התחילו לחפש עבודה ברגע שאתם מודאגים מפיטורים. אל תחכו שיפטרו אתכם, צילום: שאטרסטוק

חישבו על שאלה ספציפית שתוכלו לשאול מדי פעם. פשוט לשאול "יש לך פידבק בשבילי?" לא תמיד יעזור, וכדאי לשאול את המנהל שלכם בצורה יותר ישירה משהו כמו "מה אני יכול/ה לעשות כדי שיהיה יותר קל לעבוד איתי?" תנו לבוס שלכם זמן לחשוב על התשובה – לפחות שש שניות של דממה מעיקה אמורות להספיק – ואל תיכנסו למגננה כשהוא עונה.

כמובן שלא כל הארגונים מנוהלים היטב, ויש כאלה שלהשיג בהם פידבק רלוונטי יכול להיות קשה. באחרים אולי לא יאמרו לכם מפורשות שמשרתכם בסכנה, ולכן תצטרכו לקרוא בין השורות.

זה אמור לתת לכם משהו לעבוד איתו, ואולי תצליחו לשמור על משרתכם. ואם לא, לפחות תדעו שעשיתם כל שביכולתכם.

התכוננו לגרוע מכל

אם כל הסימנים מראים שתפוטרו בעתיד הקרוב, זה הזמן להתכונן. "כשמפטרים אתכם, בדרך כלל רוצים שתעזבו מיד", כך אומרת אליסון גרין, מחברת הספר Ask a Manager, ומנהלת אתר האינטרנט בעל אותו שם. "אולי יתנו לכם לחזור לשולחן שלכם כדי לקחת את פריטיכם האישיים, אבל סביר שלא תינתן לכם עוד גישה למחשב", אז כדאי שתתחילו לחשוב מה אתם רוצים לקחת אתכם – פרטים של אנשי קשר וחברים, מידע שיעזור לכם בראיונות עתידיים, או כל דבר שיוכל לסייע לכם בהמשך. ודאו שאתם לא לוקחים משהו סודי או שחתמתם על הסכם סודיות לגביו.

כדאי לוודא שיש לכם קרן חירום מספקת בחשבון החיסכון שלכם, כדי שתוכלו להיעזר בה למשך כמה חודשים ללא משכורת. זה יקל עליכם מאוד כשתקבלו את הודעת הפיטורים.

גרין מוסיפה ומייעצת: "קיראו את חוברת זכויות העובד שלכם. אולי תמצאו בה משהו על נוהל היפרדות שיכול לעבוד לטובתכם, כמו למשל זכות לפיצוי על ימי חופשה שלא נוצלו. "קל לשכוח את הדברים האלה כשאתם מקבלים את הבשורה, לכן כדאי לחשוב עליהם מראש, ולהתכונן אליהם בקור רוח".

יש גם דברים שאפשר לדון בהם במהלך שיחת הפיטורין. אפשר למשל להגיע להסכמה לגבי הסיבה הרשמית לפיטוריכם. "לפעמים אפשר לשאת ולתת עם מעסיקכם, ולגרום לו להסכים לומר שלא פוטרתם", כך אומרת גרין. במקרים מסוימים, הוא עשוי להסכים רק לאשר את תאריכי ההעסקה שלכם אם ייקרא לתת דין וחשבון לגביכם במקום אחר. "הזמן להבטיח זאת הוא השיחה בה מתקבלת הודעת הפיטורין, כי למנהל יש תמריץ להגיע לסיומה באופן הנעים ביותר האפשרי". אולי תצליחו גם להשיג לעצמכם פיצוי גדול יותר.

נסו גם להפוך את השיחה להזדמנות למידה. "אם אתם לא שבורים מדי מפיטוריכם, זו יכולה להיות הזדמנות טובה לקבל פידבק שלא קיבלתם קודם לכן", כך אומרת סקוט. שאלו מה יכולתם לשפר, כדי שלא תמצאו את עצמכם באותה סיטואציה פעמיים. "הייתי שואלת את הבוס, 'איפה אתה רואה אותי עובדת בעתיד? באיזה סוג של עבודה אוכל לדעתך לפרוח?' אם הבוס הוא אידיוט מוחלט, כנראה שלא תקבלו תשובה מעניינת, אבל בדרך כלל אנשים יכולים לענות על השאלות האלה".

התחילו את עבודתכם הבאה באנרגיה גבוהה

אל תחכו שיפטרו אתכם כדי להתחיל לחפש את משרתכם הבאה. "ברגע שאתם מתחילים להיות מודאגים, התחילו את החיפוש", כך אומרת גרין. "התחברו מחדש לרשת אנשי הקשר שלכם, והתחילו לרחרח", עשו רשימה של כל מי שעשוי להציע לכם עבודה – או להכיר מישהו כזה. אם אתם בתחום שמאפשר עבודה כעצמאים, חפשו גם פרויקטים שתוכלו לעשות בזמן שאתם בחיפושים. "התחילו מוקדם ככל שניתן. לא תרצו לצאת משיחת הפיטורין כשאין לכם קצה חוט", כך גרין.

זה אולי יעזור לכם לקבוע ראיונות מהר יותר. רק ודאו שאתם מוכנים לענות על השאלה לגבי סיבת עזיבתכם את משרתכם הקודמת. אתם לא חייבים לומר "פוטרתי", אבל גם אל תשקרו. הכי מומלץ לחשוב על הסבר קצר ולא מתגונן מדוע דברים לא הסתדרו. סקוט מציעה תסריט פשוט: "תוכלו לומר משהו כמו "הבנתי שאני לא מותאמ/ת לסוג ההזדמנויות הזה. אבל זו גם הסיבה שבגלל המשרה הזאת מוצאת חן בעיניי, כי היא תעזור לי לממש את יכולותיי". אם תצליחו להראות שאתם אדם שיודע לקבל פידבק ולומד מהניסיון, מעסיקים טובים ישימו לכך לב.

לבסוף, זכרו ששום הכנה לא תעלים את המהלומה שתקבלו אם תפוטרו. תנו לעצמכם כמה ימים להתאושש, אך נסו להתמקד בעתיד. "הדרך לאי שפיות במצבים האלה היא המחשבה האובססיבית שנעשה לכם עוול. לפעמים זה נכון, ובטח תרצו להגיב על כך. אבל טוב בהרבה להשקיע את הזמן בלמצוא את העבודה הנהדרת הבאה שלכם", כך אומרת סקוט. אחרי הכל, לחיות טוב היא הנקמה הטובה ביותר.

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
עזרה בהבנת החוק
אם ניתן להגיש תביעה על אי תשלום פיצויים ותשלומים נוספים כגון חלק ממשכורת ימי חופשה שמגיעים ותשלומי פנסיה שלא הועברו לקופות הגמל למרות שהורד חלק העובד מהמשכורת ותשלומים סוציאלים נוספים נגד בעלים של חברה שסגר את החברה בטענה של הפסדים עלי לציין שהחברה לא הצהירה על פשיטת רגל והבעלים טוען שהוא שכיר בחברה ולא ניתן לתבוע אותו האם ניתן לתבוע אותו ואת כל בעלי המניות של החברה תודה על העזרה שלכם
יעל  |  28.01.19
לכל התגובות