אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הגירעון הממשלתי בינואר – הגבוה זה 15 שנה צילום: איתמר סיידא

פרסום ראשון

הגירעון הממשלתי בינואר – הגבוה זה 15 שנה

הסיבה: הוצאות הממשלה היו גבוהות מההכנסות. הגירעון בחודש שעבר צפוי להגדיל את הגירעון ל-12 החודשים האחרונים, שעמד בינואר על 2.9%. גורמים באוצר מבהירים שהממשלה הבאה תצטרך לקצץ בהוצאות או להגדיל את המסים

11.02.2019, 09:23 | עמרי מילמן

ינואר 2019 צפוי להיות החודש הגרוע ביותר מזה 15 שנה בכל הנוגע לגירעון הממשלתי, כך נודע ל"כלכליסט". הגירעון בינואר צפוי להגדיל את הגירעון ל-12 החודשים האחרונים, שעמד בחודש שעבר על 2.9%.

קראו עוד בכלכליסט

בינואר השנה, שהנתונים לגביו כבר גובשו במשרד האוצר אך באופן חריג טרם פורסמו לציבור, הוצאות הממשלה היו גבוהות מההכנסות, בשונה משנים קודמות. לכך יש כמה סיבות שבמשרד האוצר יידרשו כעת לבחון ולראות כיצד תתקדם השנה. גורמים באוצר מבהירים כי לממשלה הבאה לא יהיה מנוס והיא תהיה מחוייבת לקצץ בהוצאות או להגדיל את המסים לאור המהלכים שנעשו בשנים האחרונות על ידי הממשלה הנוכחית. כעת יעקבו בדריכות באוצר גם אחרי צד ההוצאות שהולכות ותופחות וגם אחרי צד ההכנסות שעלולות לצמוח פחות משנים קודמות.

בנימין נתניהו ומשה כחלון (ארכיון), צילום: אלכס קולומויסקי בנימין נתניהו ומשה כחלון (ארכיון) | צילום: אלכס קולומויסקי בנימין נתניהו ומשה כחלון (ארכיון), צילום: אלכס קולומויסקי

ההסבר הטכני לכך שינואר השנה גרוע יותר משנים קודמות הוא כי בד"כ בחודש דצמבר של השנה לפני כן מקדימים משרדי הממשלה תשלומים, בניסיון להגיע לניצול מלא של התקציב, מנסים המשרדים ברגע האחרון לנצל את הכסף כמה שניתן. בשנים האחרונות גם נרשמו הכנסות גבוהות מהמתוכנן מה שהקטין את הגירעון השנתי ואפשר להקדים תשלומים שהיו אומרים להתבצע בשנה העוקבת מבלי לפגוע בגירעון. כתוצאה בחודש העוקב-ינואר הוצאות משרדי הממשלה, שרק מתניעים את התקציב החדש, נמוכות יותר מההוצאות.

בחודש שעבר דיווח האוצר כי הגירעון לשנת 2018 הסתיים כאמור על 2.9% בהתאם ליעד המקורי, למרות החששות הגדולים כי הגירעון יחרוג כבר בשנה שעברה מיעדו, מה שיצר חמלוקות גדולות בתוך האוצר, בין החשב הכללי לאגף התקציבים בניסיון להסביר את העמידה ביעד, אותה מינף כחלון לצרכיו הפוליטיים, יומיים לפני שנחשף כי הגירעון ל-2019 צפוי לחרוג בהיקף חריג מהיעד ולהגיע ל-3.6%. כעת חודש ינואר 2018 בו ההכנסות היו גבוהות מההוצאות יוצא מחישוב הגירעון ל- 12 החודשים האחרונים ובמקומו נכנס ינואר 2019 בו ההוצאות גבוהות במקצת מההכנסות, מה שיגדיל כאמור את הגירעון ל-12 החודשים האחרונים מעבר ל-2.9%.

ההערכות באוצר הן כי בחודש הבא יתרחש איזון כלשהו שכן הפערים בין יתר החודשים ב-2019 לחודשים ב-2018 אינם גדולים כל כך. אולם בכל מקרה מודעים לכך שיידרשו למצוא פתרון לבעיה שנוצרה בעקבות קיצוצי המסים של כחלון והגדלת ההוצאות. זאת במיוחד לאור כך שישנן הוצאות רבות שלא תוקצבו במקור על ידי הממשלה באישור תקציב 2019 וכעת נדחקו פנימה וחתכו בבשר החי של משרדי הממשלה, כמו למשל הגדלת המשכורות והפנסיות לשוטרים.

תגיות

26 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

26.
זו האמת המרה
אני עובד באגף התקציבים של אחד ממשרדי הממשלה הגדולים ( לא אפרט כדי לא לחשוף את זהותי). באמצע דצמבר קבלנו טלפון מממשקד האוצר ( לא מייל- טלפון. אין תיעוד) ובו בקשו מאיתנו לעכב תשלומים לספקים לחודש ינואר. הספקים המסכנים- מה הם יכולים לעשות מול גוף ממשלתי. הסיבה: כדי שהגרעון של 2018 ייראה נמוך ויעמוד במספרי היעד. אז : 1. בגלל המניפולציה המזעזעת הזו גרעון 2018 נראה סביר 2. ינואר השנה גרעוני בלי פרופורציות 3. כחלון רימה את הציבור. זה מזעזע אבל אמת צרופה. הנחיות טלפוניות. רק על זה שיילך לכלא
תקראו ולא תאמינו. מידע פנים  |  11.02.19
לכל התגובות