אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המחיר האמיתי של ההתעלמות מהחלש: גם האקדמאים עניים צילום: אי פי איי

המחיר האמיתי של ההתעלמות מהחלש: גם האקדמאים עניים

היום יש בישראל רק מעמד אחד דומיננטי שמונה 30% - המעמד הבינוני הנמוך. לאנשי המעמד הבינוני הנמוך, להבדיל מהגבוה, יש הרבה פחות עתודות. הם יכולים להידרדר לעוני הרבה יותר בקלות

17.03.2019, 07:36 | שחר אילן

המחקר החדש שפרסם מרכז אדוה לשוויון וצדק חברתי בסוף השבוע מתמקד בקבוצה שבדרך כלל ממעטים לעסוק בה – האנשים שמעל קו העוני. הוא מראה שהם דומים מאוד במאפייניהם לעניים, כלומר בעצם יש עניים מתחת לקו העוני (18.5%) וגם מעליו (8%). במחקר מופיעה עוד שורה של עובדות קשות שראויות לתשומת לב.

קראו עוד בכלכליסט

אחת מהן היא שהמעמד הבינוני הנמוך גדל ב־15 השנים שנבדקו ב־4.3%, מ־25.7% ל־30%. הרוב המכריע של העלייה הזו (2.6%) בא על חשבון המעמדות הגבוהים יותר. כלומר בעוד שיעור העוני הצטמצם בתקופה הזו בכ־1%, קבוצה הרבה יותר גדולה הידרדרה מהמעמדות הגבוהים למעמד הבינוני הנמוך.

תור חלוקה, צילום: יקי צימרמן תור חלוקה | צילום: יקי צימרמן תור חלוקה, צילום: יקי צימרמן

אם ב־2003 המעמד הבינוני הנמוך והמעמד הבינוני הגבוה היו כמעט שווים בגודלם, הרי היום יש בישראל רק מעמד אחד דומיננטי שמונה 30% - המעמד הבינוני הנמוך. לאנשי המעמד הבינוני הנמוך, להבדיל מהגבוה, יש הרבה פחות עתודות. הם יכולים להידרדר לעוני הרבה יותר בקלות. בכלכלה הכאילו־פורחת של ישראל דווקא המעמד השברירי הזה פורח.

תופעה מדאיגה נוספת היא שהשכלה אקדמית נוסח ישראל אינה בהכרח מחסנת מעוני. אם ב־2003 עמד שיעור משקי הבית שבראשם אקדמאי מתחת לקו העוני על 13%, ב־2016 הוא זינק ל־22% - עלייה של 70%. ברובד קרבת העוני עלה שיעור האקדמאים באותה תקופה מ־16% ל־27%.

כמובן הדבר הוא גם ביטוי של שיעור האקדמאים הגדול בחברה הישראלית כתוצאה ממהפכת המכללות, שעומד על קרוב ל־50% ושני בעולם רק לקנדה. בראיון שנתן ל"כלכליסט" בשבוע שעבר מנהל מחלקת החינוך של ה־OECD אנדריאס שלייכר הוא אמר בעניין זה: "לרבים מהאקדמאים הישראלים אין הכישורים שהתארים אמורים לתת. לא כל התארים שלכם מקיימים מה שהם מבטיחים". כשהתואר לא מקנה כישורים, הוא עלול גם לא להקנות משכורת סבירה וכך הולך וגדל מספר האקדמאים העניים או הכמעט עניים.

מה שמשותף לכל הנתונים הקשים האלה הוא הקלות הבלתי נסבלת של העוני וההתקרבות אליו. בעולם שברא פה בנימין נתניהו בעשור האחרון, אם אתה מצליח – אתה במערב. אבל אם לא, אתה בסכנה שתושלך לעולם השלישי. זה המצב כשהכלכלה בשיאה. כשהיא תיכנס למיתון ומספר המובטלים והעניים העובדים יגדל, או אז נראה את המחיר האמיתי של ההתעלמות מהחלש.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
הקנאים
לכל המגיבים מתוך יאוש. תפסיקו לזלזל באינטלגנציה של העם. אם תמשיכו לקשור את הרוע שבמדינה לביבי. זה לא אומר שזה נכון. וגם לא יפתור לנו את הבעיות. תלמדו מעט היסטוריה איך המערך בגילגוליו השונים. ששלט כאן מאז קום המדינה לא תרם כלום לעם הפשוט. רק למפאינקים. כאשר כ-500000 מעדות המזרח גדלו במעברות הכסף נשפך על הקיבוצים. ואפילו לקנות במכולת מה שרצית לא יכלת . היום אנשים רוצים להרגיש מילונרים ליסוע על רכבי פאר ואח"כ בוכים אין כסף ביבי אשם. מעט צניעות לא תזיק. הקנאים ממשיכים לחיות ולסבול חבל
יאיר  |  18.03.19
3.
במה שונה ביבי מחמינאי?
במה שונה מצבם של אזרחי ישראל מאזרחי איראן? טול קורה מבין עינך - רק עיוורים לא יראו שאין הבדל בדרך אליה משליכים מנהיגים אלו את אזרחי מדינותיהם. נכון, לביבי אין תחליף כשם שאין תחליף לחמינאי האיראני. בשני המקרים העם שבוי - זה בעוורונו וזה במשטרו. כל עם ראוי למנהיגו
האייטואללה  |  17.03.19
2.
כתבה לא הגיונית,ביבי שולט עשר שניםן והכל דבש
איפה שאנחנו רואים עוני,הוא רואה הזדמנות. איפה שאנחנו רואים מחלה,הוא רואה דילול טיבעי של אוכלוסיה. איפה שיש פיגור חברתי,הוא רואה קהל מצביעים נלהב. תמשיכו להצביע ביבי,הולך לו מעולה. ננצח את הערבים,נוציא מלא גז,נטוס לבורגס ונשריץ אלפי ילדים אהבלים. עתידנו מובטח בכוחו של הקיסר יחי הקיסר יחי יחי יחי
נמרוד  |  17.03.19
1.
אקדמאי אבל באיזה מקצוע? נתונים?
עם כל הכבוד תואר בספרות או היסטוריה בעצם כל לימודי הרוח ( מדע עלק ) לא שווים כלום. מה תורם לכלכלה תואר במגדר? או BA כללי עדיף ללמוד מקצוע אמיתי כמו חשמלאי מוסמך או טכנאי כלשהו ולא תואר ראשון במזרחנות, כמעט כל מי שאני מכיר שלמד הנדסה מוצא עבודה בתחום.
יאיר  |  17.03.19