אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הילד לא מרוכז בכיתה? חברו לו רצועה למדידת גלי המוח צילום: Brainco

דו"ח טכנולוגי

הילד לא מרוכז בכיתה? חברו לו רצועה למדידת גלי המוח

תמונות של תלמידים לובשים מכשירים למדידת גלי מוח עוררו סערה ברשת הסינית והטרידו הורים; שעונים חכמים עוקבים אחרי עובדי הניקיון בעיר נאנג‘ינג; ויאהו, או לפחות מה שנשאר ממנה, מוכרת את אחזקותיה בעליבאבא

08.04.2019, 11:50 | אופיר דור, בייג'ינג

למה המוח שלך לא מקשיב?

זוכרים את ימי בית הספר היפים והתמימים בהם המורה תיחקרה במרץ מי חולם ולא מקשיב בשיעור? עבור תלמידים בסין הסצנה הזו היא כבר נוסטלגיה רחוקה, כאשר המורים קיבלו גישה ישירה לגלי המוח שלהם ויכולים לדעת בכל רגע נתון האם הם מרוכזים בשיעור או לא.

תמונות שהופצו בשבוע שעבר ובהם נראית כיתה בבית ספר יוקרתי בהאנגג‘ואו בה כל התלמידים לובשים רצועות חכמות לקריאת גלי מוח ומדידת רמת הריכוז שלהם עוררו סערה ברשת הסינית.

ילדים סינים עם סורקי מוח, צילום: supchina ילדים סינים עם סורקי מוח | צילום: supchina ילדים סינים עם סורקי מוח, צילום: supchina

התמונות הוסרו מאז מסיבה לא ידועה לאחר שקיבלו תגובות שליליות במיוחד מהגולשים. הטכנולוגיה מאפשרת למורה לעקוב בזמן אמת אחרי הקשב של התלמידים בעזרת תוכנה המנתחת את פעילות גלי המוח ונורה המשנה צבע על הרצועה של התלמידים כשהם מאבדים ריכוז.

לפני שאתם מתרגזים על האח הגדול הסיני החודר גם למחשבות הילדים, כדאי לדעת שהטכנולוגיה העומדת מאחורי התמונות שייכת דווקא לחברה אמריקאית בשם BrainCo ופותחה על ידי סטודנטים באוניברסיטת הרווארד. BrainCo צמחה באינקובטור של הארוורד כאשר דיקן בית הספר לחינוך באוניברסיטת העילית האמריקאית משמש כיועץ שלה. האם אפשר להירגע? לא בטוח.

הרצועה של BrainCo בפעולה, צילום: Brainco הרצועה של BrainCo בפעולה | צילום: Brainco הרצועה של BrainCo בפעולה, צילום: Brainco

סרטון הדגמה של החברה, שנראה כאילו נלקח מתוך סדרת מדע בדיוני דיסאוטופית של נטפליקס, מציג את הטכנולוגיה כמתבססת על אלגוריתם שפותח בנאס“א, שזה משפט טוב במיוחד לקידום המכירות. בעזרת המכשור יכול המורה לייצר דירוג בזמן אמת של התלמידים על פי רמת הקשב שלהם בשיעור.

הטכנולוגיה אולי אמריקאית אך זוכה להצלחה גדולה במיוחד בסין. לפי הדיווחים, ב-2017 קיבלה BrainCo השקעה של 15 מיליון דולר ממשקיעים סינים וחתמה הסכם הפצה גדול עם חברה מקומית. בתי הספר הסינים ידועים כאובססיביים להצלחה האקדמית של התלמידים ובעבר נפוצו ברשת תמונות שערוריתיות של כיתה מתכוננת למבחן הארצי האימתני לכניסה לאוניברסיטה, הגאו-קאו, כשכל התלמידים מחוברים לאינפוזיה שתאפשר להם ללמוד לאורך שעות ארוכות.

הנושא של פרטיות וזכות לפרטיות מפותח הרבה פחות בסין מאשר במערב ובתי ספר רבים במדינה כבר אימצו בעבר שורת טכנולוגיות שערוריתיות למעקב אחר תלמידים. אחת הקיצוניות ביותר בהן היא ”מדים חכמים“ הכוללים שבבים המדווחים מתי התלמיד נכנס ויוצא משטח בתי הספר. אם התלמיד מנסה לפשוט את המדים נשמעת אזעקת אזהרה. עצוב לגלות כי השבבים במדים יכולים לשרוד גם 500 מחזורי כביסה.

אולם יש גם רבים בסין שמתנגדים לחידושים הטכנולוגיים הללו. ”אם בתי היתה משתמשת בזה הייתי מכריח אותה לעזוב את בית הספר“, כתב גולש אחד. ”מה הילדים האלו עשו רע שמגיע להם חיים של פיקוח מתמיד?", שאל גולש שני. ”תודה לאל שאני סיימתי את הלימודים“, כתב שלישי.

"תודה לאל שסיימתי את הלימודים", צילום: Brainco "תודה לאל שסיימתי את הלימודים" | צילום: Brainco "תודה לאל שסיימתי את הלימודים", צילום: Brainco

בתגובה לסערה ברשת פרסמה חברת BrainCo הבהרה לפיה היא מציעה את הרצועות לבתי הספר כניסוי חינמי והן משמשות רק בשיעור בחירה של אימון קשב. אך די ברור שהשאיפות של החברה הן בסופו של דבר לעשות כסף בסין והרבה. בראיון קודם המייסד הצהיר שהם מתכננים לשלוח 20 אלף רצועות לבתי ספר בסין.

מעבר לעובדה שהרצועות חודרות בכפייה עמוק אל המרחב הפרטי של התלמידים, הבעיה הגדולה של הטכנולוגיה טמונה לדעתי בעובדה שאין הרבה יותר מידי מה לעשות עם המשוב המתקבל ממנה. לפי סרטון ההדגמה של החברה, המטרה של הרצועות היא לספק למורה פידבק שיאפשר לו להתאים את שיטת ההוראה לכיתה. זה נשמע טוב ויפה, אבל בפועל כמה שיטות הוראה יש למורה שהוא יכול לנווט ביניהן בכל רגע נתון? מכיוון שהטכנולוגיה נותנת משוב פרטני על כל תלמיד ולא סיכום כללי על הכיתה, הסכנה היא שתהפוך במהרה לכלי עבור המורים להאשים ולנזוף בתלמידים ספציפיים. חוץ מזה שלא מעט המצאות גדולות נולדו כשאנשים לא היו מרוכזים במה שהם אמורים לעשות, אז זה לא תמיד כל כך רע.

במהלך הקריאה של הדיווחים על הטכנולוגיה החדשה, לא יכולתי שלא להרהר במלחמת הסחר וממשל טראמפ. וואווי זה בקטנה, מעניין איך בארה“ב היו מגיבים עם היה מתברר שלחברה סינית יש חיבור ישיר למוחות של אלפי ילדים אמריקאים.

עבדים, לא מנקים

מגמת המעקב והריגול לא נעצרת בבתי הספר כמובן ומתרחבת גם בשוק העבודה. עובדי ניקיון באחת השכונות של העיר נאנג‘ינג קיבלו בחודש שעבר מתנה מפוקפת במיוחד מהחברה המעסיקה אותם: שעון חכם שעוקב אחרי כל תנועותיהם.

השעון נחשף פומבית בשבוע שעבר בכתבה בטלוויזיה הסינית. באחד הקטעים המטרידים בכתבה נראה מסך וידאו במשרדי החברה המעסיקה ועליו מאות נקודות נעות שמסמלות כל אחת מנקה בודד. בחברה טענו כי השימוש בצמידים מסייע לקצץ בעלויות הניהול ותורם ליעילות מערכת הניקיון העירונית.

פועלי ניקיון בארה"ב. אליהם עדיין לא הגיעו כלי הניטור, צילום: איי אף פי פועלי ניקיון בארה"ב. אליהם עדיין לא הגיעו כלי הניטור | צילום: איי אף פי פועלי ניקיון בארה"ב. אליהם עדיין לא הגיעו כלי הניטור, צילום: איי אף פי

חברת הניקיון הסינית לא המציאה את השיטה של ריגול צמוד על עובדים. בשנה שעברה עיר בהודו חייבה את מנקי הרחובות לענוד מכשיר איתור לאחר שקיבלה תלונות מתושבים על מנקים שלא עושים לדעתם את העבודה כראוי. גם אמזון הגדולה רשמה בשנה שעברה שני פטנטים על צמיד שמנטר את משימות עובדי המחסנים שלה. איכשהו, לא במפתיע, צמידי המעקב מכוונים תמיד לאוכלוסיות החלשות והכנועות ביותר. עובדי הניקיון לא רק משתכרים שכר נמוך ובעלי סיכוי גבוה מהרגיל להיפגע בתאונות דרכים, עכשיו גם כל צעד שלהם מנוטר.

בכל זאת גולשי האינטרנט הסינים הוכיחו שיש להם כוח השפעה לא מועט. בעקבות התגובות השליליות, הודיעה החברה כי תפסיק להשתמש בתכונה השערורייתית ביותר של השעון, שעוקבת אחרי תנועות הגוף של המנקים. לפי עדויות העובדים, כאשר השעון מזהה שלא זזו ממקומם במשך 20 דקות, הוא מתחיל לצפצף ומשחרר קריאה בנוסח ”תהיה חזק, בבקשה המשך לעבוד“. אחרי הביטול, הצמיד יפקח רק על המיקום של ויעקוב שהם לא חורגים מהאזור המוגדר חס וחלילה. גם זה כנראה סוף של הישג.

קצרצרים

1. אי שם ב-2005 מנהלי יאהו, אז אחת מענקיות האינטרנט, נסעו לסין וסיכמו על מה שהתגלה כאחת העסקאות הטובות בהיסטוריה של עמק הסיליקון: רכישת 40% מעליבאבא תמורת מיליארד דולר בלבד. מאז אותה השקעה גאונית, רוב מה שעשתה יאהו היה כישלון, עד שב-2017 מכרה את פורטל האינטרנט שלה לוורייזון. בשבוע שעבר נסגר המעגל: אלטבה, בעלת הנכסים שנותרו מיאהו, מכרה את שאר אחזקותיה בעליבאבא (11%), כיום אחת מחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם. המכירה אמורה להניב כ-40 מיליארד דולר לפני מס. די מדהים כמה דברים השתנו באינטרנט העולמי בפחות מעשור וחצי.

משרדי יאהו בקליפורניה, צילום: איי פי משרדי יאהו בקליפורניה | צילום: איי פי משרדי יאהו בקליפורניה, צילום: איי פי

2. איזו מדינה השיקה את רשת ה-5G הראשונה בעולם? דרום קוריאה חטפה את התואר לאחר ששלוש מפעילות הסלולר במדינה העלו רשת שכזו ביום ד' האחרון. הקוריאנים הקדימו את ורייזון האמריקאית בכמה שעות, והאחרונה לא לקחה בספורטיביות את ההפסד והגדירה את המהלך של דרום קוריאה ”גימיק יחסי ציבור“. בחברה האמריקאית מחו על כך שהקוריאנים העניקו גישה לרשת לשישה סלבריטאים בלבד ולא פתחו אותה לשימוש רחב. אני די בעד קוריאה בוויכוח הזה; כשאתה צריך להתחרות עם שתי ענקיות כמו ארה“ב וסין, ערמומיות ותחמנות הם כנראה חובה.

3. בחודש שעבר דיווחנו על בכיר סיני שיצא באופן חריג מאוד נגד תוכנית הדגל הסינית לקידום תעשיות עתירות טכנולוגיה, “מייד אין צ‘יינה 2025“, וטען כי היא מהווה ”בזבוז של כספי מסים“ ו“הרבה דיבורים ומעט מעשים“. במסגרת התוכנית, ששמה לא מוזכר בחודשים האחרונים כדי בסין לא להרגיז את הממשל האמריקאי, הבטיחה הממשלה הסינית להעביר סובסידיות והטבות ממשלתיות במיליארדי דולר לחברות העוסקות בתחומים כמו בינה מלאכותית ורובוטיקה. כמה שבועות בלבד חלפו והגיעה הודעה על פרישתו המפתיעה של הבכיר באמצע הקדנציה. לואו ג‘יווי (Lou Jiwei), שר האוצר לשעבר, פורש לאחר שנתיים וחצי בלבד בתפקיד יו“ר קרן הביטוח הלאומי, תפקיד שמכהנים בו בדרך כלל 4-5 שנים. סיכוי קלוש מאוד שיש קשר בין שני הדברים.

תגיות